Η διαφθορά έχει πλέον ονοματεπώνυμο και είναι ελληνοβουλγαρικής καταγωγής. Πρόκειται για τον Κώστα Χατζηιβάνοφ, που τον αναζητεί η γερμανική αστυνομία και η Ιντερπόλ.

Προ εξαετίας είχαμε παραδώσει στην ελληνική εισαγγελία, όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο πόρισμα της γερμανικής δικαστικής έρευνας και αφορούσαν την ελληνική εμπλοκή. Δυστυχώς ο φάκελος έμεινε στο συρτάρι και ανασύρθηκε μόλις προ πενταμήνου. Κυρίαρχο στοιχείο της αρχικής έρευνας ήταν το διαβόητο ματς Πανιώνιου - Ντιναμό Τιφλίδας (5-2) που έγινε το Δεκέμβριο του 2004. Γι’ αυτή την αναμέτρηση ο τότε πρόεδρος της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον είχε δηλώσει ότι ήταν προδήλως στημένη (!) και ο πειθαρχικός επιθεωρητής της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Πέτερ Λιμάχερ είχε αποκαλύψει πως «αυτό το παιχνίδι μας άνοιξε τα μάτια».

Παρά την επίμονη δημοσιογραφική έρευνα και τα στοιχεία για την ύπαρξη του Κώστα Χατζηιβάνοφ, οι ελληνικές αρχές θεώρησαν περιττό να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα ή πιέστηκαν να το εγκαταλείψουν. Τώρα που αποκαλύπτονται οι συνεργάτες του (ένας Κινέζος και ένας Ινδονήσιος που συνελήφθη στη Φινλανδία), αρχίζει μία συνολική έρευνα για επιπρόσθετα στοιχεία.

Ηδη έγινε γνωστό ότι στο κινητό του Χατζηιβάνοφ βρέθηκαν εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις με Ελληνες ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Ο ανακριτής των στημένων αγώνων έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και αύριο ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για να πάρει στοιχεία από τη διεθνή επιτροπή για την καταπολέμηση της απάτης. Ελπίζει ότι θα διαγνώσει ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ώστε να μάθουμε σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα εκατομμύρια ευρώ του παράνομου στοιχηματισμού.

Αυτό είναι και το πλέον σημαντικό ζήτημα: Να βρεθεί το προϊόν του οικονομικού εγκλήματος, δηλαδή να εντοπιστούν οι Ελληνες συνεργάτες των τριών αλλοδαπών που είχαν κάνει... διατριβή στη στοιχηματική απάτη. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για τη διαλεύκανση μιας ιστορίας που απασχόλησε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και οδήγησε το διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ και τον Κροάτη Αντε Σάπινα στη φυλακή.

Βεβαίως, υπάρχει κι η άλλη υπόθεση των φακέλων της UEFA που καθυστέρησε να ελέγξει η ΕΠΟ και δεν αξιοποίησε επαρκώς η αθλητική Δικαιοσύνη. Συνδέεται άμεσα με την υπόθεση του 2004, καθώς η έρευνα συναντά διαρκώς τα ίδια πρόσωπα. Ηδη ο ανακριτής διερευνά ευθύνες ποδοσφαιριστών, ακολουθώντας την κοινή λογική του «χωρίς διεφθαρμένους παίκτες, όσο και διεφθαρμένος παράγοντας να είσαι, δεν μπορείς να στήσεις ματς».

Επειδή η αθλητική Δικαιοσύνη δεν κατάφερε να πείσει τη φίλαθλη κοινή γνώμη ότι καθάρισε το βόθρο, είναι υποχρέωση του ανακριτή να διαμορφώσει τις συνθήκες εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μοιραία το βάρος πέφτει στην πολιτική Δικαιοσύνη, η οποία έχει πολλές δυνατότητες και αρκετά εργαλεία. Αύριο ο ανακριτής θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης. Εκείνο που διερευνά είναι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, καθώς επιδιώκει να αποδείξει το οικονομικό έγκλημα μέσω του παράνομου στοιχηματισμού.

Το ρευστό πολιτικό περιβάλλον λειτουργεί ανασχετικά, αλλά είναι μια δουλειά που πρέπει να τελειώσει. Μόνον έτσι θα πειστεί ο φίλαθλος κόσμος να ξαναγυρίσει στο γήπεδο. Διαφορετικά θα επέλθει άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία μιας βιομηχανίας θεάματος που διαρκώς παρακμάζει. Τελικά η Ελλάδα αποδεικνύεται ο ομφάλιος λώρος της Ευρώπης και στα στημένα ματς...

Πηγή: Eξέδρα