Facebook Pixel Τι ισχύει για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
Life
| 2011-11-11 23:55:00

Τι ισχύει για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.

Τι ισχύει για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.

Ψηφίστηκε τελικά η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης για τα Ι.Χ. στις ευρύτερες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το Auto Gazzetta εξηγεί, πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη.

1. Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της απελευθέρωσης;

Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί και απομένει να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για να αρχίσει να εφαρμόζεται.

2. Θα επιτρέπεται η εισαγωγή όλων των πετρελαιοκίνητων Ι.Χ.;

Όχι. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θα επιτρέπεται μόνον η εισαγωγή ντιζελοκίνητων Ι.Χ. που πληρούν τις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές Euro 5 ή ακόμη νεότερες (π.χ. Εuro 6). Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές Euro 5 τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου του 2009 και είναι πλέον δεσμευτικές για όλα τα Ι.Χ. από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Μιλάμε δηλαδή ουσιαστικά για καινούρια μοντέλα, που έχουν λανσαριστεί την τελευταία διετία.

3. Θα μπορούν να κυκλοφορούν τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα στον Δακτύλιο;

Και εδώ θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Από την 1η Μαϊου του 2012 θα διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας ο λεγόμενος Πράσινος Δακτύλιος, αφού καθοριστούν προηγουμένως τα όριά του και οι ώρες λειτουργίας του. Σε αυτόν θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς η κυκλοφορία των ντιζελοκίνητων Ι.Χ., τα οποία θα πληρούν τις προδιαγραφές Euro 5 (ή νεότερες) και εκπέμπουν λιγότερα από 140 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο διαδρομής. Τα μοντέλα κατασκευής πριν το 1990 αποκλείονται από τον Πράσινο Δακτύλιο όλες τις ώρες λειτουργίας του, εκτός ωραρίου όμως (π.χ. τις Κυριακές) θα επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν εντός των ορίων του. Για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, τα οποία δεν εμπίπτουν σε καμμία από τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες και αποτελούν την πλειοψηφία του στόλου, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το σύστημα με τα μονά-ζυγά νούμερα πινακίδων.

Διαβάστε το υπόλοιπο ρεπορτάζ στο gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags