Facebook Pixel Ο Αλαφούζος, το σχέδιο, ο Panathinaikos
| 2012-05-02 21:22:00

Ο Αλαφούζος, το σχέδιο, ο Panathinaikos

Ο Αλαφούζος, το σχέδιο, ο Panathinaikos

Οι ρεπόρτερ του ΠΑΟ θυμούνται τον Γιάννη Αλαφούζο δίπλα στον Ανδρέα Βγενόπουλο όταν αυτός το 2009 παρουσίασε την ΠΕΚ. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Ο Αλαφούζος δεν μπήκε τότε στην ΠΑΕ, νομίζω για δυο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι διαφώνησε με την αποτίμηση του ΠΑΟ που έκανε ο Τζίγκερ -τα 200 εκατ. ευρώ του φάνηκαν πολλά και ήταν. Ο δεύτερος, ότι δεν ήθελε επ' ουδενί τότε την παραμονή του Γιάννη Βαρδινογιάννη στην ΠΑΕ: πίστευε ότι η παραμονή του θα φέρει στην ΠΑΕ αναστατώσεις. Πριν από δυο - τρεις μήνες έγραφε στο twitter ότι ο δυνάστης του ΠΑΟ, που 'χει δημιουργήσει το σημερινό αδιέξοδο, παραμένει στη θέση του. Ομως με τον «δυνάστη» αυτόν έφτασε να συζητάει σήμερα.

Ισορροπία

Ο Αλαφούζος ισορροπεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ της αγάπης του στον Βγενόπουλο (με τον οποίο συναντιέται συχνά και συμφωνεί) και της υποχρέωσης να συζητήσει λύσεις με τον Βαρδινογιάννη που κρατάει την κατάσταση του ΠΑΟ στα χέρια του. Μιλάει επίσης πολύ με τον Γόντικα. Ο Αλαφούζος έχει βάλει στον Τζίγκερ δύο όρους. Οι δύο όροι είναι ο Τζίγκερ να ορίσει στη Γενική Συνέλευση μια διοίκηση αποτελούμενη από ανθρώπους, που ο Αλαφούζος θα του υποδείξει. Ο δεύτερος όρος είναι να υπάρξει ένα σχέδιο απεμπλοκής της ΠΑΕ από το project του Βοτανικού - σχέδιο που θα αναλάβουν άνθρωποι του Τζίγκερ, όπως ο Σαμαράς. Από την πλευρά του, όμως, μοιάζει να έχει δεχτεί και δυο όρους του Βαρδινογιάννη. Ο πρώτος είναι να μην υπάρχουν στο Δ.Σ. πολλοί άνθρωποι του Βγενόπουλου, ώστε να μην ψάχνει το Δ.Σ. ευθύνες των ανθρώπων του Τζίγκερ (δηλαδή του Παπασπυριδάκη, του Σαμαρά και του Λουμίδη κυρίως). Ο δεύτερος να πάρει το 54% των παρκαρισμένων μετοχών κάποια στιγμή, χωρίς να του ζητάει ευθύνες.

Ποσοστό

Ο Αλαφούζος παρήγγειλε μια δημοσκόπηση τον Μάρτιο και από αυτή προέκυψε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οπαδών του ΠΑΟ (περίπου 70%) είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σ' ένα εγχείρημα λαϊκής βάσης. Ετσι σκέφτηκε ότι μια καλή λύση είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία στην οποία θα ανήκει το 54% των παρκαρισμένων από τον Τζίγκερ μετοχών. Μετοχές αυτής της εταιρείας θα μπορεί ν' αγοράσει ο καθένας. Η εταιρεία θα εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της ΠΑΕ και ο σκοπός της θα είναι να συμμετέχει κανονικά σε κάθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας αποθεματικό κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί από τις ετήσιες συνδρομές.

Οι μέτοχοι της εταιρείας θα εκλέγουν τα μέλη που θα πηγαίνουν στο Δ.Σ. της ΠΑΕ. Αυτό δεν θα απαγορεύει στους υπόλοιπους μετόχους (τον Βγενό, τον Πατέρα, τους Γιαννακόπουλους κ.λπ.) να βάζουν κι αυτοί όσα χρήματα θέλουν: η ελπίδα είναι αυτοί να βάλουν τώρα τα χρήματα που ο ΠΑΟ χρειάζεται για να αδειοδοτηθεί, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι του Αλαφούζου να τρέξουν το άλλο σχέδιο χωρίς πιέσεις. Στόχος της εταιρείας (που νομίζω θα ονομαστεί Panathinaikos) είναι η εγγραφή χιλιάδων οπαδών και όχι η αναζήτηση κάποιων πλουσίων. Η ολοκλήρωση των εγγραφών θα γίνει σε βάθος διετίας. Θα χρησιμοποιηθούν πιστεύω πολύ ο ΣΚΑΪ, το Mega και το Star.

Συμβούλιο

O Αλαφούζος ονειρεύεται, από όσο καταλαβαίνω, έναν Παναθηναϊκό τύπου Μπάγερν Μονάχου: θέλει στην ΠΑΕ να υπάρχει ένα συμβούλιο ειδικών και η εταιρεία θα 'χει ως σκοπό να μαζεύει τα χρήματα που αυτοί θα ζητάνε για την ενίσχυση της ομάδας. Θεωρεί ότι οι επιτυχίες θα τραβήξουν τον κόσμο, τόσο όσο και η συνειδητοποίηση των προβλημάτων του συλλόγου: θα ζητήσει από τον κόσμο πρώτα να τον σώσει τον ΠΑΟ και μετά να τον κάνει μεγάλο.

Οι πονοκέφαλοι ωστόσο είναι δύο: ο πρώτος ότι αν το σχέδιο πάρει στάμπα φιλοτζιγκερική δεν θα προχωρήσει –τα πρωτοσέλιδα στήριξης του «Derby» π.χ., καλοί οιωνοί για το εγχείρημα δεν είναι. Κι ο δεύτερος ότι μια μερίδα των οργανωμένων του ΠΑΟ, εξαιτίας της ακροαριστερής τους τοποθέτησης, δύσκολα θα βοηθήσει. Και τα δυο απαιτούν επικοινωνιακούς χειρισμούς δύσκολους, ακόμα και για τη Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, μια μετρ της επικοινωνίας, που ανέλαβε να το τρέξει.

Εύκολα

Τέλος υπάρχει κι ένα ακόμα πρόβλημα: ότι ο Αλαφούζος εύκολα ενθουσιάζεται κι εύκολα απογοητεύεται. Για να μην πω ότι στην «Καθημερινή» πίστευαν σοβαρά ότι θα εμφανιστεί ο Τσάκας με Αραβες και νουθετούσαν συντάκτες να μην εκφράζουν ενστάσεις για την αλήθεια της απίθανης εκείνης ιστορίας…

Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι με τη νίκη της επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να μην κέρδισε (ακόμα) το πρωτάθλημα, αλλά έδειξε πως το δικαιούται. Κέρδισε τη μεγάλη αντίπαλο φέτος δυο φορές κι έκανε ένα τέλειο πρωτάθλημα. Η Γιουνάιτεντ, για να τη συναγωνιστεί, επικεντρώθηκε στο πρωτάθλημα με τρόπο μοναδικό: στο Τσάμπιονς Λιγκ, τον παραδοσιακά δεύτερο μεγάλο της στόχο, φέτος κέρδισε μόνο την πρωτάρα Οτελούλ και στο Γιουρόπα Λιγκ την έκανε κομμάτια η Αθλέτικ του Μπιλμπάο!

Για να διεκδικήσει τον τίτλο, τα θυσίασε όλα κι όμως απέναντι στη Σίτι δυο φορές έδειξε χειρότερη: δεν είναι θέμα φρεσκάδας ή κορεσμού -φέτος η ομάδα του Μαντσίνι ήταν καλύτερη. Ο σερ Αλεξ πίστεψε ότι κερδίζοντας τους πολύ χειρότερους μικρομεσαίους θα καταφέρει να πάρει έναν τίτλο, ακόμα και χάνοντας από τη Σίτι δυο φορές -όμως αυτή τη στιγμή είναι σε μειονεκτική θέση: δεν έχει χάσει ακόμα το πρωτάθλημα, όμως έχει χάσει τις εντυπώσεις. Ακόμα κι αν βγει πρωταθλητής, η ομάδα του δεν ήταν η καλύτερη φέτος και το είδε τη Δευτέρα όλος ο κόσμος.

Η Σίτι είχε άγχος, δεν έχει ένα μεγάλο ρόστερ και μερικοί παίκτες της όπως ο Αγκουέρο, ο Σίλβα, ακόμα κι ο γίγαντας Τουρέ, είναι εμφανώς κουρασμένοι. Ομως είχε πίστη. Οι αποφάσεις του Φέργκιουσον να μείνουν εκτός ενδεκάδας παίκτες όπως ο Βαλένσια κι ο Γιανγκ, για να παίξουν μηχανάκια σαν τον Παρκ και έμπειροι μαχητές όπως ο Γκιγκς και ο Σκόουλς δεν είναι ανεξήγητες.

Αποδείχτηκαν όμως λάθος. Οπως λάθος ήταν και η τακτική της αναμονής στο πρώτο ημίχρονο με στόχο την ισοπαλία: δεν μπορούν όλοι να παίξουν την άμυνα της Τσέλσι στο «Καμπ Νόου» -ο σερ Αλεξ έπρεπε να το ξέρει.

Ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η έκβαση της Πρέμιερ Λιγκ, μια ομάδα φεύγει και μια άλλη έρχεται, είναι φανερό…

➜Αύριο ο Γιάννης Αλαφούζος θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μετατροπή του Παναθηναϊκού σε εταιρεία λαϊκής βάσης. Το λέω σχηματικά, καθώς το σχέδιο δεν είναι ακριβώς αυτό: τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε την Πέμπτη το βράδυ. Πριν ανακοινωθούν ωστόσο οι λεπτομέρειες, να σας πως κάποια πράγματα που έμαθα και να κάνω μια εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί.

Ουδέν μονιμότερον

➜Να κεράσει γλυκά τους συνεργάτες του στη Σούπερ Λίγκα οφείλει ο Μιχάλης Αναγνώστου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής που πήρε προσωρινά τη θέση του Πατρίκ Κομνηνού, που στείλαμε στην UEFA. Ο Αναγνώστου θα έμενε μέχρι το καλοκαίρι, αλλά τελικώς η θητεία του παρατάθηκε σιωπηλά μέχρι τον Φεβρουάριο: θα κλείσει δηλαδή χρόνο. Το είπε η Λίγκα στην PricewaterhouseCoopers, την εταιρεία που είχε αναλάβει την αξιολόγηση των βιογραφικών των υποψηφίων να αντικαταστήσουν τον Πατρίκ. Οταν από την PHC ρώτησαν αν θα υπάρξει νέα αξιολόγηση βιογραφικών, τους απάντησαν «του χρόνου»…

ΠΗΓΗ: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags