Facebook Pixel Πού κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ
Life
| 2011-08-22 15:24:00

Πού κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ

Πού κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ

Με αλλαγές που αναβαθμίζουν το ρόλο των πανεπιστημιακών στη διοίκηση των ΑΕΙ εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με Μάστερ προωθεί το υπουργείο, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Κατάληψη στα Προπύλαια πραγματοποιούν φοιτητές, που αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη και θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη (24/08), ωστόσο οι πρυτάνεις δηλώνουν πως οι αλλαγές "δεν αρκούν για τη συναίνεση".

Η αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου ήταν το Συμβούλιο να συγκροτείται από επτά μέλη, που θα προέρχονται από το Πανεπιστήμιο, επτά εξωτερικά μέλη (προσωπικότητες, κλπ.) και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, αυξάνονται σε οκτώ τα επτά μέλη που θα προέρχονται από το εσωτερικό των ιδρυμάτων, και μαζί με τον εκπρόσωπο των φοιτητών θα μπορούν να συγκροτούν πλειοψηφία και να εκλέγουν πρύτανη ευκολότερα.

Τα μέλη των Πανεπιστημίων θα προέρχονται από το ΔΕΠ ακόμη και τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, ενώ δίδονται αυξημένες αρμοδιότητες στη σύγκλητο, που θα αποφασίζει και για τα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα, φέρεται να δέχεται το υπουργείο Παιδείας, ότι το τμήμα και όχι η σχολή θα παραμείνει βασική μονάδα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει αν εξομοιωθούν τα πτυχία των πολυτεχνείων με “μάστερ”. Ένα αίτημα που υποβάλλεται εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει αποδεκτό.

Οι πρυτάνεις έχουν προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρούν και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, ζήτησε την ισχυροποίηση των πτυχίων και των σπουδών, ώστε κάθε τμήμα σχολών να έχει τη δυνατότητα να οργανώσει τις σπουδές του ανά επιστημονικό πεδίο.

Πάντως, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η υπουργός "προσφέρει" στους πανεπιστημιακούς τα εξής:

* Πλειοψηφική παρουσία των καθηγητών στα Συμβούλια των Ιδρυμάτων έναντι των εξωπανεπιστημιακών.

* Αναβάθμιση της Συγκλήτου με ενίσχυση αρμοδιοτήτων σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα και διεύρυνση του αριθμού των μελών της.

* Απόσυρση των περί εισαγωγής σε σχολές με τη διατήρηση των τμημάτων ως βασικών εκπαιδευτικών μονάδων. Εγκαταλείπεται, συνεπώς, και το σχέδιο για ύπαρξη προπαρασκευαστικού έτους στα ΑΕΙ.

* Εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με μάστερ.

Μικροδιορθώσεις που δεν αλλάζουν το πνεύμα των αλλαγών. Μεταξύ αυτών:

- η απόφαση του Συμβουλίου για την παύση του πρύτανη πρέπει να είναι "αιτιολογημένη",

- ο σύντομος κύκλος σπουδών αποδίδει, όχι τίτλο, αλλά "πιστοποιητικό κατάρτισης",

- οι πόροι των ΑΕΙ μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε "νόμιμη" πηγή κ.ά.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μοιράζει κι αλλού δώρα.

* Σβήνει όλα τα εμπόδια στην πρόσβαση των αποφοίτων όλων των φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, κολλέγια κ.ά.) στα ΑΕΙ. Προβλέπει κατατακτήριες εξετάσεις σε προγράμματα σπουδών των ανώτατων ιδρυμάτων όχι μόνο για τους πτυχιούχους άλλων ΑΕΙ (σ.σ. η διαδικασία πλέον θα ταυτίζεται με την αναγνώριση πιστωτικών μονάδων), αλλά και για τους αποφοίτους "ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών". Οι όροι θα ρυθμίζονται στο πλαίσιο του Οργανισμού κάθε Ιδρύματος.

Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται και το απώτερο σχέδιο για την περιβόητη κινητικότητα στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, το οποίο με τη σειρά του θα εξυπηρετήσει την εφαρμογή του ήδη προαναγγελθέντος Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

* Ανοίγει την πόρτα των ΑΕΙ στους πολιτικούς, αφού τους κάνει δεκτούς στα Συμβούλια, προσθέτοντας στα ενδεδειγμένα προσόντα των εξωτερικών μελών την ευρεία αναγνώριση (και) στην "πολιτική ζωή". Δεν διευκρινίζεται, άρα δεν τίθεται ζήτημα διάκρισης ανάμεσα σε εν ενεργεία ή συνταξιούχους πολιτικούς, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν λαμβάνειν και την κατ' αποκοπήν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στα Συμβούλια των ΑΕΙ.

Πηγή: Cosmo.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags