Δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες με κριτήριο όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τα συστατικά τους. Αυτοί που μας κέρδισαν ζυμώνονται μόνο με τα λάδια του σουσαμιού, γι’ αυτό και λαδώνουν όσο μένουν στη συσκευασία. «Τα δάκρυα του χαλβά», όπως τα λένε οι χαλβαδοποιοί, είναι τα λάδια του σουσαμιού που βγαίνουν όταν το γλυκό δεν περιέχει πρόσθετα φυτικά έλαια τα οποία χρησιμοποιούνται για να το σταθεροποιήσουν. Για να εξασφαλίσουμε ότι ο χαλβάς δεν θα βγάλει τα λάδια του, που είναι μια φυσική εξέλιξη όταν μένει για καιρό και όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, οι χαλβαδοποιοί προτείνουν να φυλάμε τον χαλβά στο ψυγείο. Και μια συμβουλή: επειδή ο ζεστός χαλβάς είναι πιο νόστιμος, μη διστάσετε να τον ζεστάνετε λίγο στον φούρνο πριν από το σερβίρισμα.
Παγγαίου, Φλώρος
Ξεχωρίζει η γεύση του μελαχρινού αυτού χαλβά. Βαθιά νόστιμος και πυκνά σου- σαμένιος, αφράτος με ευδιάκριτες ίνες, εύθρυπτες κι όχι πολύ μαστιχωτές. Ζυμώνεται στο χωριό Μεσορόπη στους πρόποδες του Παγγαίου, από την πέμπτη γενιά μιας οικογένειας ταχινάδων. Ψήνουν οι ίδιοι το μακεδονίτικο σουσάμι σε ξυλόφουρνο και το αλέθουν σε νεροπετρόμυλο. Επιδόρπιο πολυτελείας. Καταλαχού.
Θεσσαλονίκης, Wild Souls
Δεν έχει ίχνος ζάχαρης, μόνο καλής ποιότητας μέλι. Μαλακός και εύθρυπτος, με διακριτικό και ευχάριστο άρωμα ψημένου σουσαμιού, πουπουλένια υφή, μάκρος και πλούτο στη γεύση. Ο χαλβάς φιστικιού με μέλι είναι μια απίθανη έκπληξη, που αντί για ταχίνι περιέχει δικό τους φιστικοβού- τυρο. Ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί γίνεται σούπερ δεκατιανό. Wild Souls.
Σύρου, Κορρές
Τσιχλένιος χαλβάς, που θέλει μάσημα. Έχει μπακλαβαδωτή υφή και κόβοντάς τον βλέπεις τις πτυχώσεις που σχηματίζονται χάρη στο επίμονο ζύμωμα και στις πολλαπλές αναδιπλώσεις της ζεστής χαλβαδόμαζας. Έμπειρος, επίμονος, ξηροκαρπάτος, γεννιέται στα παλιά χάλκινα καζάνια της χαλβαδόπιτας, σε ένα συριανό λουκουμοποιείο, και διαφέρει από τους υπόλοιπους. Μανδραγόρας
Θεσσαλονίκης, Λουκάς
Ζυμώνεται στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, παραδοσιακά με το χέρι σε μπακιρένια μπασίμια που έφεραν από την Κωνσταντινούπολη οι παππούδες των σημερινών ιδιοκτητών. Ανοιχτόχρωμος, μυρωδάτος και με μεστή, βαθιά γεύση, μαστιχάτος και με καραμελένια επίγευση καβουρ- δισμένου ταχινιού. Ξεχωρίζει αυτός με τη σοκολάτα κουβερτούρα. Καφεκοπτείο Λουμίδης, Καταλαχού
Τρικάλων, Σήσαμον
Η οικογένεια Μάτη φτιάχνει χαλβάδες στα Τρίκαλα από το 1898, κληροδοτώ- ντας στην τέταρτη γενιά την εμπειρία αλλά και την όρεξη για καινοτομία. Εκτός από φορμαρισμένο χαλβά σαν τούρτα, δοκιμάστε τον τραγανό με καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης και μπισκοτένια υφή, και τον αφράτο μελαψό με χαρούπι και πυκνή νοστιμιά αξέχαστη. Αλεξανδρής, Κωσταρέλος, Θανόπουλος
Βόλου, Παπαγιαννόπουλος
Χαλβάς με εμπειρία από το 1919, με τέχνη μαθημένη στην Κωνσταντινούπολη. Μέτρια ινώδης, ωραία μαστιχωτός, με λιγωτικό, βαθύ άρωμα, ισορροπημένη γλυκύτητα και καβουρδισμένη επίγευση. Δικής τους άλεσης ταχίνι και ζύμωμα πάντα στο χέρι. Θραύση κάνει το σπέσιαλ ρολάκι στο ασημόχαρτο, που περιέχει κακάο, φουντούκια και σταφίδες. Καραμανλίδικα του Φάνη, Ελληνικά Καλούδια, Αλεξανδρής, Nora’s Deli, Ergon House
Δραπετσώνας, Κοσμίδη – Γαβρίλη
Ο πιο δημοφιλής και περιζήτητος χαλβάς. Η χαλβαδοποιία της Δραπετσώνας, που διακρίθηκε στο παρελθόν και με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου, ιδρύθηκε το 1924 και ξεχώρισε με τον νόστιμο, ινώδη χαλβά. Μυρωδάτος και κριτσανιστός, λιώνει στο στόμα λες και είναι σύννεφο. Θαυμάσιος ο αμυγδάλου με μαύρη ζάχαρη. Πρατήριο Δραπετσώνας, Παραδοσιακό Μπακάλικο, Θανόπουλος, Σκλαβενίτης
Πειραιά, Αργουδέλης
Από τη Σμύρνη στη Λέσβο κι από εκεί στις Κυκλάδες και στον Πειραιά. Ένα ομηρικό ταξίδι που κατέληξε στα Καμίνια, όπου εδώ και έναν αιώνα ζυμώνεται στα μπασίμια ένας από τους ωραιότερους χαλβάδες της χώρας, διακεκριμένος με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου. Τραγανός στο πρώτο δάγκωμα, αφρουδένιος μετά, με αρκετές ίνες και σουσαμένια επίγευση. Πρατήριο Αργουδέλη, Ebloko.gr, καφεκοπτεία Λουμίδη
Λήμνου, Αχιλλαδέλης
Ο λημνιός χαλβάς που δεν λιγώνει, είναι νόστιμος και γεμάτος, σουσαμένιος και εκφραστικός. Είναι αφράτος χαλβάς χωρίς ευδιάκριτες ίνες, με ζωηρή ταχινένια επίγευση. Τέλειος ο μελάτος, έξοχος κι αυτός με τα τραγανά αμύγδαλα. Φτιάχνει με και χωρίς φοινικέλαιο. Επιλέγουμε δαγκωτή τη δεύτερη βερσιόν (το αναγράφει η συσκευασία), ακόμα κι αν λόγω απουσίας φοινικελαίου βγάζει στην επιφάνειά του τα λάδια του ταχινιού. Ζεστάνετέ τον με μερικές ροδέλες πορτοκαλιού και κανέλα. Περί Λέσβου, Ελληνικά Καλούδια
Αλεξανδρής Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, 210-99.18.730
Αργουδέλης (πρατήριο) Δ. Γούναρη 31-33, Πειραιάς, 210-41.79.469, eshop.argoudelis.com
Ελληνικά καλούδια Χατζηχρήστου 8, Αθήνα, 210-92.24.060
Θανόπουλος Ελαιών 38, Νέα Κηφισιά, 210-62.01.878
Καραμανλίδικα του Φάνη-Αραπιάν Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, 210-32.54.184 – Ερμού 119, Μοναστηράκι, 210-32.19.119
Καταλαχού Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια, 210-36.13.851
Καφεκοπτείο Αντώνης Λουμίδης Κηφισίας 236, Κηφισιά, 210-80.17.188 Καφεκοπτεία Λουμίδη www.kafekopteialoumidi.gr
Κωσταρέλος Πρατήριο 26ο χλμ. Λ. Μαρκοπούλου, Μαρκόπουλο
Μανδραγόρας Γούναρη 14-16, Πειραιάς, 210-41.72.961
Παραδοσιακό μπακάλικο Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, 210-99.54.500
Περί Λέσβου Αθηνάς 27, Αθήνα, 210- 32.33.227, Προσκόπων Αϊδινίου 2, Ν. Σμύρνη, 213-01.02.471
Χαλβάς Δραπετσώνας-Πρατήριο Αγ. Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, 210-46.16.448, e-shop www.e-halvas.gr
Nora’s Deli Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, 210-33.89.349
Wild Souls, Βουλής 36, Σύνταγμα, 210- 32.31.438