Facebook Pixel Η περίεργη υπόθεση της Σέριφ Τίρασπολ…
| 2012-10-28 18:46:00

Η περίεργη υπόθεση της Σέριφ Τίρασπολ…

Η περίεργη υπόθεση της Σέριφ Τίρασπολ…

Αν ρωτήσετε έναν περαστικό στο δρόμο για το αν γνωρίζει την Υπερδνειστερία, το πιθανότερο είναι πως 9/10 θα απαντήσουν αρνητικά. Αντιθέτως, αν ρωτήσετε 10 ποδοσφαιρόφιλους για το αν ξέρουν τη Σέριφ Τίρασπολ, οι περισσότεροι θα απαντήσουν καταφατικά.

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η πρωταθλήτρια Μολδαβίας αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στα προκριματικά των ομίλων του Champions League. Η ομάδα μπορεί να συμμετέχει με τη Μολδαβία, αλλά η ίδια ανήκει στην… Υπερδνειστερία! Μπερδευτήκατε;

Το μη αναγνωρισμένο κράτος της Υπερδνειστερίας είναι de facto ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του. Mε βοήθεια από Ρώσους, Κοζάκους, Ουκρανούς εθελοντές, και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας. Έτσι, ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης» και η αυτοδιάθεσή της είναι μέχρι τις μέρες μας διαφιλονικούμενη…

Πλησιάζοντας πάντως στο νεότευκτο και πολύ ωραίο νέο γήπεδο της ομάδας στο Τίρασπολ, ξεχνάς μονομιάς ότι η Μολδαβία είναι η χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη. Το χωρητικότητας 15.000 θέσεων στάδιο, συμπληρώνουν 8 βοηθητικά γήπεδα, ένα γήπεδο προπόνησης 8×8 και μία πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα για τη διαμονή της ομάδας πριν από τους αγώνες.

Ιδρυθείσα μόλις το 1997, η Σέριφ έχει κερδίσει τα 11 από τα 12 τελευταία πρωταθλήματα Ουκρανίας, ενώ έχει δώσει πάνω από 50 αγώνες στα προκριματικά των ομίλων του Champions League. Έξω από το «Sheriff Stadium» δεσπόζουν ένα λάβαρο με το σφυροδρέπανο, μια σημαία της ΕΣΣΔ και η σημαία-φυσικά-της Υπερδνειστερίας, κόκκινη και πράσινη με ένα χρυσό σφυροδρέπανο!

H αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, που πήρε το όνομα της από τον ποταμό Δνείστερο που βρίσκεται στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία, είναι εκτός των άλλων καταφύγιο διάφορων λαθρεμπόρων, εμπόρων όπλων, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις την έχουν στη «μαύρη λίστα», αναφορικά με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Την ίδια στιγμή βέβαια μπορεί να δει κανείς στους δρόμους αγάλματα του Λένιν, ενώ η «χώρα» έχει δικό της… νόμισμα το «ρούβλι της Υπερδνειστερίας», αλλά και συνοριακή αστυνομία.

Η Σέριφ είναι το μοναδικό νόμιμο εξαγώγιμο «προϊόν» της, με τη ρωσική εθνοφυλακή να τη συνοδεύει εντός της Μολδαβίας, αφού άλλωστε η Ρωσία είναι μοναδική χώρα που αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία και έχει εμπορικές συναλλαγές.

Ιδρυτής και πρόεδρος της ομάδας είναι ο Βίκτορ Γκούσαν, αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης και με αμφιλεγόμενο background… To 1993 o Γκούσαν έφτιαξε τη «Sheriff corporation» η οποία κυριάρχησε στην τοπική οικονομία κι έτσι γεννήθηκε και η Σέριφ τέσσερα χρόνια μετά.

Έστω και με χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως, η Σέριφ είναι η πλουσιότερη ομάδα στη Μολδαβία κι έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετά ταλέντα από τη Σερβία και τις χώρες της Αφρικής.

«Στην πραγματικότητα φοβούνται τη Σέριφ… έχουν κερδίσει 11 πρωταθλήματα, αλλά μετά το 5ο, 6ο τίτλο σταμάτησαν να τα πανηγυρίζουν», λέει ο Μιχάι Στίτνιτς, ένας Μολδαβός αθλητικός συντάκτης, καθώς για τη Σέριφ τα πρωταθλήματα είναι σχεδόν τυπική διαδικασία. «Οι οπαδοί της είναι τρελοί. Στο γήπεδο φωνάζουν «Ρωσία, Ρωσία», σαν να είναι Ρώσοι για να πικάρουν εμάς», προσθέτει ο Μιχάι.

Στον εκτός έδρας αγώνα φέτος, με την Ακαντέμια, όπου η Σέριφ νίκησε εύκολα 4-1, οι οργανωμένοι οπαδοί της έφτασαν συνοδεία Αστυνομίας στο γήπεδο και καθόλη τη διάρκεια του αγώνα τραγουδούσαν προπαγανδιστικά τραγούδια κατά των Μολδαβών και τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας, όπως αναφέρει το “World Soccer”.

Ο δημοσιογράφος του “World Soccer” προσπάθησε να μιλήσει με κάποιο διοικητικό στέλεχος της Σέριφ, αλλά μπροστά του βρήκε τείχος. «Με την Υπερδνειστερία τα πάντα είναι μυστικοπαθή», εξηγεί ο Μιχάι, λέγοντας πως μεταξύ Υπερδνειστερίας και Μολδαβίας δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση. «Δεν θέλουν κανείς να ξέρει τίποτα, τα πάντα είναι μυστικά. Κάθε ευρωπαϊκός σύλλογος θέλει να προωθήσει το προϊόν του, αλλά στη Σέριφ δεν λένε τίποτα. Νομίζω φταίει η νοοτροπία της πολιτικής κατάστασης. Λένε (στην Υπερδνειστερία) ‘γιατί να δώσουμε πληροφορίες στη Μολδαβία;’».

Τα σύνορα της Μολδαβίας με την Υπερδνειστερία θυμίζουν πρώην ανατολικό μπλοκ. Αυστηροί αστυνομικοί με ξυρισμένα κεφάλια και στολές με το σφυροδρέπανο, ψάχνουν τα οχήματα και αν όλα πάνε καλά σου δίνουν μια βίζα τριών ημερών. Οι αλλοδαποί πρέπει να περιμένουν στην Αστυνομία 24 ώρες για να πάρουν τη βίζα.

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς με την αρμενική Ουλίσες για τον Β` προκριματικό γύρο του Champions League, οι ερωτήσεις για τον ιδιοκτήτη Βίκτορ Γκούσαν αγνοήθηκαν από τον μεταφραστή…
Ο περί ου ο λόγος δεν ήταν στο γήπεδο για να δει τη Σέριφ να νικάει 1-0 την Ουλίσες και να προκρίνεται για να αποκλειστεί τελικά στον Γ` γύρο από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (0-1 και 4-0). Το ευρωπαϊκό όνειρο της Σέριφ για φέτος τερματίστηκε οριστικά από τη Μαρσέιγ στα πλέι οφ του Europa League

Παρ` όλα αυτά, το στη Σέριφ συνεχίζουν να ζουν αφενός με το όνειρο συμμετοχής στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπως οι κάτοικοι της περίεργης χώρας συνεχίζουν να πιστεύουν στην ένωση με τη «μαμά Ρωσία». Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει). Δεν φαίνεται πάντως είναι η αλήθεια ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί την ένωση με την Υπερδνειστερία στο άμεσο μέλλον.

ΠΗΓΗ: othersidefootball.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags