07/08/11 - 21:21

Τα «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο

Τα «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο
27.333views

Ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη, ο Προμηθέας, η Κασσάνδρα, η Κλυταιμνήστρα, ο Αγαμένοντας κ.α. εμφανίζονται πάνω στη σκηνή, ως προσκεκλημένοι της μνήμης...

Με τις μορφές που σφράγισαν την ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τη δική του ζωή, αλλά και με τους ρόλους, με τα κείμενα, που έχουν διανύσει πολύ μεγαλύτερη πορεία μέσα στον χρόνο, ανοίγοντας πάντοτε διάλογο με το «τώρα».

Οι ήρωες των μεγάλων συγγραφέων του αρχαίου δράματος θα «παρελάσουν» αυτή τη φορά, από τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Την Παρασκευή, 12, και το Σάββατο, 13 Αυγούστου, στις 21:00, η «ορχήστρα» της Επιδαύρου θα λάμψει από τα πενήντα κεράκια, που θα σβήσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, γιορτάζοντας μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας με την παράσταση «Μικρά Διονύσια».

Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ενδοχώρα έργων, που σκηνοθέτησαν σημαντικά και κομβικά πρόσωπα της μεταπολεμικής ιστορίας του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, από το 1961 που ιδρύθηκε το ΚΘΒΕ έως σήμερα. Σταθμοί αυτής της περιπλάνησης, θα είναι παραστάσεις του Σωκράτη Καραντινού, του Σπύρου Ευαγγελάτου, του Μίνου Βολανάκη, του Ανδρέα Βουτσινά αλλά και του Βασίλη Παπαβασιλείου, του Γιάννη Χουβαρδά, του Ματία Λάνχοφ, του Αντρέι Σερμπάν.

Η σύνθεση των κειμένων και η μετάφραση είναι του Κ.Χ.Μύρη, και αποτελεί ταξίδι μνήμης στο θεατρικό τότε και τώρα, συνδέοντας θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο.

Τα «Μικρά Διονύσια» είναι ένα θεατρικό «ψηφιδωτό», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα - Γρηγόρη Καραντινάκη, που αποτελείται από 28 αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος, που έχει παρουσιάσει το ΚΘΒΕ κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του, τα οποία ενώνονται σε μια ενιαία παράσταση.

Είναι μία σύνθεση κειμένων στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σκηνές από τα έργα «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, «Οιδίπους Επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, «Τρωάδες» του Ευριπίδη, «Ορέστης» του Ευριπίδη, «Τραχίνιαι» του Σοφοκλή, «Ηλέκτρα», του Σοφοκλή, «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, «Ορέστεια» (Χοηφόροι) του Αισχύλου, «Βάκχες» του Ευριπίδη, «Αίας» του Σοφοκλή, «Εκάβη» του Ευριπίδη, «Ελένη» του Ευριπίδη, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, «Πλούτος» του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, «Επτά Επί Θήβας» του Αισχύλου.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και Νίκος Ψαρράς.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ