Facebook Pixel Φόρο τιμής στον Αγγελόπουλο
Life
| 2012-02-18 16:43:00

Φόρο τιμής στον Αγγελόπουλο

Φόρο τιμής στον Αγγελόπουλο

Στην κατάμεστη αίθουσα του φεστιβάλ, η φετινή Μπερλινάλε απέτισε φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με την προβολή της ταινίας του «Το λιβάδι που κλαίει», πρώτο μέρος της τριλογίας.
 

Που δυστυχώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί εξαιτίας του πρόσφατου, τραγικού θανάτου του Έλληνα δημιουργού. Παρόντες στην αίθουσα η σύζυγος του σκηνοθέτη, Φοίβη και οι δυο κόρες του, Ειρήνη και Κατερίνα, καθώς και ο συγγραφέας και τακτικός συνεργάτης στα σενάρια του Αγγελόπουλου, Πέτρος Μάρκαρης.

Μιλώντας για την πρώτη του γνωριμία με τον Αγγελόπουλο, ο διευθυντής του φεστιβάλ, Κόσλικ, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Ελληνα σκηνοθέτη, στο Αμβούργο, στα μέσα της δεκαετίας του '80, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Τοπίο στην ομίχλη», όπου τόνισαν «την ανάγκη του αγώνα για την υποστήριξη της εθνικής ταυτότητας των κινηματογραφιών της Ευρώπης όχι ενάντια στον αμερικανικό κινηματοτγράφο αλλά ενάντια στην κυριαρχία του αμερικανικού προϊόντος στις ευρωπαϊκές αίθουσες...»

«Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη φαίνεται να χάνονται. Γι' αυτό δεν φταίει ο κόσμος αλλά το χρήμα. Εχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σήμερα και φτάσαμε στο σημείο οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι... Το μόνο που μπορεί να μας σώσει σήμερα από την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η κουλτούρα, η κινηματογραφική αλλά και η γενικότερη. Σ' αυτή την κουλτούρα ανήκουν και οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Αξίζει να σημειώσω πως, απ' ότι πληροφορούμαι, εδώ στο Βερολίνο, για την ολοκλήρωση της τελευταίας ταινίας του Ελληνα σκηνοθέτη ενδιαφέρθηκε ο γνωστός Γερμανός σκηνοθέτης και φίλος του Αγγελόπουλου, Βιμ Βέντερς.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags