Η ποικιλία στα πέη είναι μεγάλη στα αμνιωτά ζώα, την ομάδα που περιλαμβάνει τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα ερπετά. Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη, το πέος κατοχυρώθηκε ως ευρεσιτεχνία μόνο μια φορά στην πορεία της Εξέλιξης.
Η μελέτη δείχνει ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των αμνιωτών, από τον οποίο προέκυψαν πρώτα τα ερπετά και αργότερα τα πτηνά και τα θηλαστικά, πιθανότατα διέθετε φαλλό. Όλη η ποικιλομορφία που παρατηρείται στα σημερινά πέη πρέπει επομένως να είναι παραλλαγές του ίδιου βασικού μοτίβου.
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τη γενεαλογία του φαλλού, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα μελέτησαν το τουατάρα, ένα «πρωτόγονο» ενδημικό ερπετό της Νέας Ζηλανδίας που μοιάζει με σαύρα αλλά στην πραγματικότητα κατατάσσεται στη δική του, ξεχωριστή ομάδα -συχνά μάλιστα αποκαλείται και «ζωντανό απολίθωμα».
Το ιδιαίτερο με αυτά τα ερπετά είναι ότι δεν διαθέτουν φαλλό. Άραγε κατάγονται από προγόνους που δεν είχαν πέος, ή μήπως έχασαν τον φαλλό τους στην πορεία της εξέλιξης;
Την απάντηση έδωσαν έμβρυα τουατάρα που χρονολογούνται στον 19ο αιώνα και σώζονται διατηρημένα στην Εμβρυολογική Συλλογή του Χάρβαρντ, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό, οι ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα των εμβρύων σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης.
Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι τα αρσενικά έμβρυα τουατάρα αναπτύσσουν κάτι που μοιάζει με φαλλό στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, αν και η δομή αυτή απορροφάται και εξαφανίζεται σε επόμενα στάδια.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο πρόγονος των τουατάρα πρέπει να είχε λειτουργικό φαλλό, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Biology Letters. Επειδή όμως ο πρόγονος των τουατάρα δεν απέχει πολύ στο εξελικτικό δέντρο από τον τελευταίο κοινό πρόγονο όλων των αμνιωτών, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα πρώτα αμνιωτά είχαν κι αυτά φαλλό, από τον οποίο προέκυψαν όλοι οι σημερινοί φαλλοί.
Όπως φαίνεται, το πέος δεν εφευρέθηκε πάνω από μία φορά στην ομάδα των αμνιωτών. Στην πορεία της εξέλιξης, όμως κάθε είδος προσάρμοσε την εφεύρεση στις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Πολλά σημερινά φίδια, για παράδειγμα διαθέτουν διπλό φαλλό. Τα περισσότερα πτηνά, αντίθετα, απαρνήθηκαν τον φαλλό τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις: οι πάπιες και ορισμένα άλλα υδρόβια πτηνά έχουν πέος σε σχήμα τιρμπουσόν, ενώ το πέος της στρουθοκαμήλου ξεχωρίζει καθώς έρχεται σε στύση όταν γεμίζει με λέμφο αντί για αίμα.
Δομές σαν πέος υπάρχουν εξάλλου και σε άλλες ομάδες ζώων όπως τα έντομα. Δεν έχουν όμως την ίδια εξελικτική προέλευση και ονομάζονται «πέη» μόνο λόγω ομοιότητας με τους φαλλούς που γνωρίζουμε.
ΠΗΓΗ: In.gr