Αναλυτικά:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιοι για τον Αθλητισμό, κατά την Άτυπη Σύνοδο της 20ης Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία και σχετικά με το ζήτημα των στημένων παιχνιδιών, κατέληξαν στο παρακάτω κείμενο:

Οι στημένοι αγώνες αποτελούν μία από τις σοβαρότερες απειλές για τον σύγχρονο αθλητισμό, υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αξίες της ακεραιότητας, του ευ αγωνίζεσθε και του σεβασμού για τους άλλους. Πρόκειται για ένα αυξανόμενο και πιεστικό πρόβλημα το οποίο  επηρεάζει πολλά κράτη μέλη και πολλά αθλήματα. Η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί επείγουσα, επισταμένη και  συντονισμένη προσπάθεια από τις δημόσιες αρχές, το αθλητικό κίνημα και τους φορείς στοιχημάτων.

Ο αγώνας κατά των στημένων παιχνιδιών απαιτεί αποτελεσματική και συνεχή δράση  στους εξής πέντε βασικούς τομείς :

• Εκπαίδευση, Πρόληψη, Χρηστή Διακυβέρνηση
Οι Πρωτοβουλίες σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να στοχεύουν κατά κύριο λόγο στους αθλητές στον περίγυρό τους, στους διαιτητές, στους κριτές, στους  υποστηρικτές και στους αθλητικούς οργανισμούς.

• Παρακολούθηση
Οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και ανίχνευσης θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω και η ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών, μεταξύ των ενδιαφερομένων, θα πρέπει να βελτιωθεί.

•Κυρώσεις
Αποτρεπτικές, αποτελεσματικές και αναλογικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, πρέπει να τεθούν και να επιβάλλονται  σε περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών. Οι διώξεις περιπτώσεων σοβαρών στημένων παιχνιδιών και κυρίως εκείνων που έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις, θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

•Συνεργασία
Η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των αθλητικών οργανώσεων και των στοιχημάτων θα πρέπει να ενισχυθεί.

•Διεθνήςσυντονισμός
Η παγκόσμια κλίμακα των στημένων παιχνιδιών απαιτεί καλύτερο συντονισμό όλων των προσπαθειών που αναλαμβάνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.