Facebook Pixel Επιστροφή από την… κόλαση του Χέιζελ
Life
| 2011-09-19 19:51:00

Επιστροφή από την… κόλαση του Χέιζελ

Επιστροφή από την… κόλαση του Χέιζελ

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1990 οι αγγλικές ομάδες αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά την πενταετή τιμωρία τους από την OYEΦΑ για τον αιματοβαμμένο τελικό του Χέιζελ ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Γιουβέντους. (Η Λίβερπουλ θα έμενε τιμωρημένη για ακόμη ένα χρόνο και παρά το γεγονός ότι ήταν πρωταθλήτρια Αγγλίας δεν μπορούσε να συμμετέχει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών).

Η επιστροφή γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, καθώς βρίσκει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να νικά την ουγγρική Πετς με 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ» για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Επίσης η Άστον Βίλα επικράτησε της τσέχικης Μπάνικ Οστράβα στο «Βίλα Παρκ» με 3-1 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο παίκτης των «κόκκινων διαβόλων», Κλέιτον Μπλάκμορ πέτυχε το πρώτο γκολ στην Ευρώπη, ύστερα από το τελευταίο τέρμα που είχε σημειώσει ο Κέβιν Σίντι για την Έβερτον, κάνοντας το 3-1 υπέρ των «ζαχαρωτών» στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στην Ραπίντ Βιέννης.

Αν και οι δύο εκπρόσωποι του Νησιού στην Ευρώπη ξεκίνησαν με το δεξί, μόνο η ομάδα του σερ
Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να προχωρήσει, πραγματοποιώντας μια σπουδαία πορεία. Μάλιστα στις νοκ άουτ φάσεις κέρδισε σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια.

Μετά τη νίκη επί της Πετς στο Μάντσεστερ, συνέχισε με νίκη με 1-0 στη χώρα των Μαγυάρων.

Επόμενη αντίπαλος η ουαλική Ρέξαμ, κόντρα στην οποία πήρε την πρόκριση με δύο νίκες 3-0 και 2-0. Στα προημιτελικά η Μονπελιέ απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Αγγλία, ωστόσο στον επαναληπτικό οι «κόκκινοι διάβολοι» επιβλήθηκαν με 2-0 κι ακολούθως αντιμετώπισαν την Λέγκια Βαρσοβίας. Στην Πολωνία κέρδισαν με 3-1 και ο επαναληπτικός της Αγγλίας έληξε 1-1.

Ο τελικός έγινε στο στάδιο «Ντα Κάιπ» του Ρότερνταμ, στο ίδιο γήπεδο όπου η Έβερτον είχε πανηγυρίσει το μοναδικό ευρωπαϊκό της τρόπαιο το 1985, που ήταν και το τελευταίο των Άγγλων πριν την τιμωρία. Η Μάντσεστερ νίκησε την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ με 2-1. Μετά την κατάκτηση του τροπαίου από την Γιουνάιτεντ, οι Άγγλοι έκαναν θριαμβευτική επιστροφή μετά την πενταετή απουσία. Παράλληλα το Κύπελλο ήταν η σφραγίδα της παραμονής στον πάγκο της ομάδας του Σκωτσέζου τεχνικού, ο οποίος νωρίτερα είχε αμφισβητηθεί έντονα.

 


 

Άλλα σημαντικά γεγονότα που έγιναν 19 Σεπτεμβρίου

1936 Γεννιέται στην Αστόρια, κοντά στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός δισκοβόλος Αλ Έρτερ. Κέρδισε τέσσερα χρυσά σε τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων (1956, 60,64,68). Αποσύρθηκε από τους στίβους το 1968 κι επέστρεψε δέκα χρόνια αργότερα για να πετύχει το 1980 ατομική επίδοση με 69μ46! Δεν κατάφερε όμως να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μόσχα εξ αιτίας του Αμερικανικού μποϋκοτάζ. Κατέρριψε τέσσερις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Σταμάτησε τον αθλητισμό στα 50 χρόνια του. Πέθανε την 1η Οκτωβρίου 2007.

1962 Παρά την αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει η ήττα με 2-1 στη Πολωνία (12/9), ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Πολόνια Μπίτομ στη Λεωφόρο και χάνει με 4-1 αποχαιρετώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών από τον πρώτο κιόλας γύρο.

1963 Γεννιέται ο Άγγλος τερματοφύλακας Ντέιβιντ Σίμαν.

1982 Γεννιέται στα Χανιά η Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου.

1973 Στον 1ο αγώνα του α΄ γύρου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη Λισαβόνα η Μπενφίκα νικά 1-0 τον Ολυμπιακό. Το νίκησε και στη ρεβάνς (3/10) στο Φάληρο με το ίδιο σκορ. Για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ η Μπέογκαρντ νικά τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με 2-1. Στη ρεβάνς (3/10) νικά με 1-0 στο Βελιγράδι, αλλά αποκλείεται.

1979 Στον 1ο αγώνα του α’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Πιτέστι η ρουμανική Αρτζες νικά με 3-0 την ΑΕΚ. Στη ρεβάνς (3/10) η Ένωση νίκησε μόνο 2-0 κι αποκλείστηκε. Για το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος νίκησε 4-0 την Ολλανδική Τβέντε. Στη ρεβάνς (3/10) οι Ολλανδοί νίκησαν 3-1, αλλά αποκλείστηκαν. Για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Άρης παίρνει μεγάλη πρόκριση απέναντι στη Μπενφίκα. Τη νικά 3-1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη ρεβάνς (3/10) στη Λισαβόνα οι Πορτογάλοι νικούν μόνο με 2-1. Η Νάπολι νικά 2-0 τον Ολυμπιακό. Στη ρεβάνς (3/10) οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν μόνο με 1-0.

1984 Στο Ρότερνταμ ο Παναθηναϊκός για το Κύπελλο Πρωταθλητριών αποσπά ισοπαλία (0-0) από τη Φέγενορντ. Στη ρεβάνς τη νίκησε με 2-1 και προκρίθηκε στον β’ γύρο. Για το Κύπελλο Κυπελλούχων η Λάρισα έφερε ισοπαλία 1-1 στην Ουγγαρία με την Σιόφοκ. Στη ρεβάνς (3/10) τη νίκησε 2-0 στο Αλκαζάρ και προκρίθηκε. Για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 την Ελβετική Ξαμάξ. Στη ρεβάνς (3/10) έφερε 2-2 στο Νοσατέλ και προκρίθηκε.

ΠΗΓΗ: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags