Η χώρα μας τελικά παρουσιάστηκε πανέτοιμη για την διοργάνωση, παρά την αμφισβήτηση που δέχτηκε επί χρόνια από τα διεθνή ΜΜΕ. Αν, μάλιστα, δεν υπήρχαν και τα σκάνδαλα ντόπινγκ, τότε τα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι κύλησαν ιδανικά.
Εδώ, όμως, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που δεν γίνεται να αγνοήσουμε. Θυμόσαστε για ποιο λόγο η Ελλάδα οδηγήθηκε τον Μάιο του 2010 στο ΔΝΤ; Επειδή ακριβώς εκείνον τον μήνα «έσκαγε» ένα δεκαετές ομόλογο αξίας άνω των 10 δις και δεν υπήρχαν τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο, έτσι ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές μας.
Η Ελλάδα, δηλαδή, είχε βγει παγανιά για δανεικά την άνοιξη του 2000, έτσι ώστε να βρει λεφτά για να μπορέσει να κάνει τα ολυμπιακά έργα εγκαίρως. Τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο του 2000, είχε βγει η περιβόητη «κίτρινη κάρτα» από τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, που απειλούσε ότι θα μας πάρει την διοργάνωση επειδή έχουμε μείνει πίσω. Κι έτσι η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου. Με δανεικά, φυσικά.
Τα δάνεια που πήρε η χώρα μας για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το τεράστιο πρότζεκτ των ολυμπιακών αγώνων ήταν πάρα πολλά. Και υπήρχαν τα θετικά σ’ αυτό το εγχείρημα, όμως είχαμε και τις αρνητικές διαστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι ήμασταν το μικρότερο κράτος που διοργανώσαμε ολυμπιακούς αγώνες. Μήπως τελικά έπεσε κάπως βαρύ στις πλάτες μας όλο αυτό;
Υπάρχουν εκτιμήσεις, τώρα πια, ότι έπαιξε ρόλο στην χρεοκοπία της Ελλάδας και το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια για τους αγώνες. Όχι αυτούς καθαυτούς, αλλά ειδικά για τις υποδομές. Κάποιες εκ των οποίων (όπως π.χ. πολλές εγκαταστάσεις) δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ μετά το πέρας των αγώνων και σήμερα είναι αραχνιασμένες, ενώ απαιτούν και πολλά έξοδα συντήρησης. Τα σχετικά ρεπορτάζ, άλλωστε, στον ελληνικό Τύπο πληθαίνουν με το πέρασμα των χρόνων.
Το αν η χώρα μας βγήκε κερδισμένη σε κάποιους τομείς ή χαμένη σε κάποιους άλλους είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Το σίγουρο, όμως, ότι δανείστηκε πάνω από τις δυνάμεις της για να διοργανώσει τους ολυμπιακούς αγώνες. Κι αυτό ίσως να το πληρώνουμε τώρα. Ακόμα και σήμερα, άλλωστε, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο πήγε το μαλλί. Ο λογαριασμός δεν έχει βγει ποτέ επισήμως και συχνά προκύπτουν δημοσιεύματα που αυξάνουν το κόστος κάθε τόσο…
Γίναμε Καναδάς; Οι παλιότεροι γνωρίζουν τι τράβηξε η οικονομία αυτής της χώρας μετά τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων στο Μόντρεαλ το 1976. Όπως και να έχει, ίσως να έβαλε ένα λιθαράκι στην οικονομική κατάντια της Ελλάδας και η μεγάλη γιορτή που έγινε το 2004.