Facebook Pixel Sportdog.gr | Το νέο penthouse του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν διχάζει τη Νέα Υόρκη
| 2022-02-01 12:59:00

Το νέο penthouse του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν διχάζει τη Νέα Υόρκη

Sportdog Team
Το νέο penthouse του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν διχάζει τη Νέα Υόρκη

Τι αν η πανδημία της Covid-19 έχει σαρώσει τον πλανήτη με οικονομικές συνέπειες που θα δούμε σε πλήρη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια; Τι κι αν τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν δει το εισόδημά της να συρρικνώνεται;

Για τους δισεκατομμυριούχους κάθε κρίση είναι ευκαιρία για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους και ο Μπιλ Άκμαν δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Τώρα, το βλέμμα του είναι στραμμένο στο να κατεδαφίσει το penthouse που αγόρασε σε ένα ιστορικό κτίριο της Upper West Side στη Νέα Υόρκη το 2018 και να το μετατρέψει σε ένα γυάλινο ρετιρέ σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου – ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής.

Η περιβόητη συνέντευξη και τα απίστευτα κέρδη

Στις 18 Μαρτίου 2020, λίγο μετά την έκρηξη της πανδημίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital και hedge fund manager εμφανίζεται στο κορυφαίο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και δίνει μια εμπρηστική συνέντευξη στην οποία δηλώνει ευθαρσώς πως «έρχεται κόλαση» . Οι προβλέψεις του, οι οποίες λίγο-πολύ εξήγγειλαν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, πέτυχαν τον στόχο τους: οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και οι αγορές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

Φυσικά, αυτό που ο Μπιλ Άκμαν δεν ανέφερε στην περιβόητη πλέον συνέντευξη είναι ότι ο ίδιος είχε επί της ουσίας ήδη ποντάρει ακριβώς σε αυτή την εξέλιξη, επενδύοντας 27 εκ. δολάρια σε συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου και αποκομίζοντας κέρδη 2,6 δις. δολάρια σε μία μόλις μέρα.

Και μπορεί όλο αυτό να μοιάζει με ένα απλό ποντάρισμα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε σε κάποιο online καζίνο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η δυσαρέσκεια προς τους πάμπλουτους δισεκατομμυριούχους που συσσωρεύουν απίστευτα κέρδη την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και ζουν στα όρια της φτώχειας έχει αυξηθεί κατακόρυφα – ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται ότι οι ίδιοι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις εξελίξεις.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο Μπιλ Άκμαν αποκομίζει τεράστια κέρδη επενδύοντας στην καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της αρχικής του περιουσίας χτίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όταν είχε ποντάρει στην κατάρρευση των αγορών εν όψει της οικονομικής κρίσης του 2008.

Το penthouse

Τα σχέδια του περίφημου ρετιρέ που ο Άκμαν θέλει να υψώσει στην οδό 6-16 West 77th Street της Νέας Υόρκης φέρουν την υπογραφή του πασίγνωστου Βρετανού αρχιτέκτονα Norman Foster, ο οποίος πρόσφατα σχεδίασε και έναν ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό.

Ο Άκμαν επιθυμεί να αντικαταστήσει το ρετιρέ από ροζ στόκο με ένα γυάλινο διώροφο ρετιρέ που θα περιβάλλεται από κήπο. Το ρετιρέ βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο ηλικίας 120 ετών, απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ατενίζει αγέρωχα το Central Park της Νέας Υόρκης και ανήκε στη συγγραφέα Nancy Friday η οποία απεβίωσε το 2017. 

Σε αυτή τη διατηρητέα περιοχή που η παραμικρή παρέμβαση σε κάποιο κτίριο πρέπει να υπερκεράσει ένα βουνό γραφειοκρατίας, η κακογουστιά του ροζ στόκου που οφείλεται στην τελευταία ιδιοκτήτρια του ρετιρέ αποτελεί το ισχυρότερο επικοινωνιακό χαρτί του δισεκατομμυριούχου.

Το επιχείρημά του είναι ότι τα νέα σχέδια για το penthouse ουσιαστικά θα αποκαταστήσουν το ροζ τερατούργημα, ενώ σε μια πολύωρη επικοινωνία που είναι ο ίδιος προσωπικά μέσω βιντεοκλήσης με τα μέλη της επιτροπής του Manhattan Community Board, δεν παρέλειψε να υπερθεματίσει την αγάπη του για το κτίριο και την περιοχή. Κατάφερε, έτσι, να εξασφαλίσει την πρώτη έγκριση που χρειαζόταν. Αν πάρει και το πράσινο φως από τη Landmarks Preservation Commission, τίποτα δεν εμποδίζει την έναρξη των εργασιών οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 1,5 χρόνο.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων

Έντονη είναι η κριτική που έχει ξεσπάσει από τους κατοίκους της περιοχής. Διατυπώνονται ενστάσεις για τα σχέδια Άκμαν, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το γυάλινο ρετιρέ θα αλλάξει τελείως τον πολεοδομικό χαρακτήρα της περιοχής δεδομένης της θέσης-κλειδί που κατέχει στο ιστορικό κέντρο της Νέας Υόρκης.

Μελλοντικοί γείτονες του Άκμαν αντιδρούν ισχυριζόμενοι αφενός ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο που ανήκει στην παραλία του Μαλιμπού και όχι στην κορυφή ενός νεοϋορκέζικου κτιρίου και, αφετέρου, ότι πρόκειται για μια αλαζονική επίδειξη πλούτου, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός «Ναού για έναν Τιτάνα» ο οποίος θα επιβλέπει αφ’ υψηλού την ανθρωπότητα και τη φύση που βρίσκονται στα πόδια του.

Δεν λείπουν, φυσικά, και οι φωνές υποστήριξης για τον Άκμαν από ανθρώπους που εγκωμιάζουν τα σχέδια του penthouse και θεωρούν ότι θα είναι μια κομψή και σικάτη προσθήκη στην περιοχή.

Τα πράγματα για τους κατοίκους είναι αρκετά δυσοίωνα αυτή τη στιγμή, αφού ο Άκμαν φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι κατά κράτος. Ακόμα, όμως, κι αν οι ενστάσεις που διατυπώνονται για το penthouse εισακουστούν, με καθαρή αξία που αγγίζει τα 3,4 δις. δολάρια από τη θέση 368 στη λίστα Forbes 400, είμαστε βέβαιοι ότι ο Άκμαν κάπου θα βρει να μείνει.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags