Facebook Pixel Τι απέγινε η "τάξη" του 2007; (ΒΙΝΤΕΟ)
Life
| 2011-07-25 10:04:00

Τι απέγινε η "τάξη" του 2007; (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι απέγινε η "τάξη" του 2007; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 25 Ιουλίου 2007, τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων πανηγύριζαν για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Εθνική Νέων του Νίκου Νιόπλια είχε προκριθεί στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, νικώντας με 3-2 την Γερμανία.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε τη νίκη με γκολ των Σωτήρη Νίνη (41'), Κώστα Μήτρογλου (58') και Ανδρέα Λαμπρόπουλου (89'), αν και έπαιζε από το 62' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Βασίλη Πλιάτσικα. Στον τελικό κόντρα στην Ισπανία, η απουσία του Πλιάτσικα και του επίσης τιμωρημένου Παπασταθόπουλου στοίχισε στην Εθνική, η οποία έχασε 1-0, αλλά αυτό που είχε σημασία ήταν τα εντυπωσιακά δείγματα γραφής των νεαρών διεθνών μας, που μας έδωσαν το δικαίωμα να περιμένουμε πολλά από αυτούς στο μέλλον.

Και το έκαναν, μάλιστα, απέναντι σε παίκτες τεράστιας κλάσης όπως ο Μεσούτ Εζίλ, ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα έχει πλέον εξελιχθεί σε αστέρα διεθνούς ακτινοβολίας και είναι «βαρόμετρο» τόσο για τη Ρεάλ όσο και για την Εθνική Γερμανίας. Πολύ σπουδαία καριέρα στην Μπουντεσλίγκα, όμως, ακολουθούν κι άλλα στελέχη εκείνης της μικρής «νάντσιοναλμανσαφτ»: ο Μπόατενγκ, ο Χέβεντες, ο Κρούζε, ο Σβάαμπ και ο Μπεν-Χατίρα.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι ευχάριστο ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παίκτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, η εξέλιξη του οποίου ήταν αλματώδης. Πρώτα έγινε βασικός στην ΑΕΚ, ένα χρόνο μετά πήρε μεταγραφή στην Τζένοα και ύστερα από δύο γεμάτες χρονιές στο Καμπιονάτο πήρε μεταγραφή στη Μίλαν! Από τη νέα περίοδο θα δοκιμάσει την τύχη του και στην Μπουντεσλίγκα, με τη φανέλα της Βέρντερ.

Ίσως να περιμέναμε ότι ο Νίνης θα είχε μεγαλύτερη πρόοδο (είχε προωθηθεί στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού μόλις έξι μήνες πριν), αλλά στα 21 του παραμένει κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ίδιο και ο Μήτρογλου, ο οποίος χάρη στις εμφανίσεις του εκείνο το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, στον οποίο είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία, άσχετα αν πλέον οδηγείται στην έξοδο. Άλλωστε, έχει κερδίσει σταθερή θέση στην Εθνική Ανδρών (χάρη και στο καλό τελευταίο εξάμηνο με τον Πανιώνιο) και έχει την προοπτική να βρει ένα καλό συμβόλαιο στο εξωτερικό.

Από τους υπόλοιπους, καριέρα στο εξωτερικό, αν και όχι τόσο επιτυχημένη όσο του Παπασταθόπουλου, κάνει και ο Βασίλης Πλιάτσικας (Σάλκε και από του χρόνου Ντούισμπουργκ). Σταθερά ανοδική είναι και η πορεία του Δημήτρη Σιόβα, ο οποίος καθιερώθηκε πέρυσι στο κέντρο της άμυνας του Πανιωνίου και κλήθηκε (χωρίς να παίξει ακόμα) στην Εθνική Ανδρών.

Το ίδιο ισχύει και για τον Γρηγόρη Ιωαννίδη, τον οποίο ο Νιόπλιας πήρε πέρυσι από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό, αλλά και για τον Τάσο Παπάζογλου (δεν έπαιξε στον ημιτελικό με τους Γερμανούς), ο οποίος διεκδικεί αυτές τις μέρες μια θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Κατά τη διάρκεια της τετραετίας άλλοι συμπαίκτες των παραπάνω έκαναν το ξεπέταγμά τους, αλλά δεν είχαν ανάλογη συνέχεια. Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης απέτυχε στον ΠΑΟΚ και επέστρεψε στον Εργοτέλη. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος επίσης δεν μπόρεσε να βρει θέση στον Ολυμπιακό, αλλά τώρα που φεύγει είναι περιζήτητος.

Ο Ελίνι Δημούτσος έδωσε υποσχέσεις στο ξεκίνημά του στον Παναθηναϊκό, αλλά κατάντησε δανεικός από δω κι από κει και δεν δείχνει να έχει πιθανότητες να πάρει ευκαιρίες ούτε φέτος. Ο Σάκης Παπάζογλου πήρε μεταγραφή από τον Άρη στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν έπεισε και πέρυσι έπαιξε δανεικός στον Αστέρα Τρίπολης χωρίς να κάνει κάτι σπουδαίο ούτε εκεί. Φέτος θα έχει μία ακόμα ευκαιρία. Όσο για τον σκόρερ του νικητήριου γκολ επί των Γερμανών, τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο; Δεν έπιασε στη Λάρισα, στην οποία είχε ήδη «κλείσει» κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού, αλλά τα πήγε καλύτερα στην Κέρκυρα, με την οποία ανανέωσε ήδη το συμβόλαιό του και για του χρόνου.

Πιο άτυχος στάθηκε ο Μιχάλης Μπουκουβάλας, ο οποίος επίσης είχε «κλείσει» το 2007 στη Λάρισα, αλλά δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί (λόγω και ενός σοβαρού τραυματισμού). Πέρυσι έπαιξε στα Τρίκαλα. Αλλά και ο Μανόλης Μονιάκης, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και έμεινε για καιρό εκτός αγωνιστικών χώρων. Επέστρεψε όμως πιο δυνατός και έπαιξε πέρυσι στη Super League με την Κέρκυρα.

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος παραμένει στον Ατρόμητο, με ελάχιστες συμμετοχές όμως. Ο Γιώργος Σιάκκας «χάθηκε» στον Εργοτέλη και από τον Ιανουάριο παίζει στη Δόξα Δράμας, με την οποία διεκδικεί αυτές τις μέρες την άνοδο στη Super League. Όπως δηλαδή και ο Κυριάκος Στρατηλάτης, ο οποίος από το 2009 άφησε τον Άρη για τον Λεβαδειακό, στον οποίο πήρε αρκετές συμμετοχές, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα καθιερωθεί.

Εν κατακλείδι; Η γενιά του 2007 δεν είχε την ατυχία που είχαν παλιότερες. Παρά την παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την αθρόα εισροή ξένων και των έλλειψη εμπιστοσύνης στους νέους, οι περισσότεροι παίκτες εκείνης της φουρνιάς καταφέρνουν να βρίσκονται στο προσκήνιο και να κάνουν όνειρα για ακόμα σημαντικότερα πράγματα στο μέλλον. Όλοι ήταν σχεδόν απίθανο να πετύχουν -ούτε οι Γερμανοί το κατόρθωσαν άλλωστε. Το καλό είναι ότι κάτι καλό βγήκε από τη δουλειά που έκανε ο Νίκος Νιόπλιας -ο οποίος επίσης εξελίχθηκε σε έναν αξιόλογο τεχνικό- εκείνα τα χρόνια.

Ελλάδα - Γερμανία 3-2

(41' Νίνης, 58' Μήτρογλου, 89' Λαμπρόπουλος - 25', 65' πέν. Μπεν-Χατίρα)

Ελλάδα: Στρατηλάτης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος (51' Σιάκκας), Μονιάκης, Παπασταθόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Νίνης (91' Σιόβας), Ιωαννίδης, Μήτρογλου, Πλιάτσικας, Δημούτσος (59' Λαμπρόπουλος).

Γερμανία: Μένελ, Φέικ, Χέβεντες, Μπόατενγκ, Έμπερλαϊν, Μπεν-Χατίρα, Σβάαμπ, Κρούζε (59' Φάλκενμπεργκ), Κόνραντ, Εζίλ (61' Σαμ), Τιράλα.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags