Facebook Pixel
14/09/22 - 14:42

Αντέδρασε το "Παλάτι" στις φήμες για τον Βασιλιά Κάρολο και Ελλάδα - "Ένοχο μυστικό" στη Βρετανία!

Sportdog Team
Αντέδρασε το "Παλάτι" στις φήμες για τον Βασιλιά Κάρολο και Ελλάδα - "Ένοχο μυστικό" στη Βρετανία!
41.749views

Για πάρα πολλά χρόνια κυκλοφορούν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για τον νέο Βασιλιά της Αγγλίας, που τον συνδέουν με την χώρα μας, το παρελθόν του και την πίστη του...  

Μετά από αναμονή 73 ετών και με τολμηρές απόψεις για την κλιματική αλλαγή, ο Βασιλιάς Κάρολος, ελληνικής καταγωγής από τον πατέρα του, είναι από χθες ο νέος "πράσινος" βασιλιάς της Βρετανίας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος ανέλαβε την σκυτάλη της βρετανικής μοναρχίας μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ Β’ σε ηλικία των 96 ετών, βυθίζοντας την Βρετανία σε βαθύ πένθος. Είναι ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια. Στο πλευρό του, η δεύτερη σύζυγός του, Καμίλα, που ακόμη διχάζει την κοινή γνώμη. Η ανάληψη των καθηκόντων του σηματοδοτεί μία δύσκολη αρχή για τον ίδιο, καθώς δεν είναι μόνο ο χαμός της "πολυαγαπημένης" του μητέρας, αλλά και ανάληψη μιας ισχυρής θέσης σε έναν σκληρό και διχασμένο κόσμο.

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος «μόναζε» στο Άγιον Όρος

Ηταν Δευτέρα 10 Μαΐου 2004, όταν η θαλαμηγός γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας προσέγγιζε την αθωνική χερσόνησο. Στην προβλήτα ανέμεναν οι άγιοι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου, με σαφείς εντολές να μην αποκαλύψουν το πρόσωπο του υψηλού προσκεκλημένου τους και σαφείς οδηγίες για καμία επισημότητα κατά την υποδοχή.

Επρόκειτο για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη του υψηλού προσκεκλημένου. Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο έφτανε στο Περιβόλι της Παναγιάς ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

Η προσευχή, η κατάνυξη, η πνευματική ανάταση, η αίσθηση του μέτρου, η γαλήνη, η ιστορία του τόπου και η άγρια ομορφιά του ήταν τα στοιχεία εκείνα που συγκίνησαν τον πρίγκιπα Κάρολο όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκε τον Αθω. Ηταν λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή στη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Πρίγκιπας Κάρολος και ορθοδοξία, μια σχέση βαθιά πνευματική 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Πρίγκηπας Κάρολος όταν διαμένει στο Άγιο Όρος περνάει τις ώρες του σε κελί 30 τ.μ., το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μια απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει το δικό του μπάνιο. Το πρόγραμμά του, φυσικά, είναι το ίδιο με τον μοναχών. Ξύπνημα τα χαράματα, θεία λειτουργία, θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς.

Στο παρελθόν, μάλιστα, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο πρίγκιπας Κάρολος στο Άγιο Όρος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας μάλιστα αρκετά έργα για τους μοναχούς.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Πρίγκηπας Κάρολος, είχε διαθέσει 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής Μονής που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 2003.

Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου. Τα εγκαίνια του έκανε μάλιστα ο ίδιος. Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά, στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους» στο Λονδίνο.

Ο Πρίγκηπας Κάρολος "αναστηλώνει" τη Μονή Χιλανδαρίου | Dogma
Διατηρεί στενές σχέσεις και με τον μητροπολίτη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος είναι πάντοτε καλεσμένος στις μεγάλες βασιλικές τελετές μαζί με προκαθημένους άλλων Εκκλησιών και δογμάτων.

Μάλιστα, ο πρίγκιπας έχει επιλέξει να μεταφέρει κάτι από την ορθόδοξη αυτή αύρα και στην προσωπική του κατοικία, στο Highgrove. Ο τοίχος του σαλονιού του είναι γεμάτος από βυζαντινές εικόνες, δώρα μοναχών του Αγίου Ορους.

Κάρολος: Ο “κρυπτοορθόδοξος” πρίγκηπας που στέφεται βασιλιάς

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου», είχε δηλώσει παλαιότερα ο πρίγκιπας και πλέον βασιλιάς Κάρολος, δήλωση που δεν είχε εκστομίσει από διπλωματική αβρότητα. Και όμως ο υιός της αγαπημένης των Βρετανών Ελισάβετ, δεν φαίνονταν να υπερβάλλει. Στον αντίποδα ο βασιλιάς Κάρολος υπενθύμιεζε τα φιλελληνικά αισθήματα του σε κάθε ευκαιρία. Ο πρίγκηπας Κάρολος εμφορείται εδώ και δεκαετίες από μία ιδιαίτερη ενδογενή έλξη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, σε σημείο που βρετανικές εφημερίδες, όπως η Guardian, έχουν ισχυριστεί ότι είναι “κρυπτοορθόδοξος”.

Τη θεωρία αυτή έχει αντικρούσει αρκετές φορές το ίδιο το παλάτι, πράγμα διόλου παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αγγλικανική Εκκλησία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βρετανικό βασιλικό οίκο. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να την αναπαράγουν ευσχήμως ορισμένοι εκ των σταθερών συνομιλητών του σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Στην υπερβολική της εκδοχή, μάλιστα -που κανείς δεν μπορεί να υιοθετήσει, παρά μόνο να αναπαράγει ως φήμη- κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Κάρολος βαπτίστηκε δεκαετίες πριν από τον ηγούμενο Εφραίμ, αρχιμανδρίτη, ηγούμενο της γνωστής και πανίσχυρης Μονής Βατοπαιδίου!

 

Αν και κατά πολλούς η φήμη αυτή είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά, ο ηγούμενος Εφραίμ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξοικείωση του πρίγκιπα Καρόλου με το Άγιον Όρος, που έγινε μετά από προτροπή Κυπρίων εφοπλιστών του Λονδίνου. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε η Μονή Βατοπαιδίου, όπου εγκαταβιούν κυρίως κυπριακής καταγωγής μοναχοί. Λέγεται ότι ο πρίγκιπας όχι μόνο μαγεύτηκε, αλλά βίωσε μία είδους πνευματική αφύπνιση που δεν θα μπορούσε να αποσυνδέσει κανείς από το παρελθόν του.

Πολλοί εκ των προγόνων του ήταν Ορθόδοξοι. Η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη ήταν Ορθόδοξη και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μοναστικά. Ο πατέρας του Δούκας Φίλιππος, ήταν Ορθόδοξος και έγινε Αγγλικανός, μόνο λόγω του γάμου του με την Ελισάβετ. Επίσης, οι προ-θείες του, δούκισσες Αλεξάνδρα και Ελισάβετ, θεωρούνται μάρτυρες της Ορθοδοξίας, καθώς δολοφονήθηκαν από τους Μπολσεβίκους κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Αυτές είναι που ενέπνευσαν και το ενδιαφέρον του για τους διωγμούς των Χριστιανών, Καθολικών, Κοπτών και Ορθόδοξων της Μέση Ανατολής. Έφτασε, μάλιστα, να κάνει πλούσιες δωρεές μέσω των φιλανθρωπικών του οργανώσεων για την προστασία τους.

Σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου

Γεγονός παραμένει ότι η σχέση του βασιλέα με τη μονή Βατοπεδίου είναι κάτι περισσότερο από στενή. Οι επισκέψεις του στο μοναστήρι είναι δεκάδες και μετρούν σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς αναζήτησε την ηρεμία της μονής αμέσως μετά τον θάνατο της Νταϊάνας. Τον Μάιο του 2004 πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά επίσκεψή του, μέσα σε έξι χρόνια. Δημοσιεύματα αναφέρονταν σε μυστική επίσκεψη του στην μονή και το 2019, μαζί με τον (τότε) πρίγκηπα Χάρι.

Όταν η πολυτελής θαλαμηγός γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας προσέγγιζε την αθωνική πολιτεία, οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου είχαν τις ίδιες σαφείς εντολές που είχαν λάβει και τις προηγούμενες φορές: να μην αποκαλύψουν το πρόσωπο του υψηλού προσκεκλημένου τους, αλλά και να τον αντιμετωπίσουν ως έναν ακόμα επισκέπτη, αποφεύγοντας κάθε επισημότητα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, μυήθηκε στο κλίμα της αθωνικής πολιτείας, γεγονός που αποδείχθηκε ιδιαίτερα εξυγιαντικό σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δυσμενή περίοδο για τον ίδιο.

Λέγεται πως όταν διαμένει εκεί, περνάει τις ώρες του σ’ ένα γυμνό διαμέρισμα 30-40 τετραγωνικών, το οποίο διαθέτει ένα κρεβάτι, μερικές εικόνες, μια Καινή Διαθήκη, και μια απλωταριά. Κάποιοι τον κατηγορούν για πολυτέλεια, επειδή έχει το δικό του μπάνιο! Ο ίδιος, όμως, μοιάζει να απολαμβάνει όσο τίποτα άλλο την θέα στο βόρειο Αιγαίο. Το πρόγραμμά του εκεί προσαρμόζεται με αυτό των μοναχών. Ξυπνάει το χάραμα, παρακολουθεί τη θεία λειτουργία και απολαμβάνει ιδιαίτερα θεολογικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με τους μοναχούς.

Κάποιοι από αυτούς έχουν ισχυριστεί ότι εκεί εκδηλώνει και ένα ακόμα ταλέντο του: αυτό της ζωγραφικής. Έχει, μάλιστα, αφήσει αρκετά έργα του ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία της μονής». Ακουαρέλες που φιλοτέχνησε κάποτε στην αθωνική πολιτεία βγήκαν σε δημοπρασία, με τα σχετικά ποσά να διατίθενται υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου. Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου. Τα εγκαίνια του έκανε μάλιστα ο ίδιος.

Η Ορθοδοξία στο Highgrove

Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά, στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου “Φίλοι του Αγίου Όρους” στο Λονδίνο. Διατηρεί στενές σχέσεις και με τον μητροπολίτη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος είναι πάντοτε καλεσμένος στις μεγάλες βασιλικές τελετές μαζί με προκαθημένους άλλων Εκκλησιών και δογμάτων.

Όπως και να έχει, ο Κάρολος είχε επιλέξει να μεταφέρει κάτι από την ορθόδοξη αυτή αύρα και στην προσωπική του κατοικία, στο Highgrove. Ο τοίχος του σαλονιού του είναι γεμάτος από βυζαντινές εικόνες, δώρα μοναχών του Αγίου Όρους. Η αγάπη του για την Ελλάδα αποτυπώνεται και στον κήπο του, ο οποίος αποτελεί το ησυχαστήριο του, έχοντας παραδεχτεί ότι ασχολείται εκεί με τις ώρες. Δεν επιτρέπει, μάλιστα, σε κανέναν από το προσωπικό του παλατιού να βοηθήσει στις εργασίες.

Εκεί μέσα έχει κατασκευάσει και ένα είδος ιερού. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει σχήμα σταυρού και η γεωμετρία του είναι επηρεασμένη από τα βιβλία και τη φιλοσοφία του Πλάτωνα. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα, ξύλο και τούβλα και κοσμείται από διάφορες εικόνες, ενώ σε αυτό υπάρχουν και πολλά ορθόδοξα κείμενα. Λέγεται ότι συχνά πυκνά και όταν το επιτρέπει ο καιρός εκεί απολαμβάνει το τσάι του με την σύντροφό του Καμίλα, στην οποία λέγεται ότι έχει εμφυσήσει την αγάπη του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Μένει να αποδειχτούν τα αισθήματα του και ως βασιλέα της Αγγλίας.

 

 
Βασιλιάς Κάρολος: Η αγάπη του για την Ελλάδα & οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος" itemprop="name" />

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ