Facebook Pixel Τσουνάμι νέων επώδυνων μέτρων
Life
| 2011-09-21 22:05:00

Τσουνάμι νέων επώδυνων μέτρων

Τσουνάμι νέων επώδυνων μέτρων

Μαραθώνια ήταν συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Μειώνεται το αφορολόγητο. Νέα επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις. Άμεσα στην εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι.

Μέτρα φωτιά επικύρωσε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε σε βαρύ κλίμα. Για άλλη μια φορά έχουμε επιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ η πτώση του αφορολόγητο, πλήττει ακόμα και τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Η. Μόσιαλος:

*Έρχεται μείωση 20% στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ μεικτά
Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο MEGA, προανήγγειλε μειώσεις στο Εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία και μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις ανάλογα με το κάθε ταμείο.
*Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
*Άμεση εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο τομέα
*Το αφορολόγητο πέφτει στις 5.000 ευρώ
*Στην κυβερνητική επιτροπή αποφασίστηκε επίσης ότι το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο θα είναι εναίο, για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο κ. Μόσιαλος στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι οι επιλογές αυτές "στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Δεν ήθελαν να κάνουν σήμερα ανακοινώσεις
Είχε προηγηθεί συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην κυβερνητική επιτροπή, καθώς ο υπουργός

Οικονομικών και ο πρωθυπουργός είχαν την άποψη ότι ίσως δεν έπρεπε να ανακοινωθούν τα μέτρα την Πέμπτη.

Τελικά, λόγω του κλίματος που είχε δημιουργηθεί αποφασίστηκε να δοθούν στη δημοσιότητα οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και διακόπηκε για λίγη ώρα, λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, βρέθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη αργά το βράδυ της Τρίτης, με την τρόικα.
Ειδικότερα, εξειδικεύθηκαν τα νέα μέτρα που απαιτούνται, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που πρόκειται να έχει ο κ. Βενιζέλος το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, όπου συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και εκπροσώπους της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε σήμερα ανακοινώσεις, με τον κ. Βενιζέλο να περιμένει την οριστική συμφωνία με την τρόικα το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών στις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την "τρόικα".

Βενιζέλος: "Αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα"

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε τη βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή ενώ αναμένεται η ανακοίνωση των νέων επώδυνων μέτρων.

Κάνοντας λόγο για απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η πλήρης εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες.
Αναφέρθηκε στο δυσβάστακτο δημόσιο χρέος και το γεγονός ότι κάθε χρόνο το χρέος αυξάνεται, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός.

Συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα, επισήμανε, δίνοντας έμφαση στα πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα όπως υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των ποσών που δίνονται για τοκοχρεωλύσια.

Έτσι, συνέχισε ο υπουργός, αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες, και κυρίως θυσίες για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το δράμα της χώρας, συμπλήρωσε.
Νέες θυσίες

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, λέγοντας ότι "θα υποστούμε και άλλες θυσίες" και σημείωσε πως "δεν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο κίνδυνος, να πάψει να λειτουργεί το σύστημα, να πάψει να λειτουργεί η εθνική οικονομία".
Αναφέρθηκε με επικριτικά σχόλια στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να κερδίσει εκλογές και σημείωσε ότι το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε από τις εκλογές.

Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ρευστότητα, και η πλήρης και επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος θα ενισχύσει τη ρευστότητα, σημείωσε.
Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο, σημείωσε, τονίζοντας ότι χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα.
Αναφερόμενος στο τέλος που επιβλήθηκε μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα, επανάλαβε είναι “βαρύ αλλά δίκαιο”. Επισήμανε ότι τα μέτρα που διαπραγματευόμαστε είναι πολύ σκληρά, τονίζοντας ότι η συμφωνία που επιχειρείται είναι για λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags