Facebook Pixel Άρης: Ήταν δίκαιο να μείνει ο Μάντζιος - Κορυφή με δικούς τους παίκτες - Η διαιτησία... χτύπησε τον Άρη
| 2021-05-31 19:03:00

Ήταν δίκαιο να μείνει ο Μάντζιος - Κορυφή με δικούς τους παίκτες - Η διαιτησία... χτύπησε τον Άρη

Sportdog Team
Ήταν δίκαιο να μείνει ο Μάντζιος - Κορυφή με δικούς τους παίκτες - Η διαιτησία... χτύπησε τον Άρη

Τα υπέρ και κατά του Έλληνα προπονητή και το ρόστερ της νέας περιόδου. Γιατί ο Καρυπίδης... στήριξε τον κόουτς, τι παίκτες πρέπει να βρουν οι Κίτρινοι για να κάνουν μία ακόμα καλύτερη σεζόν και τι έφταιξε στο φινάλε της φετινής και χάθηκε η "υπέρβαση".

Άρης: Η αγωνιστική περίοδος 2020-21 έχει εκπνεύσει και δεν νομίζω να υπάρχουν οπαδοί του Άρη που να μην χάρηκαν με την κατάκτηση της τρίτης θέσης, έστω κι αν η ομάδα μπορούσε να φτάσει ακόμη και ένα σκαλοπάτι ψηλότερα. Αρχιτέκτονες της επιτυχίας αυτής είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Άγγελο Χαριστέα και τον Μίκαελ Ένινγκ που έστησαν αυτή την ομάδα, ωστόσο στρατηγός της υπήρξε ο προπονητής που διαδέχτηκε τον Έννιγκ, μόλις κατά την τρίτη αγωνιστική, ο Απόστολος (Άκης) Μάντζιος.

Ο Μάντζιος πήρε τη θέση του προπονητή στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 σε μία περίοδο που τίποτα δεν έδειχνε πως ο Άρης θα πρωταγωνιστούσε στο υπόλοιπο της σεζόν: Ο Άρης είχε βέβαια ξεκινήσει με δύο νίκες στο πρωτάθλημα, ωστόσο η ευρωπαϊκή αποτυχία απέναντι στην άσημη ουκρανική Κόλος, και μάλιστα με την πρώτη του εντός έδρας ήττα μετά από πάνω από 50 χρόνια, είχε ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου που τελικά παρέσυραν τον Γερμανό Έννιγκ. Ο Μάντζιος έπρεπε να διαχειριστεί μια ομάδα που δεν συγκρότησε, δεν προετοίμασε, αλλά που διέθετε σπουδαίες μονάδες και κυρίως σύνολο.

Πράγματι, ο Άρης συνέχισε να έχει επιτυχίες και βρέθηκε από την αρχή στην κορυφή της βαθμολογίας, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος των πλέι οφς. Η αλήθεια είναι πως ο Άρης έδειξε σταθερότητα, κάνοντας μεν μια κοιλιά στις αρχές του Γενάρη από την οποία τελικά ανέκαμψε , ενώ προς το τέλος των υποχρεώσεων, στα πλέι οφς, έδειξε να μένει από δυνάμεις, χάνοντας τελικά τη δεύτερη θέση που ίσως να ήταν η πιο δίκαιη.

Η θέση του Μάντζιου στην πορεία αυτή του Άρη είναι αντίστοιχη με της ομάδας. Ο προπονητής του Άρη δεν ήταν άσχετος με το αντικείμενο, καθώς έχει διαγράψει μια μεγάλη σχετικά πορεία σε πάγκους ομάδων μικρότερου βεληνεκούς, ωστόσο ο Άρης ήταν η κορυφή αυτής της καριέρας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ενώ το πλασάρισμα στην τρίτη θέση ήταν η καλύτερη επίδοση του ως προπονητής. Στον Άρη σε 38 αγώνες (πρωτάθλημα-κύπελλο-πλέι οφς) πέτυχε 17 νίκες, 11 ισοπαλίες και 10 ήττες, σπάζονταςαρκετά ρεκόρ για την ομάδα μας.

Το όνομά του αμφισβητήθηκε από πολλούς στο ξεκίνημα της θητείας του και εξακολουθεί να αμφισβητείται ακόμη και μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Ωστόσο τα νούμερα είναι υπέρ του Μάντζιου. Του καταλογίζονται αργές αντιδράσεις, λανθασμένες ή αργές αλλαγές παικτών κατά τη διάρκεια της ροής συγκεκριμένων αγώνων, εμμονή σε κάποιουςποδοσφαιριστές ή παραμέληση άλλων παικτών. Επίσης κατηγορήθηκε πως φοβήθηκε περισσότερο από όσα έπρεπε σε συγκεκριμένα ματς.

Του χρεώνονται βέβαια και αρκετά καλά. Πέρα από το γεγονός πως αγωνίστηκε με ένα ρόστερ που δεν διάλεξε και δεν έκανε προετοιμασία μαζί του, ο κόουτς έστησε την ομάδα πολύ καλά στην άμυνα, σφίγγοντας και κλείνοντας τους διαδρόμους. Ο Άρης δέχτηκε πολύ λίγα τέρματα μέσα από την περιοχή του, δυσκόλεψε απίστευτα τους αντιπάλους του και  κράτησε ανέπαφο το τέρμα του σε πάρα πολλούς αγώνες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αλλαγές του έδωσαν γκολ και βαθμούς, αφού ο Άρης σε αρκετά ματς έδειχνε μέτριος στο Α μέρος και μεταμορφωνόταν μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις του Μάντζιου στο Β ημίχρονο.

Θεωρώ πως οι όποιες αποτυχίες του Άρη, παρά τα λάθη του προπονητή, δεν ευθύνονται σε αυτόν. Η ομάδα βλάφθηκε περισσότερο από τις εχθρικές διαιτησίες, παρά από τις επιτελικές αδυναμίες του προπονητή της.

Η αλήθεια είναι πως ο Μάντζιος έκανε αρκετά λάθη στο κοουτσάρισμά του. Ωστόσο είναι γεγονός πως η εμπειρία του πρωταθλητισμού κάνει καλό σε παίκτες και προπονητές. Είναι σίγουρο πως διδάχτηκε πολλά από τη φετινή εμπειρία και έχει την προσωπικότητα και την εξυπνάδα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς, της επόμενης σεζόν που ο κόσμος του Άρη θα απαιτήσει από την ομάδα να ανέβει ακόμη ένα σκαλί πιο ψηλά.

Ο Μάντζιος λοιπόν θα παραμείνει στον Άρη καθώς έχει ήδη διαρρεύσει πως υπάρχει συμφωνία με τον Καρυπίδη για δύο ακόμη χρόνια. Θεωρώ πως είναι δίκαιο για τον Έλληνα τεχνικό να παραμείνει και να δοκιμάσει τις δυνατότητές του σε μία ομάδα που πλέον γνωρίζει καλά, που θα την προετοιμάσει όπως αυτός θέλει και θα κάνει με προσωπικές επιλογές του τις προσθήκες που ο ίδιος θα κρίνει πως πρέπει να γίνουν.

Ο Άρης αναζητάει την καταξίωση και την κορυφή, ωστόσο από τη στιγμή που δεν μπορεί να αγοράσει τους παίκτες που χρειάζονται για τέτοιες επιτυχίες, οφείλει να τους «κατασκευάσει».

Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή. Η επιλογή του Μάντζιου μπορεί στο ξεκίνημα να φάνταζε ως μια προσθήκη ανάξια των προσδοκιών του Άρη και των φιλάθλων του. Ωστόσο ο Έλληνας τεχνικός κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να έχει συνέχεια στο έργο του και το γεγονός πως του δόθηκε η ευκαιρία αυτή, είναι με τη σειρά του ένα δείγμα της σοβαρότητας και της σύνεσης με την οποία προχωράει η διοίκηση στις επιλογές της…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags