21/09/12 - 22:26

"Μονοπώλιο" ΟΠΑΠ;; Last year!

"Μονοπώλιο" ΟΠΑΠ;; Last year!
23.650views

Διαβάστε τη μεγάλη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του gazzetta.gr για το πώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ θα καταστεί σύντομα παράνομο...

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που δείχνουν, αφενός ότι τα μικτά κέρδη της ΟΠΑΠ θα φορολογηθούν και αφετέρου ότι το μονοπώλιο θα καταστεί σύντομα παράνομο, ξαναφέρνουν τη λογική, ως επικρατέστερη εναλλακτική προσέγγιση στη λειτουργία και το μέλλον της εταιρίας.

Οι μεγαλύτεροι από σας θυμάστε τις αθώες μέρες ΤΟΥ ΟΠΑΠ, του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, την εποχή που το δελτίο "ΠΡΟ-ΠΟ" ήταν τρίπτυχο και είχε  καρμπόν. Σταδιακά εξελίχθηκε ΣΤΗΝ ΟΠΑΠ, την ανώνυμο εταιρία των περίεργων συμβάσεων, της αλαζονείας των διοικούντων του, της εκμετάλλευσης μιας κληρονομημένης (καλά νοούμενης τότε) μονοπωλιακής θέσης.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι μια ιδιωτική εταιρία με ξένα funds να ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών και να απολαμβάνουν τα κέρδη της. Για κάθε ευρώ που εισπράττει το κράτος, δύο πηγαίνουν σε ιδιώτες.

Η πρωτογενής δραστηριότητα της εταιρίας (το μικτό κέρδος από τζόγο) παραμένει αφορολόγητη, κόντρα στη διεθνή πρακτική. Δηλαδή το κράτος επιλέγει να μην εισπράττει το 100% από φόρους στοιχηματισμού, για να μην μειωθεί το μέρισμά του που όμως είναι μόνο 34% από ότι μένει...

Η ΟΠΑΠ κατέληξε να είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες τζόγου στον κόσμο. Πώς έγινε αυτό; Με δίκαιες αποδόσεις; Με χορηγίες; Με σεβασμό στις "ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες"; Χωρίς να ωθείται ένα ολόκληρο έθνος συστηματικά στον εθισμό;

Η ΟΠΑΠ (από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στη χώρα) παραμυθιάζει την κοινή γνώμη με ενέργειες δήθεν κοινωνικής ευθύνης, που αφορούν δυο κατηγορίες χορηγιών: Ψίχουλα σε σοβαρούς αποδέκτες και τεράστια ποσά με καθαρό όμως εμπορικό ανταποδοτικό όφελος και ιμπεριαλιστικούς όρους εξασφάλισης αποκλειστικότητας.

Το καλά στημένο μιντιακό δίκτυο, φροντίζει να την αβαντάρει ως κρατική, με νόμιμο μονοπώλιο και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Είναι αυτοί που το μόνο που "διάβασαν" στην χθεσινή πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση αμφισβήτησης του μονοπωλίου, είναι ότι η σχετική κρίση εναπόκειται στην ελληνική δικαιοσύνη (μερικοί δε έκαναν λάθος και στο όνομα του ίδιου του εισαγγελέα)!

Ο κύριος Jan Mazak λοιπόν (και όχι η κυρία Eleanor Sharpston) δημοσίευσε τη γνώμη του (διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο) για το πώς πρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ερμηνεύσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη στη σχετική υπόθεση.

Ο άνθρωπος έγραψε ότι η χορήγηση μονοπωλίου στην ΟΠΑΠ είναι δικαιολογημένη μόνο εφόσον εξυπηρετούνται οι σκοποί της μείωσης των προσφερομένων παιγνίων και η καταπολέμηση της σχετικής με τον τζόγο εγκληματικότητας. Η γνώμη του είναι ότι όσον αφορά στη μείωση των προσφερομένων παιγνίων, η Ελληνική νομοθεσία ΔΕΝ αντανακλά αυτές τις ανησυχίες.

Ότι είναι προφανές από τις πληροφορίες που παρείχε το ΣτΕ και οι διάδικοι, πως οι δραστηριότητες της ΟΠΑΠ ΔΕΝ υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από τις αρχές, ΟΥΤΕ περιορίζονται αποτελεσματικά από το νομικό πλαίσιο. Τέλος συμφωνεί με την άποψη της πλειοψηφίας του ΣτΕ ότι το μονοπώλιο αυτό ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί ότι επιδιώκει ελεγχόμενη ανάπτυξη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε γράφοντας ότι αν το ΣτΕ κρίνει πως το μονοπώλιο δεν είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (πράγμα εξαιρετικά πιθανό να συμβεί), τότε η σχετική νομοθεσία δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει.

Τώρα το ότι ανακάλυψε η ΟΠΑΠ θετικά στοιχεία στην παραπάνω γνώμη του εισαγγελέα μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την κεκτημένη ταχύτητα αλαζονείας και ανευθυνότητας που χαρακτήριζε τις πρόσφατες διοικήσεις της εταιρείας (ας μην καταλογίζουμε από τώρα ευθύνες στη νέα).

Πηγή: gazzeta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ