Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Δεν είναι Πογιάτος και Στραματσόνι - Ο ΠΑΟ το πρώτο... εμπόδιο σε Γιοβάνοβιτς - "Διώχνει" 18 παίκτες
| 2021-05-31 11:59:00

Δεν είναι Πογιάτος και Στραματσόνι - Ο ΠΑΟ το πρώτο... εμπόδιο σε Γιοβάνοβιτς - "Διώχνει" 18 παίκτες

του Κώστα Γκόντζου
Δεν είναι Πογιάτος και Στραματσόνι - Ο ΠΑΟ το πρώτο... εμπόδιο σε Γιοβάνοβιτς - "Διώχνει" 18 παίκτες

Το μεγάλο πρόβλημα στο Τριφύλλι και τα 15 εκατ. ευρώ μπάτζετ. Ποιοι και γιατί... βάζουν δύσκολα από την πρώτη μέρα στον προπονητή του Παναθηναϊκού, τα όσα παράλογα συμβαίνουν στο Κορωπί και τι θα γίνει με το ρόστερ και τους παίκτες που θα έρθουν και θα φύγουν.

Δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε και τώρα στην επιλογή του νέου προπονητή ο Παναθηναϊκός.
Στην ουσία δεν... έψαξε και βρήκε τον Γιοβάνοβιτς, αλλά του... βρέθηκε στον δρόμο ο Γιοβάνοβιτς, για την ακρίβεια τον πρότεινε ο μάνατζέρ του που είναι ο μάνατζερ και του Μαουρίτσιο, μίλησε μαζί του ο Αλαφούζος και τον έκλεισε.

Προφανώς και η απόκτηση του Γιοβάνοβιτς, δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό ή πλάνο για το πως θα πάει ο Παναθηναϊκός την νέα χρονιά, αφού επί της ουσίας τέτοιος σχεδιασμός και πλάνο και δεν υπάρχει αφού φυσικά δεν υπάρχουν και οι αντίστοιχοι και κατάλληλοι άνθρωποι στον Παναθηναϊκό για να το σχεδιάσουν.

Θα έλεγα μάλιστα πως μάλλον το αντίθετο συνέβη.

Πρώτα ο Παναθηναϊκός κατέληξε και επέλεξε τον Γιοβάνοβιτς και στην συνέχεια θα δει τον σχεδιασμό και το πλάνο για την νέα σεζόν, επι της ουσίας δηλαδή ο Παναθηναϊκός ανέθεσε στον Γιοβάνοβιτς και αυτό το καθήκον, του σχεδιασμού εξ' ολοκλήρου και αποκλειστικά δηλαδή στον νέο προπονητή.

Αυτό δεν το λες και ακριβώς,,, ορθόδοξη ποδοσφαιρικά διαδρομή, αλλά εν πάσει περιπτώσει, αυτό έγινε, πάει και τελείωσε, οπότε σημασία πλέον έχουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται,.

Τα νέα δεδομένα λοιπόν έχουν ως εξής και καλό είναι όταν μιλάμε για όσα θα γίνουν εν όψει της νέας σεζόν, να τα έχουμε υπ' όψιν μας.
Κατ' αρχήν, ο Γιοβάνοβιτς με τον τρόπο που επιλέχθηκε και που είναι πανομοιότυπος με αυτόν με τον οποίον επιλέχθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι, αποτελεί προφανώς... μια ζαριά για τον Παναθηναϊκό.

Αν του βγει έχει καλώς, αν όχι πάμε πάλι απ' την αρχή και για μία εκ των προηγουμένων.

Η αλήθεια είναι πως ο Γιοβάνοβιτς, διαφέρει κατά πολύ και από τον Στραματσιόνι και από τον Πογιάτος που ήταν οι δύο πλέον κραυγαλέα αποτυχημένες προηγούμενες επιλογές.

Είναι δηλαδή κανονικός προπονητής, έχει παρελθόν, έχει παρόν και απομένει να δούμε το... μέλλον του με τον Παναθηναϊκό.

Από κει και πέρα, προφανώς και στο χορτάρι θα φανούν όλα, αλλά απ' αυτήν την άποψη, είναι τουλάχιστον αδόκιμο να αρχίσουμε από τώρα, να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το πως θα τα πάει ο Γιοβάνοβιτς, προβλέποντας είτε θετικά είτε αρνητικά μαντάτα.

Θα πρέπει να αφεθεί ο Γιοβάνοβιτς να δουλέψει και μάλιστα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, που ξεπερνάει προφανώς και τα φιλικά προετοιμασίας, αλλά και τους πρώτους μήνες των επίσημων υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού.

Βιαστικές ανοησίες του στιλ, σφραγίδα Γιοβάνοβιτς, βγαίνει η δουλειά του Γιοβάνοβιτς, ή αντίθετα, δεν βλέπεται ο Παναθηναϊκός και όλα τα σχετικά, σαν... συμπέρασμα από τα πρώτα φιλικά και τα πρώτα επίσημα παιχνίδια, εκτός του ότι είναι αντιποδοσφαιρικά, εκτός του ότι είναι δοκιμασμένα -κυρίως τα... θετικά μηνύματα και τα συναφή- αδικούν και τον ίδιο τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, όπως άλλωστε και κάθε νέο προπονητή.

Όπως τον αδικούν και σε κάποιες περιπτώσεις τον προσβάλλουν κιόλας, κάποιες "πρώτες αναλύσεις και πληροφορίες για το τι... θέλει ο Γιοβάνοβιτς" και οι οποίες είναι μια ανόητη επανάληψη των ίδιων και των ίδιων που έχουμε διαβάσει κατά καιρούς για όλους τους νέους προπονητές στον Παναθηναϊκό, μηδέ εξαιρουμένων και αυτών των Στραματσιόνι και Πογιάτος που λέγαμε και παραπάνω.

Αυτά τα, λάτρης της σκληρής πειθαρχίας, θέλει την ομάδα να παίζει γρήγορα και επιθετικά, λάτρης της διαρκούς πίεσης σε όλο το γήπεδο και κάτι παρόμοια που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, είναι επιεικώς βλακείες και απευθύνονται σε αναγνώστες, ακροατές και οπαδούς,με πνευματικό επίπεδο νηπιαγωγείου ποδοσφαιρικά.

Καθώς όταν μας δείξουν ένα προπονητή, που... δεν είναι λάτρης της πειθαρχίας, που... δεν θέλει να πιέζει σε όλο το γήπεδο η ομάδα του, που... δεν θέλει από την ομάδα του να παίζει γρήγορα και επιθετικά και όλες αυτές τις ανούσιες επαναλήψεις, να μας τον πουν, να τον μάθουμε κι εμείς να τον αποθεώσουμε κιόλας για την... τακτική και τις πρωτοποριακές ιδέες του.

Για να γυρίσουμε στα σοβαρά λοιπόν.

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, έτσι όπως ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός και σε όσα συμφώνησε με τον Γιοβάνοβιτς, ή αν θέλετε... ανέθεσε σαν καθήκοντα στον Γιοβάνοβιτς, είναι ένα και είναι... διαρκείας στον Παναθηναϊκό.

Το ότι δηλαδή, όλα πλέον θα περνουν απ' αυτόν.
Και κυρίως και οι μεταγραφές και οι αποχωρήσεις.

Καθώς αυτό, όλες τις προηγούμενες φορές αποδείχτηκε καταστροφικό, καθώς αντικειμενικά έβαζε τον προπονητή με το καλημέρα σε... αμφισβήτηση σε σχέση με τις προθέσεις του, καθώς κάπου εμπλεκόταν το πράγμα μεταξύ του τι παίκτες ήθελε και πήρε ο Παναθηναϊκός και του κατά πόσο επωφέληθηκε ή βγήκε... κερδισμένος από πολλές απόψεις ο προπονητής και ο μάνατζέρ του, από αυτή την απόλυτη ελευθερία στο συγκεκριμένο τομέα.

Αυτά συνήθως σε μια κανονική ομάδα, τα κάνει ο τεχνικός διευθυντής σε συνεννόηση φυσικά με τον προπονητή και πάντως όχι... αποκλειστικά με ένα και μόνο μάνατζερ που αν τύχει να είναι και μάναντζερ του προπονητή, ακόμα χειρότερα.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.
Ας υποθέσουμε, ή καλύτερα ας ευχηθούμε ο Γιοβάνοβιτς να είναι και υπεύθυνος και σοβαρός και κυρίως έντιμος στην δουλειά του και θα επιχειρήσει να κάνει όλα αυτά με αποκλειστικό και μόνο γνώμονα το συμφέρον και τις ανάγκες της ομάδας.

Εδώ όμως προκύπτει ένα καθαρά πρακτικό πρόβλημα.

Καθώς πόσα ακριβώς θα κληθεί να κάνει μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα ο Γιοβάνοβιτς;

Θέλετε να επιχειρήσουμε να τα απαριθμήσουμε και πάλι με το φόβο πως όλο και κάτι θα ξεχάσουμε;

Να διαχειριστεί λοιπόν 15 εκατομμύρια εν λευκώ όπως λέει μέχρι τώρα το ρεπορτάζ.

Να καταστρώσει τον σχεδιασμό της προετοιμασίας, να βρει κατάλληλο προπονητικό κέντρο και τις ημερομηνίες και ομάδες των φιλικών.
Να είναι ταυτόχρονα και μάνατζερ και προπονητής και γενικός αρχηγός και τεχνικός διευθυντής στο ποδοσφαιρικό τμήμα με όσα σημαίνουν όλα αυτά σε πνευματική, πρακτική και απαιτούμενου χρόνου εργασία.

Να διώξει και να φέρει παίκτες.

Και για να καταλάβετε και τον... όγκο αυτού του τελευταίου "καθήκοντος", ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή έχει 34 συμβόλαια, ο Γιοβάνοβιτς θέλει να δουλεύει με 24 το πολύ παίκτες, ενώ θέλει και 7-8 μεταγραφές πρώτης γραμμής, όπως λέει μέχρι τώρα το ρεπορτάζ.

Πρακτικά δηλαδή και αν κάνετε τις... προσθαφαιρέσεις, ο Γιοβάνοβιτς, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε, μαζί με τις προπονήσεις που θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή και που λογικά δεν είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κινήσεις μέχρι τότε, θα πρέπει να ασχοληθεί με κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά για ΔΕΚΑΟΚΤΩ ποδοσφαιριστές που πρέπει να απομακρύνει από τον Παναθηναϊκό και που οι περισσότεροι έχουν συμβόλαιο και θέλει μπόλικη προσπαθεια και ανάλογο υπολογισμό για την κατανομή του μπατζετ σε... αποχωρήσεις και μεταγραφές και την ίδια στιγμή να βγει και ΟΚΤΩ παίκτες πρώτης γραμμής για να έρθουν στον Παναθηναϊκό.

Στα σοβαρά υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο έρμος ο Γιοβάνοβιτς θα μπορέσει να ασχοληθεί και κυρίως να διεκπεραιώσει με τρόπο σωστό, υπεύθυνο και αποτελεσματικό όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα;

Εκτός κι αν στον Παναθηναϊκό εκτιμούν ότι ο Γιοβάνοβιτς είναι ένα κράμα... Μέγα Ναπολέοντα και... Τιραμόλα και μπορεί όλα τα κάνει και όλα να τα προλαβαίνει ταυτόχρονα.

Κι επειδή αυτό δεν γίνεται πρακτικά και είναι ανθρωπίνως αδύνατον, μήπως έτσι ήδη με το καλημέρα ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, ο τρόπος που λειτουργεί και η λειψανδρία στην στελέχωσή του, αποτελούν το πρώτο και σημαντικότερο εμπόδιο για να πετύχει ο Γιοβάνοβιτς;

Κι αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ο Παναθηναϊκός πήρε όντως υπ' όψιν του αυτό το καθαρά πρακτικό αλλά τεράστια σημασίας κενό στη λειτουργία και την λογική του, με ποιο τρόπο και κυρίως με ΠΟΙΟΥΣ ανθρώπους έχει κινηθεί ή σκοπεύει έστω να κινηθεί για να το λύσει;
Καθώς να ξέρετε καλά ένα πράγμα.

Τον καλύτερο, τον πιο ικανό και πιο έντιμο προπονητή του κόσμου να φέρεις, αν ο οργανισμός σου δεν είναι σωστά επανδρωμένος και από πλευράς ποδοσφαιρικής λογικής και από πλευράς στελεχών και κυρίως και από πλευράς λειτουργίας, η παρουσία και αυτού του προπονητή, θα είναι... υποθηκευμένη και με ημερομηνία λήξης από την πρώτη κιόλας μέρα που θα πιάσει δουλειά.



*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟ για πρωτάθλημα - Αποδυναμώνεται ο Ολυμπιακός - Κίνηση ματ ο Ιβάν, ρίχνει χρήμα ο Αλαφούζος


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags