Facebook Pixel Κοέν, το πουλέν του Ζάχαβι
Life
| 2011-08-07 18:02:00

Κοέν, το πουλέν του Ζάχαβι

Κοέν, το πουλέν του Ζάχαβι

Στα 27 του χρόνια, με τρεις «γεμάτες» χρονιές στην Πρέμιερ Λιγκ και στην Μπόλτον, βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας του Ισραήλ, με την οποία έχει 19 συμμετοχές και πέρασμα απ' όλες τις «μικρές» εθνικές της χώρας του, ο Ταμίρ Κοέν είναι κάτι σαν σύμβολο για τους Ισραηλινούς.

Ο Αβι Κοέν, πατέρας του Ταμίρ, υπήρξε ο πρώτος Ισραηλινός που αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ και αυτός που άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας στον Πίνι Ζαχάβι

Κουβαλάει, μάλιστα, στις πλάτες του και το «βαρύ» φορτίο του πατέρα του Αβραάμ «Αβι» Κοέν, του πρώτου ποδοσφαιριστή από το Ισραήλ που έκανε το μεγάλο άλμα και αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Λίβερπουλ τον Ιούλιο του 1979, έχοντας μάλιστα αξιοζήλευτες επιδόσεις.

Ο Αβι Κοέν υπήρξε η πρώτη μεταγραφή του «super agent» Πίνι Ζάχαβι, ο οποίος μόνο τυχαία δεν απέκτησε το παρατσούκλι «σούπερ» και θεωρείται ο κορυφαίος ατζέντης στον κόσμο, με τεράστιες επιτυχίες και απίστευτη διαδρομή.

Ο Ζάχαβι δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ την οικογένεια Κοέν και έχει μεγάλη αδυναμία στον γιο του Αβι, Ταμίρ, ο οποίος ενδιαφέρει τον Παναθηναϊκό. Η αδυναμία, μάλιστα, έγινε... υποχρέωση στις 29 Δεκεμβρίου του 2010, όταν ο Αβι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα στο Τελ Αβίβ.

Η «αδυναμία» του Ζάχαβι και ο Μάτος


Ο Ταμίρ Κοέν έγινε ο «προστατευόμενος» του Πίνι Ζάχαβι, που βλέπει με πολύ καλό μάτι το ενδεχόμενο μετακίνησης του 27χρονου αμυντικού μέσου στον Παναθηναϊκό εξαιτίας του ότι η Αθήνα απέχει πολύ λίγη ώρα αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ και θέλει να τον έχει κοντά του.

Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, όπως λένε στο Ισραήλ, ο Ζάχαβι τού έχει πει να περιμένει τον Παναθηναϊκό και να αναμένει για λίγο ακόμη καιρό τις εξελίξεις πριν αποδεχθεί τις προτάσεις που ήδη έχει στα χέρια του και αφορούν σε ομάδες του εξωτερικού.

Ο Παναθηναϊκός προσέγγισε τον Πίνι Ζάχαβι, με τον οποίον έχει κάνει αρκετές δουλειές (για τα ελληνικά δεδομένα) -με πιο πρόσφατη την απόκτηση του Μαρσέλο Μάτος, τα δικαιώματα του οποίου είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Ισραηλινός μάνατζερ-, αν και η απόκτηση του Ταμίρ Κοέν είναι σε άμεση εξάρτηση με το ενδεχόμενο πώλησης του Σιμάο Μάτε Τζούνιορ, το οποίο προς στιγμήν τουλάχιστον έχει «παγώσει», μιας και η Καρπάτι Λιβ δεν έχει επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση.

Ο Κοέν, το Ισραήλ και η Ελλάδα

Στις 13 Οκτωβρίου του 2007 ο Ταμίρ Κοέν έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα του Ισραήλ στον αγώνα με την Κροατία και αφού προηγουμένως είχε δώσει το «παρών» τόσο στην εθνική ομάδα των Ελπίδων όσο και σ' αυτήν των Παίδων.

Στην εθνική αγωνίζεται ως κλασικός αμυντικός μέσος, «σκούπα» μπροστά από την άμυνα της ομάδας του, αν και έχει αγωνιστεί μέχρι και στόπερ. Βασικά είχε αγωνιστεί στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» στην ήττα της χώρας του από την Εθνική Ελλάδας με 2-1 στις 12 Οκτωβρίου του 2010, έχοντας μάλιστα γίνει ο ίδιος αναφορά στην ομιλία του προπονητικού τιμ της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει αυξημένη προσοχή. Πάντως έξι λεπτά μετά το δεύτερο γκολ της Ελλάδας από τον Καραγκούνη στο 63ο λεπτό ο Κοέν αντικαταστάθηκε από έναν άλλον Κοέν, τον Αλρόι, που αγωνίζεται στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και είναι πιο επιθετικογενής.

Ο άγνωστος Ταμίρ Κοέν


>> Ο Ταμίρ Κοέν ξεκίνησε την καριέρα του από την ακαδημία της προσεχούς αντιπάλου του Παναθηναϊκού, της Μακάμπι Τελ Αβίβ, και εξαρχής κατέστη σαφές ότι πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα επόμενα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου της χώρας του.

>> Οι σκάουτερ της Μπόλτον ανακάλυψαν το ταλέντο του όταν εντυπωσίασε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά και με τη Μακάμπι Νετάνια, στην οποία πήγε τον Γενάρη του 2007. Τον επόμενο Γενάρη οι Αγγλοι τον απέκτησαν έναντι του συμβολικού ποσού των 39.000 λιρών και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ματς του Κυπέλλου Αγγλίας με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 25.

>> Η πρώτη του συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ έγινε στις 2 Μαρτίου του 2008 απέναντι στην πρώην ομάδα του πατέρα του, τη Λίβερπουλ, στο «Ρίμποκ», όπου η Μπόλτον νίκησε με 3-1 τους «κόκκινους». Ο 25χρονος τότε Κοέν έκανε 11 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας πολύ καλές εμφανίσεις.

>> Το καλοκαίρι του ίδιου έτους υπολογιζόταν ως βασικός, αλλά ήταν άτυχος, καθώς τραυματίστηκε και έμεινε εκτός δράσης για πέντε μήνες. Επέστρεψε, όμως, δριμύτερος στις 25 Απριλίου, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση εναντίον της Αστον Βίλα και πετυχαίνοντας ένα πανέμορφο γκολ, το οποίο πανηγύρισε έξαλλα μαζί με την οικογένειά του και τους φίλους του που ήταν στις εξέδρες του γηπέδου.

>> Σημαντικό ρόλο στην καριέρα του Ταμίρ Κοέν έπαιξε το γεγονός ότι απέκτησε ιταλικό διαβατήριο εξαιτίας της ιταλικής «ρίζας» που έχει η οικογένειά του, ενώ προκάλεσε εντύπωση στο αγγλικό κοινό όταν τον Απρίλιο του 2011 πανηγύρισε ένα γκολ που πέτυχε απέναντι στην Αρσεναλ, έχοντας τη φωτογραφία του πατέρα του κάτω από τη φανέλα της ομάδας του...

DNA

ΟΝΟΜΑ: ΤΑΜΙΡ

ΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΟΕΝ

Εθνικότητα: Ισραηλινός

Διαβατήριο: ιταλικό

Ημ. γέννησης: 4/3/1984

Υψος: 1,82 μ.

Βάρος: 71 κ.

Διεθνείς συμμ.: 20 γκολ: 1

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

2003-2007: Μακάμπι Τελ Αβίβ

2007-2008: Μακάμπι Νετάνια

2008-2011: Μπόλτον

ΣΕΖΟΝ/ΣΥΜΜ./ΓΚΟΛ

2003-04/26/2

2004-05/22/2

2005-06/16/-

2006-07/18/2

2007-08/23/1

2008-09/4/1

2009-10/27/3

2010-11/8/1

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags