Facebook Pixel Μάθε πόσο βάρος σηκώνεις όταν κάνεις έλξεις στο μονόζυγο!
| 2022-12-08 04:33:00

Μάθε πόσο βάρος σηκώνεις όταν κάνεις έλξεις στο μονόζυγο!

Sportdog Team
Μάθε πόσο βάρος σηκώνεις όταν κάνεις έλξεις στο μονόζυγο!

Οι έλξεις στο μονόζυγο είναι μια από τις πιο δύσκολες ασκήσεις στη γυμναστική καθώς απαιτεί να σηκώσεις σχεδόν το 100% του βάρους σου. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις αρκετή δύναμη και συντονισμό σε όλο άνω σώμα.

Είναι μια άσκηση που μπορεί να σου δώσει ισχυρό κίνητρο και φυσικά μεγάλη αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια μόλις την καταφέρεις. Μόλις φτάσεις στο σημείο να κάνεις πολλές επαναλήψεις τότε η αυτοπεποίθησή σου εκτοξεύεται. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά καθώς μπορεί να σου δώσει δύναμη, υπερτροφία και καλό συντονισμό σε όλο τον άνω κορμό, αρκεί βέβαια να εκτελείς τις έλξεις με σωστή τεχνική.

Όμως πόσο βάρος σηκώνεις πραγματικά κάνοντας έλξεις;

Συνήθως όταν κάνουμε έλξεις στο μονόζυγο και άλλες ασκήσεις με το σωματικό βάρος όπως push ups, βυθίσεις στο δίζυγο, ακροστασίες για γάμπες, θεωρούμε ότι τα κιλά που σηκώνουμε αντιστοιχούν στο ίδιο το βάρος μας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι σηκώνουμε ένα ποσοστό του βάρους μας.

Σε κάποιες ασκήσεις πλησιάζει στο 100% όπως στην περίπτωση των έλξεων ενώ σε κάποιες άλλες όπως τα push ups είναι αρκετά λιγότερο.

Προκειμένου να κάνουμε γρήγορους υπολογισμούς στο γυμναστήριο, ίσως να είναι αρκετό να υπολογίσουμε το πλήρες σωματικό βάρος. Αν θέλουμε όμως να είμαστε πιο ακριβείς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις έλξεις σηκώνουμε το 92,8% του βάρους μας.

 

Πώς προκύπτει αυτό το νούμερο;

Πάμε να το δούμε.

Στο μονόζυγο ανυψώνουμε τον κορμό, τα πόδια, το κεφάλι και το μεγαλύτερο μέρος από τους βραχίονες. Αυτό που δεν ανυψώνουμε καθόλου είναι οι πήχεις μας και ένα μέρος από τους βραχίονες άρα πρέπει να βγάλουμε αυτά τα μέρη από την εξίσωση.

Συνολικό σώμα = 100%

Το κάθε χέρι (βραχίονας, πήχης, παλάμη) αντιστοιχεί στο 4,715% , άρα και τα 2 χέρια μαζί αντιστοιχούν στο 9.43% του βάρους μας.

Στην τελική εξίσωση έχουμε

Ολικό Σώμα (100%) – 2 χέρια (9.43%) + ροπή 2 βραχιόνων (2 x2,63) x (1-0,5763) = 92,8%

Για την ακρίβεια λοιπόν ανυψώνουμε με τις έλξεις το 92,8% του βάρους μας.

Πηγή: https: exrx.net

Μερικά παραδείγματα

Αν είσαι 100 κιλά, σηκώνεις 92,8 κιλά

Αν είσαι 90 κιλά, σηκώνεις 83,5 κιλά

Αν είσαι 80 κιλά, σηκώνεις 74,2 κιλά

Αν είσαι 70 κιλά, σηκώνεις 65 κιλά

Αν είσαι 60 κιλά, σηκώνεις 55,7 κιλά

Αν είσαι 50 κιλά, σηκώνεις 46,4 κιλά

Όπως καταλαβαίνουμε είναι μια άσκηση που εξαρτάται ευθέως από το σωματικό μας βάρος. Το βάρος όμως είναι ένας μόνο παράγοντας που επηρεάζει την άσκηση.

Αν θέλεις να την κατακτήσεις πρέπει να έχεις υπομονή, επιμονή και συνέπεια. Γι αυτό συνέχισε να εξασκείσαι.

ΠΗΓΗ: fmh.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags