Facebook Pixel Ο ελληνισμός εγινε φτωχότερος χωρίς τον Κακογιάννη
Life
| 2011-07-26 12:08:00

Ο ελληνισμός εγινε φτωχότερος χωρίς τον Κακογιάννη

Ο ελληνισμός εγινε φτωχότερος χωρίς τον Κακογιάννη

Τεράστια απώλεια για την Ελλάδα και τον ελληνισμό είναι ο θάνατος του Μιχάλη Κακογιάννη. Γράφει ο Σωτήρης Τρινταφύλλου.

Μιας διεθνούς φήμης προσωπικότητας που άφησε το στίγμα της στον παγκόσμιο πολιτισμό και η οποία προέβαλλε την Ελλάδα και τον ελληνισμό διεθνώς.

Λόγω της εμβέλειας του αποθανόντος γράφτηκαν ήδη και θα γραφτούν στο μέλλον πολλά πράγματα. Η στήλη θα κάνει σήμερα αναφορά σε δύο μόνο σημεία, σε δύο γεγονότα του πολύπλευρου έργου του και της προσωπικότητάς του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το ένα σημείο είναι η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Ελληνας» που είναι η μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Μια μεταφορά, όμως, που διαφέρει από το βιβλίο και για αυτό εξάλλου το σενάριό της το υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Η ταινία αυτή περιέχει μία τις διασημότερες εικόνες του παγκόσμιου κινηματογράφου και όχι μόνο. Μιλάμε για την τελευταία σκηνή του έργου και το συρτάκι που χορεύει ο Αντονι Κουίν με τον Αλαν Μπέιτς.

Μια εικόνα που έχει αποτυπώσει και έχει αφήσει αθάνατη την ίδια την Ελλάδα, το ελληνικό καλοκαίρι, τον ήλιο, τη θάλασσα, άσχετα αν τελικά ο Ζορμπάς και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και το συρτάκι έχουν αποκτήσει και μια φολκλορική διάσταση σήμερα.

Το δεύτερο σημείο είναι μια ερώτηση του καταγόμενου από την Κύπρο Μιχάλη Κακογιάννη στον δοτό από τη χούντα πρόεδρο, τον Νίκο Σαμψών, σε συνέντευξη που του είχε πάρει αμέσως μετά το πραξικόπημα το 1974. «Είστε πράκτορας των ΗΠΑ;» τον είχε ρωτήσει με περίσσιο θάρρος τότε ο Μιχάλης Κακογιάννης σε μια αξέχαστη πραγματικά συνέντευξη.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags