Facebook Pixel Οι 30άρηδες που λείπουν από την ΑΕΚ...
Life
| 2012-09-17 19:54:00

Οι 30άρηδες που λείπουν από την ΑΕΚ...

Οι 30άρηδες που λείπουν από την ΑΕΚ...

Είναι ανφέρ να ισοπεδώνεις μια υγιή προσπάθεια. Τούτη η ΑΕΚ έχει και νιάτα και ταλέντο και φυσικά μέλλον. Από (λίγους καλούς) 30άρηδες και βάλε έχει ανάγκη και όχι από μεσοβέζικες λύσεις.Γράφει ο Γιάννης Ξενάκης

Αν είναι σε κάθε ματς, το ένα και μοναδικό λάθος να το πληρώνει η ομάδα, τότε τα πράγματα είναι πολύ σκούρα. Θα πρέπει η ΑΕΚ να βάζει ένα γκολ παραπάνω και τούτη τη δυνατότητα είναι σαφές πως δεν την έχει. Αφού δεν κατάφερε εναντίον μιας χειρότερης ποιοτικά ομάδας, όπως ο χτεσινός Άρης να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να καθαρίσει με συνοπτικές διαδικασίες το παιχνίδι, ειλικρινά δεν γνωρίζω πως θα τα βγάλει πέρα απέναντι σε ομάδες που θα κάνουν και φάσεις στην εστία της ΑΕΚ.

Όπως βλέπετε από την 3η αγωνιστική φουντώνει για τα καλά η συζήτηση για το βαθμολογικό κομμάτι. Από τη μια υπάρχει μια έντιμη προσπάθεια, με την προώθηση και αξιοποίηση νέων παιδιών. Κι από την άλλη, για να συνοδευτεί τούτο το εγχείρημα από επιτυχία θα πρέπει η ομάδα να βάλει πόντους στο σακούλι. Διότι είναι άλλο να πέφτεις κατηγορίες για χρέη (και να ξεχρεώνεις) κι άλλο να προσπαθείς με μηχανική υποστήριξη (δηλαδή με τα ψέματα) να διασωθείς και στο τέλος να μην σου βγαίνουν τα κουκιά.

Προσωπικά δεν θέλω να είμαι ούτε απαιτητικός, πολύ περισσότερος δε αυστηρός με τούτη την ομάδα. Όταν υπάρχουν στο μυαλό εικόνες και παραστάσεις από ομάδες (πολύπειρων και πρωτοκλασάτων)της ΑΕΚ που κακοποίησαν την έννοια“ποδόσφαιρο”, τότε είναι ανφέρ να σημαδεύεις με το πιστόλι και να ισοπεδώνεις μια υγιή προσπάθεια. Από νέα και άπειρα παιδιά. Κι από παλαιότερους, όπου δυστυχώς η ΑΕΚ ατύχησε.

Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα. Ό,τι δεν της έμειναν από παλιούς παίκτες, αυτοί που θα ήθελε να της μείνουν. Και είτε λόγω αφραγκίας, είτε λόγω δυστοκίας και εσωτερικών αντιθέσεων (βλέπε περιπτώσεις Μάντζιου, Μόρα που προσπάθησαν να φέρουν στην ΑΕΚ οι Μαύρος, Βλάχος αλλά δεν επιθυμούσαν οι Δημητρέλος, Τσιάρτας), ο περιορισμένων δυνατοτήτων μεταγραφικός σχεδιασμός του καλοκαιριού, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν δικαιώνει αυτούς που πήραν τις αποφάσεις. Θα μου πείτε βέβαια με70 χιλιάρικα ετήσιο συμβόλαιο δεν μπορείς να φέρεις ούτε τον Φαν Πέρσι, ούτε τον...Φάμπρεγας. Όμως με 210 χιλιάρικα που έδωσε η ΑΕΚ σε Εργοτέλη και Παναχαϊκή, μπορούσες να φέρεις κανονικό σέντερ φορ. Από τους τόσους και τόσους ελεύθερους της αγοράς. Κι ας ήταν ηλικιακά και 30+. Τούτη η ΑΕΚ έχει και νιάτα και ταλέντο και φυσικά μέλλον. Από (λίγους καλούς) 30άρηδες και βάλε έχει ανάγκη και όχι από μεσοβέζικες λύσεις. Η αντίληψη, να μην είναι ούτε πολύ μικρός αλλά ούτε και πολύ μεγάλος για να έχει ...μεταπωλητική αξία και να είναι κάτω από 100 χιλιάρικα το κασέ του, το πιθανότερο είναι πως (στην πράξη) θα αποδειχτεί λανθασμένη.

Εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και νέας γκέλας, η εμφάνιση κατά του Άρη ήταν καλή. Τηρουμένων των αναλογιών, για μια εντελώς καινούρια ομάδα που δουλεύει δυο μήνες, με παίκτες που δεν έχουν ξαναπαίξει στη μεγάλη κατηγορία ή μετρούσαν ελάχιστα παιχνίδια, είδαμε τουλάχιστον για μια ώρα όμορφο επιθετικό τέμπο. Διάθεση να αναπτυχθεί η ομάδα από τα άκρα, να κυκλοφορήσει γρήγορα την μπάλα, να πρεσάρει και να πιέσει ψηλά, να βγάζει κάποιους αυτοματισμούς. Δεν τα έκανε όλα στην εντέλεια, γιατί αλλιώς το σκορ στο 70' θα ήταν 3-0, αλλά τουλάχιστον η προσπάθεια ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συγνώμη, αλλά για όσους το ξεχνούν, τη δεξιά πτέρυγα που έβγαλε ωραία πράγματα, την συνέθεταν ένας 17χρονος κι ένας 19χρονος. Ο Φούντας έχει θράσος και τσαμπουκά, έχει άγνοια κινδύνου. Παίρνει πρωτοβουλίες, είναι ικανός για το απρόβλεπτο. Στο χέρι του είναι να δουλέψει και να βελτιώσει ατέλειες. Τεχνική, σέντρα και κυρίως την ποδοσφαιρική αντίληψη και αίσθηση του χώρου. Στο σουτ που πιάνει στην ασίστ του Κορδέρο, η τέλεια επιλογή είναι να κόψει την μπάλα δίπλα του στον Κατσικοκέρη. Ο Βαλεντίνος Βλάχος είναι πιο καλός επιθετικά από τον Αρκούδα, από τον οποίο υστερεί αμυντικά. Εκεί θα πρέπει να βρεθούν οι ισορροπίες.

Βλέποντας την ΑΕΚ σε τρία επίσημα ματς, προσωπική μου άποψη είναι ότι της λείπουν:

* Ένας σέντερ φορ με καλύτερη τεχνική ή με περισσότερη έκρηξη και σπιρτάδα από τον Κατσικοκέρη. Και ασφαλώς να έχει την αίσθηση του γκολ, διότι τούτη η ΑΕΚ εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δημιουργήσει 10 ευκαιρίες. Αν στις δυο-τρεις δεν κάνει τη μια γκολ,είναι καταδικασμένη.

* Ένα χαφ με προσωπικότητα, είτε αμυντικό με οργανωτικές ικανότητες, είτε επιτελικό. Για 70 χιλιάρικα ο Κορδέρο είναι καλός. Δεν είναι όμως ούτε Βάργκας, ούτε καν Μίτσελ. Πολύ... αθόρυβος για να σηκώσει την ΑΕΚ στις πλάτες του.

* Ένα γρήγορο στόπερ. Ούτε του (εξαιρετικού κατά τ' άλλα) Κουτρουμπή, ούτε του Γιάγκο, το κύριο γνώρισμα είναι η ταχύτητα. Ούτε του Μπουγαΐδη που έκατσε στον πάγκο. Και φάνηκε αυτό, στο γκολ που “έφαγε” η άμυνα με κάθετη πάσα στην πλάτη της. Ίσως να είναι εκεί μια πιθανή προσωρινή λύση ο Κοντοές - αν μπορεί να ανταποκριθεί ως αριστερός μπακ ο Λαγός.

Κατά τ' άλλα, με την αναπροσαρμογή των αποδοχών του Γκερέιρο και τη θεαματική μείωση του κασέ του (τρεις φορές κάτω), πάλι καλά που δεν έπεσε κι... άλλο η απόδοση του. Με την έννοια ότι τούτη τη φορά, τουλάχιστον δεν ήταν αδιάφορος. Ο προπονητής πάντα γνωρίζει καλύτερα μέσα από την καθημερινή τριβή της δουλειάς, αλλά για να μοιράσεις απλόχερα τόσα “μπράβο” στον εκ Βραζιλίας Πολωνό από την απόδοση του σε δυο φιλικά, είναι κομματάκι υπερβολικό. Ο Γκερέιρο θα μας βγάζει τα μάτια μια στις 10 φορές και στις άλλες θα μας θυμίζει το slowmotion ποδόσφαιρο των 70s. O Βλάχος πιθανόν να μην έχει άλλη επιλογή και να ελπίζει σε καλά πράγματα από τον Γκερέιρο. Σε μια πάσα για γκολ. Ένα πράγμα μονάχα να ευχηθούμε. Όσο θα επιμένει στον Ρότζερ, να μην φράζει ο δρόμος της εξέλιξης και καθιέρωσης ενός πραγματικά ταλαντούχου παιδιού. Του Γροντή.

Όσο για το μείζον ζήτημα του “ντιλ” ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Κι ας ευχηθούμε, το ενδιαφέρον να είναι πραγματικό και η υπόθεση να έχει αίσιο τέλος. Μπορεί να υπάρχουν κομμάτια του παζλ που δεν πείθουν ή που ...τρομάζουν (βλέπε εμπλοκή Αδαμίδη), ωστόσο τίποτα δεν θα είναι όπως σήμερα, αν στο τέλος του μήνα ο Κιθ Χάρις ανάψει το πράσινο φως για επένδυση στην ΑΕΚ. Με κεφάλαια που αναζητεί και ασφαλώς με ένα πολύ καλό σχέδιο (ως γνώστης των ποδοσφαιρικών πραγμάτων) για την αναγέννηση της ΑΕΚ. Κι ας ελπίσουμε ότι οι ρυθμοί χελώνας με τους οποίους προχωρά η ιστορία (από τα τέλη Μαΐου άρχισαν οι επαφές) να οφείλονται στη σοβαρή, καλά μελετημένη και σχεδιασμένη προεργασία που κάνουν και όχι σε κάτι άλλο...

ΥΓ: Αν μετά το 1-0, η ομάδα έπαιζε ταμπούρι και παρ' όλα αυτά δεχόταν την ισοφάριση, θα ακούγαμε και θα διαβάζαμε, ότι ο Βλάχος αδικαιολόγητα γύρισε την ομάδα πίσω. Μονά ζυγά δικά τους...

ΥΓ 2: Λίγες ομάδες στον κόσμο παίζουν με δυο καθαρόαιμους επιθετικούς. Και φυσικά το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι ο αριθμός των σέντερ φορ που παίζουν...

ΥΓ 3: Τον Δεκέμβριο λήγει το συμβόλαιο του. Στέφανο Ναπολεόνι, ετών 26, σέντερ φορ του Λεβαδειακού.

ΥΓ 4: Δεν θα ήταν και άσχημα να επιστρέψει τον Γενάρη ο Κλωναρίδης. Ως δανεικός, εννοείται...

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags