Facebook Pixel "Ο Έλληνας προτιμάει να κατεβάσει τη σημαία παρά να τη χειροκροτήσει"
Άλλα Σπορ
| 2011-10-29 08:39:00

"Ο Έλληνας προτιμάει να κατεβάσει τη σημαία παρά να τη χειροκροτήσει"

"Ο Έλληνας προτιμάει να κατεβάσει τη σημαία παρά να τη χειροκροτήσει"

"Πονάω γιατί μου στέρησαν το μετάλλιο", λέει μεταξύ άλλων η Κατερίνα Θάνου σε μεγάλη συνέντευξη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην "Καθημερινή» της Κυριακής":

Για τη σχέση της με τους Κεντέρη και Τζέκο, είπε: "Δεν είμαστε πλέον ομάδα, γιατί δεν αγωνιζόμαστε. Κρατάμε απλώς μια επαφή".

Για το αν θα άλλαζε την πορεία της αν ήξερε τι θα γινόταν το 2004: "Δεν θα άλλαζα πορεία. Πήρα πολλά από τον αθλητισμό. Το 2004 είναι μία μικρή κουκκίδα που γυρνώντας πίσω δεν την βλέπω. Το έχω αφήσει πίσω μου. Όταν μου το αναφέρουν το θυμάμαι, δεν το έχω ξεχάσει, όμως το έχω ξεπεράσει".

Για το αν θεωρεί ότι η μετέπειτα δικαίωσή της από το δικαστήριο την δικαιώνει και στη συνείδηση του κόσμου: "Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι θετικά. Αν εξαιρέσεις τις πρώτες μέρες που ο κόσμος άκουγε πολλά και ήταν επιφυλακτικός. Τώρα μου λένε: «Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν, μας στέρησσαν δύο μετάλλια»".

Για το αν ισχύει αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, πως ο πόλεμος κατά του ντόπινγκ είναι πόλεμος εταιρειών: "Ο πρωταθλητισμός έχει ξεφύγει από το δάφνινο στεφάνι. Αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο ποια χώρα θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς. Τα ποσά που δαπανώνται είναι υπέρογκα. Υπάρχει πόλεμος εταιρειών, με τις χορηγίες, τους σπόνσορες κλπ".

Για το αν ο κόσμος του αθλητισμού είναι "καθαρός" ή υπάρχει ομερτά για να καλυφθούν συμφέροντα: "Υπάρχει. Το βλέπουμε και στην πολιτική. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα στον αθλητισμό. Τα περισσότερα δεν βγαίνουν προς τα έξω. Ας δούμε πρώτα από όλα πόσο μεγάλος αγώνας γίνεται για να πάρει μία χώρα τους Ολυμπιακούς. Πόλεμος. Στη συνέχεια ακολουθούν εταιρείες, μάνατζερ και φτάνουνε στους αθλητές, αφού χωρίς αυτούς αγώνες δεν γίνονται".

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Βίκτορ Κόντε ότι στο Σίδνεϊ όλοι οι άνδρες που έτρεξαν στα 100μ. ήταν όλοι ντοπαρισμένοι και για το αν έχει πάρει τέτοια διάσταση η χρήση ουσιών, η Θάνου τονίζει: "Γιατί βγήκε τώρα και το είπε; Ακούγονται πολλά για το ντόπινγκ και ο καθένας μπορεί να λέει μία αλήθεια και δέκα ψέμματα. Δεν ξέρεις ποιο να πιστέψεις".

Για το αν έχει ακούσει κάτι σχετικό μέσα από συζητήσεις με τις συναθλήτριές της: "Όταν είσαι μέσα στο χώρο σαφώς και ακούγονται διάφορα πράγματα. Ο στίβος είναι από τα πιο ανταγωνιστικά αθλήματα. Πάντα ήμουν επιφυλακτική. Δεν ξέρεις για ποιο λόγο σου λέει κάποιος κάτι. Για να σου χαλάσει την ψυχολογία; Για την Τζόουνς π.χ. Είχα ακούσει πολλά. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν αλήθεια".

Για το μότο ότι ντοπαρισμένος είναι όποιος πιάνεται: "Δηλώνει κάποιος ότι είναι κλέφτης. Εάν δεν αποδειχθεί μπορεί να πάει φυλακή; Είναι εύκολο να στιγματίσεις κάποιον. Ότι αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους πολλούς προσπαθούν να το κηλιδώσουν. Εγώ το έχω βιώσει. Ο Έλληνας προτιμάει να κατεβάσει τη σημαία παρά να τη χειροκροτήσει. Λυπάμαι που το λέω γιατί είμαι Ελληνίδα".

Κάνοντας έναν απολογισμό αισθάνεται πως ότι κέρδισε το άξιζε: "Έχω κουραστεί πάρα πολύ. Έδωσα στον πρωταθλητισμό τη μισή μου ζωή και όλη μου την ψυχή. Έκανα ατέλειωτες ώρες προπόνησης κάθε μέρα επί 12 χρόνια, έφτασα το σώμα μου στα όριά του για να πάρω ένα μετάλλιο και το κατάφερα. Νιώθω δικαιωμένη και καλά με τον εαυτό μου. Δεν έχω μετανιώσει για όσα έχω κα΄νει. Έδωσα και πήρα πολλά από το στίβο".

Σε ποιες σελίδες θα σταματούσε αν η ζωή της ήταν βιβλίο: "Στο πρώτο μου χρυσό μετάλλιο το 1996 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Στοκχόλμης. Στο 2004, το 2008 και φυσικά στο Σίδνεϊ που με καθιέρωσε στο πάνελ των Ολυμπιονικών.

Για το αν έχει πάρει το χρυσό από την Τζόουνς, αφού βρέθηκε ντοπαρισμένη, και το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει με τη ΔΟΕ να μην υπάρξει δημοσιότητα, δηλώνει: «Δεν μου το έχει δώσει. Αυθαίρετα πήραν την απόφαση να μην μου το δώσουν. Στις καταστάσεις των μεταλλίων είμαι περασμένη ως χρυσή Ολυμπιονίκης, αλλά το μετάλλιό μου είναι στα γραφεία της ΔΟΕ".

Γιατί δεν την άφησαν να αγωνιστεί το 2008: "Αποτελεί απορία τόσο του κόσμου όσο και δική μου. Όπως αυθαίρετα δεν μου έδωσαν το μετάλλιο, έτσι αυθαίρετα αποφάσισαν και να μην με αφήσουν να τρέξω και το 2008. Είχε περάσει η περίοδος διαθεσιμότητάς μου, γιατί τιμωρία δεν υπήρξε, και είχα διεκδικήσει κανονικά τη συμμετοχή. Αιτιολογία δεν υπάρχει, παρά μόνο η φράση “αυθαίρετες αποφάσεις”. Θα μείνω με το γιατί".

Το σχόλιό της για τον τρόπο που έδειχναν τις διαπιστεύσεις της και του Κεντέρη οι άνθρωποι της ΔΟΕ το 2004, σαν να ήταν εγκληματίες: "Έστησαν ένα σόου και έδειχναν τις διαπιστεύσεις μας μόνο και μόνο για να δείξουν την κυριαρχία της ΔΟΕ. Ήταν μια σαρκαστική κίνηση των ανθρώπων της με στόχο να υποτιμήσουν δύο Ολυμπιονίκες. Έπραξαν όπως ήθελαν. Εμείς ως χώρα τι κάναμε; Τίποτα. Πολλές φορές είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο γι' αυτά που κάνουμε, αλλά και γι' αυτά που δεν έχουμε κάνει" και καταλήγοντας διευκρινίζει την πικρία της για το τελευταίο της σχόλιο:

"Η πικρία που έχω είναι γιατί δεν αγωνίστηκα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει για έναν αθλητή να προετοιμάζεται μια ολόκληρη τετραετία και να μην του δίνουν το δικαίωμα να δείξει τις δυνατότητές του. Ήταν αυθαίρετο το όχι. Πονάω γιατί στέρησαν από εμένα και τη χώρα ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο".
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags