Facebook Pixel Θέλουν να πάρουν πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ!
Life
| 2011-11-29 10:47:00

Θέλουν να πάρουν πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ!

Θέλουν να πάρουν πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ!

«Δεύτερες σκέψεις» για να αποσυνδεθεί από το 2012 η καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων από την πληρωμή των λογαριασμών παροχής ρεύματος που εκδίδει η ΔΕΗ, φαίνεται πως κάνουν στο οικονομικό επιτελείο.

Παρά τις διορθώσεις στα λάθη που διαπιστώθηκαν φέτος κατά την εφαρμογή του μέτρου, το αλαλούμ που προκλήθηκε αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να αναθέσει και πάλι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων την έκδοση των εκκαθαριστικών από το 2012.

Στην πράξη όμως το εγχείρημα σκοντάφτει στο γεγονός ότι η ΓΓΠΣ (το γνωστό σε όλους ΚΕΠΥΟ) δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά και να στείλει εκκαθαριστικά ούτε καν για το ΕΤΑΚ του 2009.

Ολοι οι φόροι ακινήτων της τελευταίας διετίας έμειναν ανείσπρακτοι. Οι δυσκολίες και τα λάθη αυτά άλλωστε οδήγησαν την κυβέρνηση και στη λύση να υπολογίζει η ΔΕΗ το χαράτσι, με βάση τα στοιχεία που της έδιναν οι δήμοι. Και έτσι όμως αποκαλύφθηκε το απόλυτο μπάχαλο, καθώς το Κράτος ορίζει μεν «αντικειμενικές» τιμές ακινήτων, αλλά δεν ξέρει ούτε το ίδιο πού ισχύουν και κατά πόσον.

Η εγκύκλιος που θα προσδιορίζει ποιοι θα εξαιρεθούν εφέτος και υπό ποιες προϋποθέσεις από την καταβολή του τέλους, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Ωστόσο όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείο οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, τα τελικά στοιχεία που θα ανακύψουν μετά από τις διορθώσεις, αν και θα είναι τα σωστά, ίσως να μην αποτελέσουν από το 2012 τη βάση δεδομένων από την οποία θα αντλεί στοιχεία η ΔΕΗ.

Στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνονται εισηγήσεις να ανατεθεί η αρμοδιότητα για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων κατευθείαν στις εφορίες, καθώς αυτές διαθέτουν την (πιο) σωστή βάση δεδομένων για τις επιφάνειες των ακινήτων και τις τιμές ζώνης.

Και οι ΔΟΥ όμως τελούν υπό διάλυση, καθώς άλλες κλείνουν και άλλες ερημώνουν από προσωπικό που εγκαταλείπει άρον-άρον την υπηρεσία. Αν τις επιφορτίσουν και με την είσπραξη των φόρων αυτών, οι υπηρεσίες και το εναπομείναν προσωπικό θα αποσυντονιστούν πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών -όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Βενιζέλος- είναι να αλλάξουν και πάλι τα πάντα στην φορολογία ακινήτων, μέσω της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ενός ενιαίου φόρου, όπου θα ενσωματώνονται οι δεκάδες φόρων επί ακινήτων που ισχύουν σήμερα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags