Facebook Pixel Οι «καμπάνες» Βόλο, Καβάλα και 5 ερωτήματα
Life
| 2011-07-31 16:04:00

Οι «καμπάνες» Βόλο, Καβάλα και 5 ερωτήματα

Οι «καμπάνες» Βόλο, Καβάλα και 5 ερωτήματα

Οι ποινές της αθλητικής Δικαιοσύνης απηχούν το κοινό αίσθημα αλλά προκύπτουν ανοιχτά θέματα. Γράφει ο Γιάννης Γεωργάκης.

ΒΑΡΥΣ έπεσε ο πέλεκυς της αθλητικής Δικαιοσύνης (σε πρώτο βαθμό) στον Ολυμπιακό Βόλου και στην Καβάλα που υποβιβάζονται και στα αφεντικά τους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη , αντιστοίχως, από τους οποίους αφαιρείται διά βίου το δικαίωμα να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.Οι «καμπάνες» απηχούν το περί δικαίου αίσθημα της φίλαθλης αλλά και της ευρύτερης κοινής γνώμης,ωστόσο η πορεία θα δείξει αν θα μπει (πιο) βαθιά το νυστέρι της κάθαρσης,διότι ασφαλώς η «βρώμικη μπάλα» με τα στημένα και τα στοιχήματα δεν παιζόταν μόνο από τις δύο ομάδες και τα αφεντικά τους. Επί του παρόντος- και ενώ οι εφέσεις των τιμωρηθέντων αναμένεται να εκδικαστούν την ερχόμενη Τετάρτη (ή την Πέμπτη)-,προκύπτουν ουκ ολίγα ερωτήματα επί της ουσίας αλλά και επί της διαδικασίας...

1 Οι αθλητικοί δικαστές της πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας τιμώρησαν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα... διά της εις άτοπον απαγωγής. Δέχτηκαν την καταγγελία της UΕFΑ ότι έστησαν έξι και πέντε παιχνίδια, αντιστοίχως, άκουσαν τον Αχ. Μπέο και τον Μ.Ψωμιάδη να συνομιλούν για διαιτητές και στοίχημα και συμπέραναν ότι είχαν στήσει υπέρ ή κατά των ομάδων τους και τα 11 ματς για να κονομήσουν από το στοίχημα. Ετσι, οι τοπικές κοινωνίες δεν πείστηκαν για το δίκαιο της απόφασης, θεωρώντας ότι οι δύο ομάδες πρωτίστως πλήρωσαν τα σπασμένα των αφεντικών τους.

2 Η απόφαση υποβιβασμού του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, διά της τοποθετήσεώς τους στην τελευταία θέση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας, είναι παράτυπη και εξ αυτού μπορεί να χαρακτηριστεί «φωτογραφική». Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) ορίζει ότι « ομάδα που υποβιβάζεται επειδή κρίθηκε υπαίτια δωροδοκίαςκαταλαμβάνει την τελευταία θέση στην κατηγορία που κατέρχεται », εν προκειμένω δηλαδή στη Β΄ Εθνική. Ρητά ορίζει επίσης ο ΚΑΠ ότι « ομάδα που υποβιβάστηκε δεν μπορεί να προαχθεί την ίδια αγωνιστική περίοδο ». Εν ολίγοις, αντί να πάρουν τη θέση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας ομάδες από τη Β΄ Εθνική, παραμένουν στη Σούπερ Λίγκα η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός που υποβιβάστηκαν.

Ανάλογο φάουλ διαπράχθηκε και με τη «διάσωση» του υποβιβασμένου Αστέρα Τρίπολης αντί του Ηρακλή, που επίσης τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας για χρήση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το ερώτημα εδώ είναι απλό: Αν ήταν όχι δύο αλλά πέντε οι ομάδες που υποβιβάζονταν για δωροδοκία, στησίματα κτλ., τι θα γινόταν για να ρυθμιστεί ο (φαύλος) κύκλος υποβιβασμού τιμωρημένων, παραμονής αγωνιστικά υποβιβασμένων και ανόδου από την αμέσως επόμενη κατηγορία; Μήπως κλήρωση;.. Και ακόμη, αν από την προανακριτική διαδικασία προκύψουν στοιχεία για τις ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, Κέρκυρα και Ολυμπιακός Πειραιώς, μεγαλοπαράγοντες των οποίων εμπλέκονται στη δικογραφία για τα στημένα και έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη, τι θα συμβεί; Θα τις στείλουν και αυτές στην τελευταία θέση της βαθμολογίας οι αθλητικοί δικαστές και από ποιες θα αντικατασταθούν τότε στην Α΄ Εθνική; Μύλος...

3 Οι ομάδες της Β΄ Εθνικής που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν την ορθότητα της απόφασης των αθλητικών δικαστών να κρατήσουν στην Α΄ Εθνική τη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό είναι χαμένες από χέρι, καθώς η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έχει ήδη δικαιώσει τον Αστέρα Τρίπολης στην αντιπαράθεση με τον Ηρακλή. Το πολύ να κάνουν παράσταση κατά την εκδίκαση των εφέσεων του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για τα μάτια του κόσμου. Αν προσφύγουν στο Ανώτατο Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CΑS) της Λωζάννης, όπως απειλούν επίσης να κάνουν ο Ολυμπιακός Β. και η Καβάλα, οι υποθέσεις πιθανόν θα τελεσιδικήσουν όταν θα έχει τελειώσει το επόμενο πρωτάθλημα!..

4 Η έρευνα περιορίστηκε βασικά στην παρακολούθηση των συνομιλιών του Μπέου, του Ψωμιάδη και του ιδιοκτήτη της Ηλιούπολης (Β΄ Εθνική) Γιώργου Τσακογιάννη . Οταν όμως διαπιστώθηκε ότι τα τηλέφωνά τους... κελαηδούσαν, δεν δόθηκε εντολή παρακολούθησης των νέων υπόπτων ή του συνόλου των παραγόντων του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

5 Εκτός των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας, υποβιβάστηκαν για πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες ο Ηρακλής από την Α΄ Εθνική, ο Ιωνικός, ο Εθνικός και η Αναγέννηση Καρδίτσας από τη Β΄ Εθνική, ο Παναιγιάλειος, ο Ασπρόπυργος, ο Αίας Σαλαμίνας και ο Ολυμπιακός Χερσονήσου από τη Γ΄ Εθνική. Οι ομάδες όμως που χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα ήταν συνολικά 22. Η ΕΠΟ αθώωσε ορισμένες από αυτές, ενώ από τους φακέλους ορισμένων άλλων ανακοινώθηκε ότι «χάθηκαν» τα πλαστά έγγραφα. Κάθαρση με δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Πέραν των προαναφερθέντων, πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι επειδή ο Μπέος και ο Τσακογιάννης έχουν προφυλακιστεί και ο Μ. Ψωμιάδης καταζητείται(;), δεν σημαίνει ότι καθάρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πολλοί οι ανεπάγγελτοι και οι τυχοδιώκτες που έχουν μάθει να ζουν παρασιτικά από κομπίνες με στημένα παιχνίδια, οι οποίοι και θα σπεύσουν να καταλάβουν το κενό που δημιουργείται(;) στις στοιχηματικές συμμορίες. Ορισμένοι άρχισαν ήδη να λιθοβολούν τον ΟΠΑΠ ενοχλημένοι που δεν είχε βάλει στα κουπόνια του το 80% των (41) ύποπτων αγώνων που περιέχονται στους φακέλους της UΕFΑ.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags