Facebook Pixel Γκουστάβο Πογιέτ: Πίεση και αποτελεσματικότητα! Αυτός είναι ο Πογιέτ - Ποιοι του έκαναν την δουλειά;
| 2022-03-25 23:14:00

Πίεση και αποτελεσματικότητα! Αυτός είναι ο Πογιέτ - Ο μόνιμος κίνδυνος και ο αθόρυβος εργάτης!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Πίεση και αποτελεσματικότητα! Αυτός είναι ο Πογιέτ - Ο μόνιμος κίνδυνος και ο αθόρυβος εργάτης!

Ποιοι του έκαναν την δουλειά και οι πρώτες του δοκιμές. Το Sportdog αποκρυπτογραφεί το ντεμπούτο του Ουρουγουανού στον πάγκο της Εθνικής στο ματς με τη Ρουμανία.

Γκουστάβο Πογιέτ: Πίεση και αποτελεσματικότητα! Αυτός είναι ο Πογιέτ - Ποιοι του έκαναν την δουλειά; Ο μόνιμος κίνδυνος και ο αθόρυβος εργάτης! Το Sportdog αποκρυπτογραφεί το ντεμπούτο του Ορουγουανού στον πάγκο της Εθνικής στο ματς με τη Ρουμανία.

 

Το ντεμπούτο του Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο της Εθνικής θα χαραχτεί στη μνήμη μας για την εικόνα που παρουσίασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η Ελλάδα επικράτησε 1-0 της Ρουμανίας μετά από μία εμφάνιση, όχι μόνο ενθαρρυντική, αλλά ικανή να δημιουργήσει προσδοκίες για το μέλλον. Και δη να μπει στο μυαλό των Ελλήνων επιστροφή σε μεγάλες διοργανώσεις, αφού με Φαν'τ Σιπ δεν τα καταφέραμε.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ έκανε ανανεωτικές επιλογές στην ενδεκάδα, οι οποίες του βγήκαν. Η πιο χαρακτηριστική ήταν, ότι άφησε στον πάγκο τον Μπακασέτα, ο οποίος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εν δυνάμει πρωταθλήτριας Τουρκίας, Τράμπζονσπορ. Ο Γιακουμάκης όχι μόνο ήταν μέσα σε φάσεις και αποτελούσε μόνιμο κίνδυνο για τη ρουμανική άμυνα, αλλά και σκόραρε, με το γκολ του ακυρώνεται κακήν κακώς με παρέμβαση του βοηθού στον διαιτητή, όταν οι ομάδες πήγαν στη σέντρα και το γεγονός, ότι δεν υπήρχε VAR έδωσε μεγαλύτερο αρνητικό βαθμό σε αυτήν την απόφαση.

Πάμε και στο σύστημα!

Ο Γκουστάβο Πογιέτ εφήρμοσε μία διάταξη 4-3-3! Η Ελλάδα προσπάθησε να χτίσει τις επιθέσεις της από πίσω με τα δύο στόπερ να ανοίγονται και να ανεβαίνουν, με τον Σιώπη να έρχεται κοντά σε Μπουχαλάκη και Μάνταλο. Όταν όμως αμυνόταν, η Εθνική το γύρισε σε 4-4-1-1 με τον Μάνταλο να μένει πίσω από τον Γιακουμάκη. Έτσι ενισχυόταν το κέντρο με έναν επιπλέον παίκτη κάτι το οποίο αύξανε την ανθεκτικότητα της ομάδας στο ανασταλτικό κομμάτι.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των επιθέσεων, παρατηρήθηκε, ότι η Εθνική έκανε επελάσεις κυρίως από τη δεξιά πλευρά. Γι'αυτό είχαμε πολλές προωθήσεις του Ρότα από σέντρα του οποίου προήλθε και το γκολ της νίκης.

Προϊόν πίεσης...

Όσον αφορά το γκολ της Ελλάδας ήταν προϊόν πίεσης. Το πρέσινγκ είναι το αγαπημένο στοιχείο του Πογιέτ στο παιχνίδι του. Θέλει οι ομάδες του να πιέζουν ψηλά, να εκβιάζουν το λάθος, να κερδίζουν μπάλες και να δημιουργούν προϋποθέσεις για γκολ, άρα και τη νίκη. Έστω και με 1-0. Το πέτυχε στην ΑΕΚ, σώζοντας μία χρονιά που οδηγούταν στην καταστροφή (μετά από αλλαγές προπονητών, Κετσπάγια, Μοράις κλπ). Ο Πογιέτ λοιπόν θέλει αυτήν την αποτελεσματικότητα που δεν είχε η Εθνική με Φαν'τ Σιπ, επί θητείας του οποίου είδαμε μεν κάποια θετικά πράγματα, αλλά η μεγάλη εικόνα ήταν, ότι οι παίκτες γύριζαν την μπάλα γύρω γύρω και δεν ήξεραν τι να την κάνουν.

Το έψαχνε

Αναμφισβήτατα σε μια νίκη με 1-0 ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος απολαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της δόξας. Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης έκανε εξαιρετική προώθηση στο γκολ. Έψαχνε πολύ να σκοράρει. Στο 10' μάλιστα όταν ο Γιακουμάκης βρήκε τον Πέλκα, ο οποίος σούταρε, ο μέσος του Ολυμπιακού ήταν μόνος του στο ύψος του πέναλτι και θα μπορούσε να πάρει την πάσα από τον παίκτη της Φενέρ αφού είχε καλύτερο πεδίο προς το τέρμα.

Και πάλι όμως πρέπει να πιστώσουμε το αποτέλεσμα της πίεσης της Εθνικής σε έναν ακόμα παράγοντα. Αυτός ακούει στο όνομα του Μανώλη Σιώπη και αυτός εν δυνάμει πρωταθλητής, ως συμπαίκτης του Μπακασέτα στους «μπορντώ-μαβί».

Το απαραίτητο γρανάζι

Ήταν ο αθόρυβος εργάτης. Η επιτομή της εθνικής ανασταλτικά. Δεν περνούσε μπαλιά και χάρη σε εκείνον ο Πογιέτ κατάφερε να στηρίξει όλη την πίεση ψηλά. Είναι ακούραστος και καταπίνει χιλιόμετρα. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να μπει στην εξίσωση που θέλει να φτιάξει ο Ουρουγουανός τεχνικός. Είναι ένα απαραίτητο γρανάζι σε αυτήν τη μηχανή, η οποία για να αποδίδει πρέπει να παράγει και ταχύτητα, κάτι που μεταφράζεται με την εμπιστοσύνη παιδιών όπως ο Λημνιός και ο Πέλκας.

Σημειωτέον, ότι η Εθνική με εξαίρεση δύο στιγμής, μία με τον Μιτρίτσα στο πρώτο μέρος και ένα δοκάρι με τον Ρους, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα με αποτέλεσμα ο Βλαχοδήμος να εξελιχθεί σε απλός θεατής.

Από το ντεμπούτο του Πογιέτ και την εικόνα της ομάδας κρατάμε την πίεση ως στοιχείο παιχνιδιού του νέου τεχνικού. Η ομάδα εμφάνισε μεγάλη συνοχή στις γραμμές της και έδειξε ότι αφομοιώνει τη φιλοσοφία του προπονητή της, δηλαδή να μπορέσουμε να βγάλουμε το παιχνίδι με τις λιγότερες απώλειες. Και όταν έρθει η πίεση να μπορούμε να την απορροφήσουμε. Η αποτελεσματικότητα είναι το στοιχείο που δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Να δούμε πως θα πάει η ομάδα στο φιλικό με το Μαυροβούνιο, για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, πριν τα ματς του Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags