Facebook Pixel "Θάβουν" τον Βωμό με δικαστική εντολή
Life
| 2011-04-26 21:53:00

"Θάβουν" τον Βωμό με δικαστική εντολή

"Θάβουν" τον Βωμό με δικαστική εντολή

Το Μονομελές Πρωτοδικείο ανακάλεσε τη διαταγή για "πάγωμα" των εργασιών κατάχωσης του Βωμού των 12 θεών που βρέθηκε σε τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ, στο Μοναστηράκι. Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις των αρχαιολόγων (Vid)

Συνεχίζονται τα έργα επιχωμάτωσης των αρχαίων ευρημάτων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ, Μοναστηράκι - Θησείο. Αυτό αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο που έκανε δεκτή αίτηση ανάκλησης προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί στις 15 Απριλίου για "πάγωμα" των εργασιών.

Η αίτηση ανάκλησης είχε υποβληθεί από τον ΗΣΑΠ και το πρωτοδικείο την έκανε δεκτή, αποδεχόμενο την αιτιολόγηση του οργανισμού, που επικαλείται την απόλυτη ανάγκη συνέχισης των έργων για βελτίωση των γραμμών του σιδηροδρόμου ώστε να μην τίθενται θέματα ασφάλειας των μετακινήσεων.

Παράλληλα, τονίζεται και η εξυπηρέτηση των επιβατών, οι οποίοι κινούνται καθημερινά στο επίμαχο τμήμα και φθάνουν τους 90 χιλιάδες.

Η υπόθεση των εργασιών επιχωμάτωσης του αρχαίου Βωμού των 12 θεών, που ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια εργασιών των γραμμών του ΗΣΑΠ, έφθασε στο Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή πολιτών που έχουν στραφεί σε βάρος του ΗΣΑΠ, του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να μην καταχωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Με την υποβολή της αίτησης τους οι πολίτες ζήτησαν και πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της οποίας στράφηκε τώρα ο ΗΣΑΠ.

Πρέπει όμως να τονισθεί πως σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το εν λόγω μνημείο κρίνεται ως τεράστιας ιστορικής αξίας και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανασύσταση της αρχαίας τοπογραφίας, καθώς όπως εκτιμάται αποτελούσε το κέντρο της Αρχαίας Αθήνας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε άδεια στον ΗΣΑΠ να προχωρήσει τις εργασίες προσωρινής κατάχωσης του μνημείου ζητώντας παράλληλα εφικτές λύσεις για την ανάδειξη του αργότερα, όπως υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών.

Για το θέμα της κατάχωσης του μνημείου, Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου καταγγέλλοντας το κράτος για παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής ελευθερίας.

ΠΗΓΗ: news247.gr


Έψαλλαν ύμνο για το Βωμό των 12 Θεών by cosmogr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags