20/07/11 - 16:39

Κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Μακεδονία

Κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Μακεδονία
26.257views

Κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις 120 δειγμάτων από άτομα που παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Το 50% των δειγμάτων αυτών προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και της προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένης Κρεμαστινού.

Την ίδια στιγμή, ελλιπής προετοιμασία για την αντιμετώπιση των κουνουπιών διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιο Σώκο, στο νομό Ημαθίας, που πέρσι βρέθηκε μαζί με τον νομό Πέλλας στο επίκεντρο του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί ο διαγωνισμός για τη διενέργεια ψεκασμών ολοκληρώθηκε μόλις πριν δύο μέρες ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε την πρωτοβουλία να διενεργήσει επιλεκτικά ψεκασμούς σε σημεία υψηλού κινδύνου.

Εξάλλου ο αντίστοιχος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν 5 μέρες στις Σέρρες όπου καταργήθηκε, λόγω «Καλλικράτη», το κέντρο καταπολέμησης κουνουπιών. «Θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία με τις περιοχές όπου υπήρξαν καθυστερήσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια ζητήματα υπάρχουν» τόνισε ο κ. Τιμοσίδης και υπογράμμισε ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δήμοι που διαθέτουν πόρους και αρμοδιότητες για το σκοπό αυτό.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, σημείωσε ότι πέρσι ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε και στην Ελλάδα με το πρώτο κρούσμα στις 6 Αυγούστου.

«Η περσινή επιδημία έληξε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε φέτος ή του χρόνου κρούσματα. Και στην Αμερική ακόμα ώσπου να τελειώσει αυτή η επιδημία χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια. Άρα και φέτος περιμένουμε κρούσματα. Απλώς ελπίζουμε, με την προετοιμασία που έχουμε κάνει, να είναι λιγότερα από πέρσι και η θνητότητα να είναι μικρότερη», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ετοιμότητας στα οποία βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν από την εξέταση δειγμάτων από κουνούπια, κοτόπουλα και περιστέρια, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Βακάλης, τόνισε ότι με ανώτατο επίπεδο το τρία, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο επίπεδο δύο γιατί δεν υπάρχουν κρούσματα σε ανθρώπους.

Την έγκριση του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Επιφυλαχτήκαμε να απαντήσουμε άμεσα. Υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου ότι μόλις επιστρέψω στην Αθήνα, θα συγκαλέσουμε το συμβούλιο που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις και ό,τι μας συμβουλέψει το όργανο θα το υλοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τιμοσίδης.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ