Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Δεν έχει περιθώρια λάθους ο Γιοβάνοβιτς - Μεγάλα εμπόδια στις μεταγραφές - "Κρυάδα" με Μπατάγλια
| 2021-06-06 16:49:00

Δεν έχει περιθώρια λάθους ο Γιοβάνοβιτς - Μεγάλα εμπόδια στις μεταγραφές - "Κρυάδα" με Μπατάγλια

του Κώστα Γκόντζου
Δεν έχει περιθώρια λάθους ο Γιοβάνοβιτς - Μεγάλα εμπόδια στις μεταγραφές - "Κρυάδα" με Μπατάγλια

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προχωρήσει η υπόθεση Κίτσιου και ποιο το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στο Τριφύλλι και το φετινό καλοκαίρι; Ο Κώστας Γκόντζος αναλύει τα προβλήματα που θα συναντήσει μπροστά του ο Σέρβος κόουτς που θα χρειαστεί να κάνει... εκκαθάριση στο ρόστερ.

Παναθηναϊκός: Δύο από τις μεταγραφικές περιπτώσεις που είδαν τοπ φως της δημοσιότητας για τον Παναθηναϊκό, δείχνουν την δυσκολία που θα έχει τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς που όπως ακούσαμε θα χειρίζεται αποκλειστικά όλα τα σχετικά θέματα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας.

Η πρώτη περίπτωση είναι του Ροντρίγκο Μπατάγλια που ανήκει στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας και έπαιζε δανεικός στην Αλαβές.

Χωρίς δεύτερη ματιά και βλέποντας απλά το βιογραφικό του, την ηλικία και τις συμμετοχές του φέτος, λες, ναι αυτός φαίνεται εξαιρετική περίπτωση και πάντως σίγουρα τέτοιον δεν έχει ο Παναθηναϊκός και αν έρθει σίγουρα θα ανεβάσει επίπεδο την μεσαία γραμμή του.

Προχωρώντας λοιπόν στα δεδομένα της συγκεκριμένης μεταγραφής, βλέπεις τις... τιμές.

Το πόσο είναι το συμβόλαιό του, πόσο ο δανεισμός του, πόση η ρήτρα που κουβαλάει και γενικότερα πόσα είναι τα λεφτά που απαιτόύνται για την απόκτησή του.

Κι εκεί το ρεπορτάζ αμέσως... κουμπώνεται και ακολουθεί η γνωστή επωδός ¨με αυτά τα οικονομικά δεδομένα πάντως η περίπτωσή του φαίνεται πολύ δύσκολη για τον Παναθηναϊκό".

Κι όταν βλέπεις τέτοια επωδό, συνήθως λες "άστον αυτόν δεν γίνεται τζάμπα θα ασχοληθούμε καμιά δεκαριά μέρες και στο τέλος θα πάει κάπου αλλού" και πρακτικά πάντα αυτό γίνεται με τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές οπότε πάμε στα... παρακάτω κυβικά και βλέπουμε.

Μια πρώτη κρυάδα λοιπόν, τη τρως με αφορμή την περίπτωση του Μπατάγλια, καθώς μοιάζει εκ των προτέρων πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο, να προχωρήσει ο Παναθηναϊκός σε τέτοιου επιπέδου μεταγραφές με βάση τα οικονομικά -τουλάχιστον- δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο σύλλογο.

Συν όλες τις υπόλοιπες αντικειμενικές δυσκολίες που αντικειμενικά γεννάει η κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Παναθηναϊκός, καθώς πολύ λογικά τέτοιοι παίκτες θα το σκεφτούν πολύ να έρθουν στον Παναθηναϊκό αν έχουν πρόταση από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ενός καλού πρωταθλήματος και πάντως σίγουρα για να... δελεαστούν να επιλέξουν τελικά τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να τους πληρώσεις σε τιμές πολύ παραπάνω απ' αυτές που έχουν στην αγορά, οπότε πάλι θα μπαίνεις συνεχώς στην κουβέντα "καλός αλλά πολύ ακριβός για τα δεδομένα μας" και πάει λέγοντας.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή του Κίτσιου, που ακούστηκε και για τον Παναθηναϊκό, καθώς προφανώς ο συγκεκριμένος δεν αποτελεί επιλογή ή αποτέλεσμα ψαξίματος από πλευρά του... τμήματος σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, αλλά απλά αποτελεί μια πρόταση από τον μάνατζερ του παίκτη, ο οποίος έκανε την ίδια πρόταση και στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ.

Δέστε λοιπόν πόσα προβλήματα έχει να λύσει πρακτικά και να αποφασίσει σχετικά ο Γιοβάνοβιτς, σε περίπτωση που του αρέσει όντως ο παίκτης και τον θέλει στον Παναθηναϊκό.

Δεξί μπακ είναι ο συγκεκριμένος.

Ο Γιοβάνοβιτς πρέπει λοιπόν να αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει και τι θέλει από τους δύο άλλους ποδοσφαιριστές που έχει ο Παναθηναϊκός στην συγκεκριμένη θέση και ο λόγος για τον Μολό και τον Σάντσες.

Κατ αρχήν θα πρέπει να αξιολογήσει τον Μολό του οποίου το συμβόλαιο λήγει και να αποφασίσει αν ο Κίτσιου είναι περίπτωση που τον κάνει να πει χωρίς δεύτερη σκέψη αυτόν θέλω και άσε τον Μολό να φύγει.

Προσωπικά εγώ συμφωνώ απόλυτα καθώς θεωρούσα τον Μολό μάλλον ακατάλληλο για να καλύπτει την θέση του δεξιού μπακ στον Παναθηναϊκό, αλλά έλα να το πεις αυτό στους... δεκάδες αναλυτές της Παναθηναϊκής πραγματικότητας που ένα χρόνο τώρα μας έχουν πρήξει με τον φοβερό και τρομερό και μαχητικό Μολό ο οποίος ήταν, λέει, στους κορυφαίους σε κάθε σχεδόν παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Πες όμως όμως πως ο Μολό είναι το μικρότερο πρόβλημα αφού το συμβόλαιό του τελειώνει και η απόφαση απομάκρυνσή του δεν επιβαρύνει -οικονομικά τουλάχιστον- τον Παναθηναϊκό, εκτός κι αν του... χρωστάμε τίποτα... περισσευούμενα, αλλά τέλος πάντων αυτό αντιμετωπίζεται.

Η περίπτωση του Σάντσες όμως δεν είναι τόσο απλή.

Καθώς ο Αργεντίνος ήρθε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, έχει ακόμα δυο χρόνια συμβόλαιο και μάλιστα συμβόλαιο... αξιοπρεπέστατο και αρκετά βαρύ για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Γιοβάνοβιτς;

Θα εκτιμήσει ότι ο Κίτσιου -ή ο κάθε Κίτσιου για παράδειγμα- είναι τόσο καλύτερος του Σάντσεθ που αξίζει τον κόπο να του δώσει ένα καλό συμβόλαιο για να τον πείσει να έρθει στον Παναθηναϊκό καθώς τον θέλει για βασικό;

Κι αν γίνει έτσι, τι θα γίνει με τον Σάντσες;

Θα έχει την πολυτέλεια ο Παναθηναϊκός να πληρώνει για βασικό τον Κίτσιου και ταυτόχρονα να πληρώνει ένα βαρύ συμβόλαιο και μάλιστα σε ξένο παίκτη για... αναπληρωματικό δεξί μπακ, ενώ την θέση αυτή θα μπορεί να την καλύψει από την ακαδημία του ή από μια φθηνή αλλά εξελίξιμη επιλογή ενός νεαρού σχετικά και εξελίξιμου ποδοσφαιριστή;

Κι αν θέλει να κάνει το δεύτερο που είναι και το πιο λογικό, να καλύψει δηλαδή την θέση του αναπληρωματικού δεξιού μπακ με ένα παιδί από τις ακαδημίες του ή με ένα νεαρό και εξελίξιμο παίκτη που μπορεί να βρει στην ελληνική αγορά, τι θα γίνει με τον Σάντσεθ;

Πόσο θα κοστίσει στον Παναθηναϊκό δηλαδή το να... πειστεί ο Σαντσεθ να φύγει από το ρόστερ της ομάδας ενώ έχει δύο χρόνια ενός πολύ καλού συμβολαίου ακόμα με την ομάδα;

Κι αν επιχειρήσει αυτό τελικά ο Γιοβάνοβιτς, συνυπολογίζοντας τα λεφτά που θα χρειαστούν για τον Κίτσου και τα λεφτά που θα απαιτηθούν ώστε να αποφύγει τον παραλογισμό να πληρώνει ένα βαρύ συμβόλαιο για δύο ακόμα χρόνια για... αναπληρωματικό δεξί μπακ ή και για ένα παίκτη εκτός αποστολής αρκετές φορές, πόσο συμφέρον θα ειναι τελικα το ντιλ για την απόκτηση ενός μόνο παίκτη από τους εφτά -οχτώ που σύμφωνα με το ρεπορτάζ θέλει να αποκτήσει ο Γιοβάνοβιτς;

Καταλαβαίνει ο καθένας λοιπόν κάποια πράγματα που κάνουν απίστευτα δύσκολη την προσπάθεια να κινηθεί μεταγραφικά ο Παναθηναϊκός και ο Γιοβάνοβιτς.

Πρώτον είναι τα εμπόδια που θα φέρνει διαρκώς μπροστά σε κάθε μεταγραφική επιλογή, ο παραλογισμός, ο ανορθολογισμός και οι εντελώς εκτός σχεδιασμού και πλάνων μεταγραφικές επιλογές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στον Παναθηναϊκό.

Καθώς σε κάθε περίπτωση με την οποία θα θέλει να ασχοληθεί ο Γιοβάνοβιτς, θα ξεπηδάνε ταυτόχρονα μία ή και δύο περιπτώσεις παικτών που ήδη έχουν αποκτηθεί για την συγκεκριμένη θέση και τις οποίες ο Γιοβάνοβιτς θα πρέπει να συνυπολογίσει στο τελικό κόστος προκειμένου να αποκτήσει τελικά τον παίκτη της επιλογής του.

Δεύτερον και αρκετά σημαντικό είναι, πως αν ο Γιοβάνοβιτς θα πρέπει για κάθε ποδοσφαιριστή με τον οποίο θέλει να ασχοληθεί μεταγραφικά, να πρέπει να ασχοληθεί παράλληλα, ταυτόχρονα και κυρίως σε... συνδυασμό και με κανά δυο άλλους που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ, τότε για να ολοκληρώσει εφτά ή οκτώ μεταγραφές μόνος του, δεν του φτάνουν ούτε πέντε μήνες για να μη πω ούτε ένα... χρόνος ολόκληρος.

Τρίτον και εξ ίσου σημαντικό, θα πρέπει οι επιλογές που θα κάνει ο Γιοβάνοβιτς, να είναι τόσο προσεκτικά μελετημενες απο ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ συμπεριλαμβανομένης και του τελικού οικονομικού κόστους απόκτησης ενός παίκτη σε συνδυασμό με τα λεφτά που θα απαιτηθούν για την λύση του συμβολαίου όσων παίζουν στη θέση του, που να περιορίζεται πάρα πολύ η πιθανότητα λάθους ή τελικά ασύμφορης επιλογής.

Γιατί αν είναι να πληρώσει ξανά ένα σημαντικό ποσό για ένα παίκτη ο Παναθηναϊκός για να έρθει ένας παίκτης και τελικά στην θέση του να παίζει κάποιος που υπήρχε ήδη στο ρόστερ, ή να πληρώσει και απόκτηση και αποχώρηση ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός και στο τέλος να ψάχνει ξανά σε ένα μήνα παίκτη για την... ίδια θέση και να έχουμε απλά αναπαραγωγή και διαιώνιση των φαινομένων που περιγράψαμε παραπάνω, τότε δεν υπάρχει σωτηρία και απλά το έργο θα παίζεται ξανά και ξανά και ξανά.

Όλα τα παραπάνω, εκτός από τις προφανείς και πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχει για μια ακόμα σεζόν ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Παναθηναϊκού και η διεκπεραίωσή του, δείχνουν με δραματικό τρόπο ένα ακόμα πρόβλημα που υπάρχει.

Το ότι δηλαδή, ένα τέτοιο όγκο δουλειάς, με τόσα διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές οικονομικά και αγωνιστικά δεδομένα, είναι ανθρωπίνως αδύνατον και να τα αναλάβει και πολύ περισσότερο να τα φέρει σε πέρας ΈΝΑΣ άνθρωπος.

Πολύ περισσότερο αν αυτός τυχαίνει να είναι και ο προπονητής ταυτόχρονα, με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει, σαν υποχρεώσεις, όγκο δουλειάς, ευθύνες και όλα τα σχετικά.

Οπότε. μάλλον κάτι θα πρέπει να αλλάξει και μάλιστα όσο γίνεται συντομότερα και όσο γίνεται με πιο επιστημονικά ποδοσφαιρικά τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον "έκλεισε" ο Γιοβάνοβιτς - Πάει Euro και έρχεται στον ΠΑΟ - "Απογειώνει" Ζαγαρίτη ο... Ολυμπιακός

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags