Facebook Pixel Ολυμπιακός - Euroleague: Ο serial killer Βεζένκοφ, o killer Σλούκας, ο Ρόμποκοπ Γουόκαπ και ο Λαρεντζάκης... τον χαβά του!
Μπάσκετ
| 2022-10-22 12:00:00

Ο serial killer Βεζένκοφ, o killer Σλούκας, ο Ρόμποκοπ Γουόκαπ και ο Λαρεντζάκης... τον χαβά του!

του Θοδωρή Σούκα
Ο serial killer Βεζένκοφ, o killer Σλούκας, ο Ρόμποκοπ Γουόκαπ και ο Λαρεντζάκης... τον χαβά του!

Το τρένο του Ολυμπιακού σφύριξε τέταρτη φορά στην Βιτόρια! Ποιοι ξεχώρισαν στη νέα νίκη των Πειραιωτών στη Euroleague, το... αυτομάτιασμα μετά το καλό ξεκίνημα κόντρα στην Μπασκόνια και ο Κέιναν που το πάλεψε, αλλά δεν του βγήκε.

Προερχόμενος από τρεις νίκες, στην Βαρκελώνη, στο άδειο ΣΕΦ και στην Μαδρίτη, ο Ολυμπιακός μπήκε με φόρα και στην Βιτόρια, με αντίπαλο την Μπασκόνια στο ντέρμπι κορυφής της Ευρωλίγκας. Το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (16-32) βρήκε τους ερυθρόλευκους να κοιτάζονται στον καθρέφτη τους και να τον ρωτάνε με μια δόση έπαρσης: “Καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποια είναι η πιο όμορφη ομάδα της Ευρώπης;”
Την απάντηση την έδωσε η Μπασκόνια στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν ο αγώνας γύρισε ανάποδα, σαν το είδωλο του Ολυμπιακού στον καθρέφτη.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα χτύπησε από την αρχή  αλύπητα την Μπασκονια κάτω από το καλάθι, εκεί που οι ερυθρόλευκοι είχαν πλεονέκτημα. Με μπάσκετ βγαλμένο από τα... προσεχώς, όχι μόνο είχαν το προβάδισμα σε όλη την διάρκεια της πρώτης περιόδου, αλλά πνίγοντας τους γηπεδούχους με την άμυνα τους, βρέθηκαν να προηγούνται με 16 πόντους διαφορά, έχοντας πετύχει 32 σε δέκα λεπτά! Κάπου εκεί ο αυτοθαυμασμός στον καθρέφτη οδήγησε σε… αυτομάτιασμα.

Η έξοδος των Φαλ και Γουόκαπ (χωρίς αυτούς και φυσικά τον απόντα Παπανικολάου ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα στην άμυνα), η αφύπνιση των Βάσκων που άρχισαν να τρέχουν στο γήπεδο και να βρίσκουν γρήγορα καλάθια (με τον Πεναρόγια να ανοίγει το rotation χωρίς να το συνηθίζει, για να βγάλει την ομάδα του από το αδιέξοδο), ο κόσμος που ξύπνησε και φυσικά το μπλακ άουτ των ερυθρόλευκων στην επίθεση, ήταν στοιχεία που έφεραν τα πάνω κάτω. Η Μπασκόνια όχι μόνο γύρισε το ματς, αλλά με επιμέρους σκορ 31-10 έφερε τα πάνω κάτω. Και να σκεφτείτε ότι ενώ μετρούσε στα τρία προηγούμενα παιχνίδια 14 τρίποντα μ.ο., κατάφερε την ανατροπή έχοντας ευστοχήσει μόλις σε δύο σουτ έξω από τα 6,75μ.

Η απάντηση του Μακίσικ σε ερώτηση για το τί έφταιξε στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν χαρακτηριστική: “Δεν ξέρω, ακούγεται σαν αστείο αυτό που λέω, αλλά δεν ξέρω, έπρεπε να παίξουμε άμυνα. Στο δεύτερο ημίχρονο πρέπει να πάψει το αστείο”.

 

 

Οταν στο δεύτερο ημίχρονο άρχισε να βάζει και τα τρίποντα (έβαλε εννιά και έντεκα συνολικά στον αγώνα) το μέλλον άρχισε να διαγράφεται δυσοίωνο για τον Ολυμπιακό. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο serial killer Σάσα Βεζένκοφ, που μίλησε όταν η ομάδα του τον είχε περισσότερο ανάγκη και μάλιστα έπαθε… λογοδοιάρροια. Ο Σάσα είχε οκτώ πόντους στο πρώτο ημίχρονο και έβαλε τους διπλάσιους στο τρίτο δεκάλεπτο (και 26 συνολικά στο ματς).

 

 

Παρ’ όλα αυτά οι 27 πόντοι που πέτυχαν οι γηπεδούχοι ήταν αρκετοί για να τους κρατήσουν μπροστά στο σκορ, αλλά ο Ολυμπιακός είχε βάλει στοπ στον κατήφορο του. Και στο φινάλε ήταν η ώρα του Λαρεντζάκη που έβαλε έξι από τους έντεκα πόντους του στα τελευταία κρίσιμα λεπτά και έδωσε ώθηση στην ομάδα του να φτάσει στη νίκη. Στην Βιτόρια έβαλε 1/3 τρίποντα αλλά συνολικά σε τέσσερις αγώνες έχει 10/18, ποσοστό 55,6%!

Η κομπίνα που έστησε ο προπονητής των Βάσκων με το σκορ στο 95-90 και με οκτώ δευτερόλεπτα να απομένουν στο παιχνίδι, ήταν σεμιναριακού επιπέδου και εκτελέστηκε άψογα από τους παίκτες του, αλλά δεν έφτανε για να αλλάξει την μοίρα του αγώνα. Ο Λαρεντζάκης πήγε στις βολές με κρύο αίμα, έγραψε το 97-92 και σφράγισε το 4χ4 του Ολυμπιακού που είναι στην κορυφή μαζί με την Φενέρ.

Απέναντι στην καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός αντιπαρέταξε τη δική του. Αγγιξε σε απόσταση βολή την κατοστάρα και άλωσε και την Βιτόρια. Επιστρέφει στην Ελλάδα και αυτή την φορά θα υποδεχθεί τον Μάικ Τζέιμς και την Μονακό σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ.

Υ.Γ. Ο Γουόκαπ ήταν για άλλη μια φορά… ρομπότ με οκτώ πόντους, ισάριθμες ασίστ και τέσσερα ριμπάουντ. Ο Σλούκας έκανε “φονικό” δίδυμο με τον Βεζένκοφ με είκοσι πόντους, έξι ασίστ και 9/9 βολές. Ο Μακίσικ πέτυχε σχεδόν αθόρυβα δώδεκα πόντους. Ο Κέιναν το πάλεψε, αλλά δεν του βγήκε. Σούταρε τέσσερα τρίποντα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, αλλά έβαλε μόνο το ένα. Είχε και ένα δίποντο και μια ωραία ασίστ στον Βεζένκοφ. Εδειξε να θέλει να ανεβάσει ρυθμό στην επίθεση, αλλά χρειάζεται πιστωση χρόνου. Σημασία έχει ότι δεν έμεινε στα λόγια (που είπε στις δηλώσεις πριν τον αγώνα) και το πάλεψε και στην άμυνα, γι΄αυτόν τον λόγο χρεώθηκε και με τέσσερα φάουλ. 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags