Facebook Pixel Οι γάτες και ο... Κομφούκιος!
Άλλα Σπορ
| 2011-08-01 12:05:00

Οι γάτες και ο... Κομφούκιος!

Οι γάτες και ο... Κομφούκιος!

Εκστασιασμένος από τον θρίαμβο της εθνικής γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης, ο Βασίλης Σκουντής βουτάει (όχι στην πισίνα με το χλώριο, αλλά) στο θησαυροφυλάκιο της κινεζικής σοφίας και προσπαθεί να την αποδώσει στα ελληνικά.

Αμαρτία εξομολογημένη, λένε, δεν είναι αμαρτία και εγώ την έχω κάνει βούκινο από πολλών ετών: έχω όχι απλώς μια αδυναμία, αλλά μια ψύχωση με το γουότερ πόλο και γι' αυτό πετάω τη σκούφια μου με ευκαιρίες όπως η τωρινή, που βεβαίως είναι πρωτοφανής (για τα ελληνικά δεδομένα), ίσως και ανεπανάληπτη.

Μαζί με τη σκούφια μου, πετάω επίσης και ένα σκουφάκι που κρατώ ως ανεκτίμητο κειμήλιο στη συλλογή μου: το σκουφάκι με το Νο 9 που φορούσε ο Γιώργος Αφρουδάκης τέτοιες μέρες (για την ακρίβεια στις 30 Ιουλίου) πριν από έξι χρόνια, όταν πήρε την μπάλα από τον αδερφό του, τον Χρήστο και πέτυχε το ιστορικότερο γκολ της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Το γκολ με το οποίο η εθνική ανδρών νίκησε την Κροατία στην παράταση του μικρού τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Μόντρεαλ και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, που μέχρι χθες το απόγευμα αποτελούσε το μεγαλύτερο παράσημο μας.

Αλλά, συγνώμη που το γράφω, καλέ μου φίλε, Γιώργο, σας έφαγαν λάχανο οι κορίτσαροι!

Το σκουφάκι με το Νο 9 στην εθνική γυναικών το φορά η Αγγελική Γερόλυμου: η «Δήμαρχος», όπως την έβγαλε η Αλεξία Καμμένου (που την είδα. πρώτο τραπέζι πίστα στην άφιξη της αποστολής και πολύ το χάρηκα) στη Βουλιαγμένη, για τις ατάκες και την επικοινωνιακή ικανότητα της. Ατυχώς για τη σημειολογία της στιγμής και των αριθμών, η πρώτη σκόρερ του περυσινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είχε αποβληθεί από νωρίς με αντικατάσταση και δεν αγωνιζόταν στα τελευταία δευτερόλεπτα, αλλά άφησε στο πόδι της ή μάλλον στο. χέρι της ττην Κική Λιόση, που πέτυχε το γκολ (9-6), με το οποίο η εθνική κλείδωσε το χρυσό μετάλλιο στη θυρίδα της.

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά οι μεγάλες ομάδες δεν κολλάνε στα ονόματα, άλλωστε, όπως λένε και οι Κινέζοι, «μαύρη γάτα ή άσπρη γάτα, δεν έχει σημασία. Αν μπορεί να φάει τα ποντίκια, τότε είναι καλή γάτα»!

Ειδικώς δε αυτή η συναρπαστική εθνική ομάδα είναι μια (γαλάζια) γάτα με πέταλα!

Παίρνω τώρα αφορμή από αυτή την (πρώτη) παροιμία και λέω να συνεχίσω το βιολί μου: να αντλήσω, δηλαδή, και άλλα ψήγματα από το θησαυροφυλάκιο της κινέζικης σοφίας , να κλέψω λίγες από τις. ατάκες του πάνσοφου Κομφούκιου και να τα προσαρμόσω στον θρίαμβο των κοριτσιών μας στη Σαγκάη. Ιδού, λοιπόν, το αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

* Να σκέπτεσαι πάντοτε ότι μπορείς να το καταφέρεις: Ε, αυτό πια είναι αξίωμα.. Δεν το είχαν διανοηθεί, αλλά κατάλαβαν ότι μπορούν να το καταφέρουν και το κατάφεραν.

* Χάρισε ένα ψάρι σε έναν άνθρωπο: θα έχει να φάει για μια μέρα. Δίδαξε έναν άνθρωπο να ψαρεύει: θα έχει να τρώει σε όλη του τη ζωή: Ο Μορφέσης, που διαδέχτηκε τον Ιωσηφίδη, τις δίδαξε να ψαρεύουν με κάθε τρόπο για να 'χουν να φάνε σε όλη τους τη ζωή. Ψαρεύουν με απόχη, με καθετή, με καλάμι , με γρι γρι, με καμάκι, με πετονιά, με συρτή, με τσαπαρή, ακόμη και με τον απαγορευμένο δυναμίτη!

* Όπως συμβαίνει και με τον καιρό, η τύχη σου μπορεί να αλλάξει πολύ από το πρωί έως το βράδυ: Ούτε του παπά να μην το πούμε! Πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αυτή η ομάδα έφερε ισοπαλία με το Καζακστάν και ηττήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία!

* Μην κουράζεσαι να μελετάς και να διδάσκεις τους άλλους: Ε, δάσκαλος είναι ο Μορφέσης, τον έδιωξαν κιόλας από αναπληρωτή καθηγητή στο αθλητικό σχολείο, δεν είχε άλλη δουλειά και υπήρξε προσηλωμένος και ακάματος στις διδασκαλία του!

* Η μάθηση χωρίς τη σκέψη γεννά άγνοια, αλλά η σκέψη χωρίς τη μάθηση είναι επικίνδυνη: Δόξα τω θεώ αυτά τα κορίτσια όχι μονάχα σκέπτονται, αλλά σκέπτονται πάντοτε θετικά και γι αυτό δεν διατρέχουν κίνδυνο.

* Αν κουβαλάς βαρύ φορτίο, τότε θα 'χεις και μακρύ ταξίδι: Γεγονός! Με φορτίο το ασημένιο μετάλλιο στο περυσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ και μια υπερατλαντική πτήση ως τη Σαγκάη, το γλυκό ήρθε κι έδεσε. Και τώρα πλώρη για το Λονδίνο!

* Να βοηθάτε ο ένας τον άλλον, γιατί είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα: Στην ίδια βάρκα, δεν λες τίποτε. Και είχαν τέτοια χημεία και τόση αλληλεγγύη, που τα δέκα τρία κουπιά έμοιαζαν με ένα!

* Ολοι μπορούν να φάνε, αλλά λίγοι εκτιμούν η γεύση του φαγητού τους: Σύμφωνοι, αλλά η προσδοκία και κυρίως η απαίτηση των κοριτσιών είναι να εκτιμήσουν όλοι πόσο καλές μαγείρισσες είναι και να μην τις ξεχάσουν από σήμερα κιόλας.

* Ποτέ μην επιδιώκεις τον παράνομο πλούτο: Όλα υπήρξαν φυσιολογικά, διαφανή, νόμιμα! Για να ανέβει στο Έβερεστ η ομάδα ξεπέρασε ένα σωρό εμπόδια και δυσκολίες, νίκησε τις χρυσές Ολυμπιονίκες Ολλανδέζες, τις πρωταθλήτριες Ευρώπης Ρωσίδες και τις Ιταλίδες, που τις είχαμε άχτι από κείνον τον χαμένο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

* Ποτέ μη διστάζεις να ρωτάς έναν νεαρότερο άνθρωπο: Τη ρώτησε και την παραρώτησε ο Μορφέσης την Ελενα Κούβδου, όταν η Μαρία Τσουρή ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο «Dancing with the. world stars"!

* Γνώση είναι να αναγνωρίζεις ότι γνωρίζεις, εφόσον γνωρίζεις. Γνώση επίσης είναι να αναγνωρίζεις ότι δεν γνωρίζεις, εφόσον δεν γνωρίζεις: Μπερδεμένο είναι αυτό, αλλά εντέλει σαφές. Ε, και να μη γνώριζαν οι κοπέλες τα όρια τους, τα έμαθαν. Η μήπως όχι ακόμα, κυρία Ρουμπέση μου;

* Όποιος στηρίζεται στον εαυτό του, μπορεί να είναι ευτυχισμένος: Και, αναλόγως, όποια στηρίζεται και στις συμπαίκτριες της, γίνεται πιο ευτυχισμένη!

* Με τη θέληση σηκώνεις βουνά: Μόνο βουνά; Κοτζάμ Σινικό Τείχος σηκώσαμε, αγαπητέ Κομφούκιε!

* Η άνοδος και η πτώση ενός έθνους εξαρτάται από τον κάθε πολίτη του: Ναι, δεν περισσεύει καμιά: από την Κούβδου μέχρι την (αναπληρωματική της) Γούλα!

* Τα γέρικα άλογα ξέρουν τον δρόμο: Αυτό το απόφθεγμα το αφιερώνω στη φίλη μου την Αντι Μελιδώνη, με σεβασμό στα. γκρίζα μαλλιά της (όπως αυτοσαρκάζεται η ίδια, αλλιώς δεν θα τολμούσα να το γράψω, ούτε καν να το σκεφτώ) και με πολλή αγάπη!

* Να βάζεις ψηλούς και μακρινούς στόχους: Βαρκελώνη, 2013, καλά το γράφω Κική μου;

* Mια ίντσα χρόνου είναι μια ίντσα χρυσού. Αλλά με μια ίντσα χρυσού δεν μπορείς να αγοράσεις μια ίντσα χρόνου: Γεγονός, που να πάρει ο διάβολος, διότι με την ίντσα ατόφιου χρυσού που αλιεύσαμε από τον βυθό της πισίνας της Σαγκάης, δεν μπορούμε να αγοράσουμε και τον (έναν) χρόνο που μεσολαβεί ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Έχουμε και το Προολυμπιακό Τουρνουά.

* Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις: Το γνωστότερο ψήγμα κινεζική σοφίας, αποτυπωμένο στη φωτογραφία πάνω στο βάθρο!

* ΥΓ: Πρωταθλήτριες κόσμου, με μια ανεκτίμητη προίκα. Αντε, λοιπόν, με το καλό και νυφούλες!

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags