Facebook Pixel Ζυγώνει η ώρα του «χαρίζω τις μετοχές του ΠΑΟ» από τον Βαρδινογιάννη
| 2011-08-21 17:21:00

Ζυγώνει η ώρα του «χαρίζω τις μετοχές του ΠΑΟ» από τον Βαρδινογιάννη

Ζυγώνει η ώρα του «χαρίζω τις μετοχές του ΠΑΟ» από τον Βαρδινογιάννη

O Βασίλης Σαμπράκος αρθρογραφεί για την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό...

Το αποτέλεσμα ενός γκάλοπ που έστησα από χθες το απόγευμα στο blog μου (sambrakos.com) απέδιδε, κατά πλειοψηφία...το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση του Παναθηναϊκού στον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Από αυτόν περίμενε ο μέσος φίλος του «τριφυλλιού» να δημιουργήσει προοπτική για καλύτερες μέρες. Από εκείνον είχε την απαίτηση να γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και να χρηματοδοτήσει τα όνειρα των φίλων του ΠΑΟ για επιτυχίες και διακρίσεις. Φυσικά το φόρτωμα της ευθύνης στον «Μr MIG» δεν λύνει τα σημερινά προβλήματα. Δεν είναι δουλειά των οπαδών, όμως, να λύνουν τα προβλήματα, παρά μόνο να τα αντιλαμβάνονται. Αλλοι έχουν την ευθύνη να βρουν λύσεις. Αυτοί που μέχρι σήμερα αποδεικνύονται ακατάλληλοι.

Προσπάθησα πολύ να βρω απαντήσεις στην «και τώρα τι κάνει ο ΠΑΟ;» ερώτηση της ημέρας. Μάταια. Διότι δεν κυκλοφορούν απαντήσεις. Δεν τις έχει αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις. Διότι αυτός συνεχίζει να ζει με την άρνηση να αναλάβει την ευθύνη, στα φανερά. Την ίδια ώρα που, στα κρυφά, δεν αφήνει κανέναν άλλο να αναλάβει την ευθύνη και να πάρει αποφάσεις.

Εδώ που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός ζει με ένα αφεντικό του οποίου το όραμα είναι να γλιτώσει η ΠΑΕ το πρωτοδικείο και να ζει με αξιοπρέπεια, να μην αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς και χαλάσει το όνομα των ιδιοκτητών της εταιρείας στην αγορά και την κοινωνία. Σεβαστό κι αντιληπτό, διότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει κουμάντο στην τσέπη του άλλου. Μόνο που όλο αυτό που συμβαίνει, με το ερμαφρόδιτο καθεστώς Τζίγκερ, όχι απλώς δεν λύνει το πρόβλημα του Παναθηναϊκού αλλά το διογκώνει.

Εδώ που έφτασε, ο Παναθηναϊκός, δηλαδή ο Δημήτρης Γόντικας, έχει τη διάθεση να στηρίξει τον Ζεσουάλντο Φερέιρα. Οχι τόσο επειδή συνεχίζει να τον πιστεύει, αλλά επειδή η πρώτη μέτρηση της κοινής γνώμης, που φαίνεται μέσα από δημοσκοπήσεις και μηνύματα σε ραδιόφωνα και φόρα, οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο κόσμος όχι απλώς δεν τα έχει με τον Πορτογάλο, αλλά ότι τον θεωρεί τον τελευταίο που φέρει ευθύνη για το σήμερα του Παναθηναϊκού. Κι ας φέρει σημαντική έως μεγάλη ευθύνη για όσα είδαμε και δεν είδαμε στα δύο τελευταία επίσημα παιχνίδια, με Οντένσε και Μακάμπι. Τούτο ίσως συμβαίνει επειδή ο κόσμος αντιλαμβάνεται το απλό: ακόμα κι αυτούς που πήρε, αν τους είχε πάρει νωρίς ο Παναθηναϊκός, ο Φερέιρα θα είχε παρουσιάσει μια ομάδα που θα απέκλειε την Οντένσε, που δεν θα πάθαινε χθες τέτοιο στραπάτσο από τη Μακάμπι, αν την έβρισκε στον δρόμο του.

Εδώ που έφτασε, όμως, ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να κάνει μεταγραφές. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν αποκλείεται να δώσει κάποιον/ους από αυτούς που έχει. Θα χαμηλώσει, δηλαδή, κι άλλο τις προδιαγραφές του. Διότι δεν έχει λεφτά.

Το τραγικό για τον Παναθηναϊκό δεν είναι ότι έχει ξεμείνει από χρηματοδότες, αλλά, κυρίως αυτό, ότι ξέμεινε από ανθρώπους που νοιάζονται, νιώθουν και καταλαβαίνουν τι χρειάζεται να γίνει, πώς να διαχειριστούν τη φετινή κατάστασή του. Δεν χρειαζόμαστε άλλες αποδείξεις γι' αυτό, το έχουμε συνειδητοποιήσει. Καθυστέρησε απελπιστικά να ενισχυθεί, έχασε παίκτη (Κάστρο) απλώς επειδή δεν τόλμησε να ξοδέψει 200-300 χιλιάδες ευρώ παραπάνω και τελικά έκανε τις εκπρόθεσμες μεταγραφές κι έχασε τα προϋπολογισμένα 5 εκατ. του Γιουρόπα Λιγκ. Αν κάτι μπορεί να κάνει σήμερα για να σώσει την παρτίδα είναι να πάει κόντρα στη λογιστική εξέλιξη των πραγμάτων, να κάνει δύο μεταγραφές και να δώσει χρόνο στον προπονητή να ωριμάσει την ομάδα που φτιάχνει. Διαφορετικά, δηλαδή αν παρατήσει το σκάφος δίχως τιμονιέρη στο πηδάλιο, το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταστρέψει τη σεζόν προτού καλά καλά αυτή αρχίσει. Δεν ήθελε πολλά λεφτά ο Παναθηναϊκός. Τόλμη χρειαζόταν για να βγει από τη δύσκολη θέση. Τόλμη χρειάζεται και τώρα. Ποιος να τη βρει, όμως; Ενας ανίσχυρος προεδρεύων αντιπρόεδρος, τον οποίον έχει ήδη υπό αμφισβήτηση ο μεγαλομέτοχος που τον πληρώνει;

Εδώ που έχει φτάσει ο Παναθηναϊκός, το πιθανότερο είναι ότι θα ακούσουμε σύντομα τη «χαρίζω όλες μου τις μετοχές σε όποιον αναλάβει τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ» δήλωση από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Και τότε θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει κανείς να χρηματοδοτήσει τα όνειρα του Παναθηναϊκού.

Και τώρα που σου βγήκε το σενάριο με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν μας λες και τη συνέχεια; Θα αρχίσει το πρωτάθλημα στην ώρα του;

Σε αυτό δεν μπόρεσα να πάρω κατηγορηματική απάντηση μέχρι χθες. Διότι, κατ' αρχάς, κανείς δεν ξέρει αν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν καταφέρει οι επτά ΠΑΕ να καλύψουν τις οικονομικές εκκρεμότητές τους (οφειλές προς άλλες ΠΑΕ, Εφορία, ΙΚΑ, ποδοσφαιριστές) ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ΕΕΑ ζητεί από αυτές τις επτά ΠΑΕ μόνο αυτά τα έγγραφα. Οπως είχα γράψει την Τετάρτη, βάσει όσων είχα ακούσει από τους insiders, η ΕΕΑ ζητεί διευκρινίσεις για τη μετοχική σύνθεση ορισμένων ΠΑΕ για να βεβαιωθεί ότι οι μέτοχοι πληρούν τα κριτήρια για να είναι μέτοχοι.

Στο «τι θα γίνει αν η ΕΕΑ "κόψει" κάποια/ες ΠΑΕ επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα;» ερώτημα κανείς χθες δεν είχε απάντηση. Η ΕΠΟ είναι έξω από αυτή την ιστορία. Θεωρητικά την απόφαση θα πρέπει να πάρει η διοργανώτρια του πρωταθλήματος, η Σούπερ Λίγκα. Η κυβερνητική διάθεση, όμως, δεν είναι ίδια με τη λαχτάρα των επιχειρηματιών του πρωταθλήματος. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σφυρίξει αδιάφορα αν η ΕΕΑ «κόψει» ΠΑΕ και η Σούπερ Λίγκα πάει να κάνει το κορόιδο και να τις αφήσει να παίξουν. Γι' αυτό κι από χθες ξαναπαίζει το σενάριο της αναβολής έναρξης του πρωταθλήματος μέχρι να βγει άκρη με τις «κομμένες» ΠΑΕ.
Στην πραγματικότητα, πάντως, αντιλαμβάνομαι ότι στο μάτι της ΕΕΑ είναι κυρίως οι ΠΑΕ με το θολό ή αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς κι όχι οι υπόλοιπες.

ΠΗΓΗ: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags