Αναλυτικά όσα είπε ο γνωστός ποινικολόγος στον "Novasportfm 94,6":
«Το θέμα είναι ποιος το καταγγέλλει και πότε το κάνει. Έχει προαναγγελθεί η καταγγελία. Ακολούθως ο καταγγέλλων προχωράει στην πράξη και κρύβει ότι ήταν για 6 χρόνια γενικός αρχηγός της Ηλιούπολης.
Απολογήθηκε η Παναχαϊκή, ενώ υπάρχουν ομάδες από την Football League, αλλά και 2-3 ομάδες από την Super League, όπου υπάρχουν συνομιλίες και καταγγελίες από την UEFA και δεν έχει γίνει ποινική δίωξη. Ενώ έγινε ποινική δίωξη στην Παναχαϊκή και αναγκάστηκε να απολογηθεί», δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας.
Ερωτηθείς αν το Διαιτητικό Δικαστήριο είναι ο τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας, είπε: «Στην Αθλητική Δικαιοσύνη, υπάρχουν οι Αθλητικοί Εισαγγελείς, που είναι αρμόδιοι για τις πειθαρχικές διώξεις. Για να αρχίσει μια διερεύνηση, θα πρέπει να είναι πρωτοβουλία του Εισαγγελέα. Ακολούθως ασχολούνται τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Η σύνθεσή τους είναι ανάλογη της κατηγορίας που μετέχουν οι ομάδες. Η πειθαρχική επιτροπή της Football League αποτελείται από συνταξιούχους νομικούς και δικαστικούς. Αυτοί είναι τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα και στην συνέχεια υπάρχει δεύτερος βαθμός δικαιοδοσίας, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Ανάλογα με τις αποφάσεις, μπορεί κάποιος να προσφύγει στην Ελληνική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με το καταστατικό της, όλοι γνώριζαν πως εκεί τελειώνουν όλα και ο τρίτος βαθμός είναι σε υπερκείμενη αρχή της ΕΠΟ, το CAS. Τώρα, στην ΕΠΟ υπάρχει το Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι αυτός που προσφεύγει, το κάνει για να λύσει μια διαφορά, η οποία δεν θέλουμε να πάει στα δικαστήρια. Δεχόμαστε και συμφωνούμε για συγκεκριμένες διαφορές, μεταξύ μελών των σωματείων, να πάμε εκεί για να λύσουμε τη διαφορά με διαιτητή. Στη σύνθεση μετέχουν εκπρόσωποι ανάλογα με την κατηγορία των ομάδων που έχουν προσφύγει. Είναι ένας πρόεδρος, που ενεργεί ως τρίτος και τα άλλα δύο, ορίζονται από τις αρχές που είναι οι ομάδες.
Όμως, τα πρόσωπα αυτά είναι εξαρτημένοι από τις διοργανώτριες αρχές και εκπροσωπούν τα συμφέρονται των ομάδων. Αυτό το Δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις εφέσεων της ΕΠΟ. Εκεί έγινε το μεγάλο λάθος. Η απόφαση που εξεδόθη πρόσφατα, από την επιτροπή και αφορούσε τον Ηρακλή ήταν λάθος. Αν το Διαιτητικό είχε δημιουργηθεί για να είναι το τρίτο όργανο, θα το έλεγε το καταστατικό της ΕΠΟ. Στην ιστορία ουδέποτε λειτούργησε σαν τρίτος βαθμός. Μπορεί ο Ηρακλής θα διαμαρτύρεται, όμως υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι η πλαστογραφία είναι μεγάλο αδίκημα και πρέπει να υποβιβαστείς».
Αναφορικά με την επίκληση των ομάδων στα πολιτικά δικαστήρια, ο κ. Κούγιας, τόνισε: «Υπέρτατος νόμος του κράτους είναι το Σύνταγμα. Για οποιοδήποτε νόμο, που θα θεσπιστεί για να δικάσει τις αντικανονικές συμπεριφορές προσώπων και υπάρχουν βασικές αρχές που αφορούν την ισονομία. Υπάρχει μια διαφορά. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε για τις συμπεριφορές πολίτου ή νομικού προσώπου. Είναι ενός σωματείου. Αντί να έχει πολίτες, έχει σωματεία. Από την στιγμή που δεν δικάζει περιουσιακές διαφορές, έχει δικαίωμα να αναφέρει πως εμείς σαν σωματείο, όπως είναι η ΕΠΟ, λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο.
Το σωματείο ΕΠΟ, είναι μέλος του σωματείου UEFA, η οποία λέει πως το καταστατικό πρέπει να είναι έτσι, με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας η Ελληνική Ομοσπονδία. Είναι αλληλουχία νομικών προβλέψεων. Το σωματείο ΕΠΟ, αναφέρει πως στο δικό μας σωματείο, δέχεστε ότι είμαστε αυτοδιοίκητο και δεν προσφεύγουμε στα πολιτικά δικαστήρια. Θέλω να πω ότι εμείς συμφωνούμε και όποιος δεν το δέχεται θα υποβιβάζεσαι. Για αυτό είναι ιδιαίτερο δίκαιο».
Τέλος, για το μεγάλο μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί με τις αλλεπάλληλες εφέσεις, υποστήριξε: «Ήταν δυστυχώς, η κίνηση απελπισίας, ιστορικών ανώνυμων εταιριών. Σαν διοίκηση θα έπρεπε να απολογηθείς. Πρέπει να πληρώνεις τις υποχρεώσεις και αν δεν το κάνεις, έρχεται κάποια στιγμή που γίνεται και λένε οι αρμόδιοι ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο. Όταν παρεμβαίνει η πολιτική, τα πράγματα περιπλέκονται. Για αυτό βλέπουμε και σημαντικούς ανθρώπους, από Δημάρχους ή Υπουργούς να παίρνουν θέση. Κανονικά θα έπρεπε να φώναζαν τον κ. Τάκη και τον κ. Μαχλά, ή όποιον άλλο δεν πλήρωνε, όπως για παράδειγμα τους μέτοχους, και θα τους ρώταγαν γιατί δεν πλήρωσες και έχεις προσφυγές».