Facebook Pixel Sportdog.gr | Η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στο ιρακινό Κουρδιστάν
Life
| 2021-09-25 04:33:00

Η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στο ιρακινό Κουρδιστάν

Sportdog Team
Η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στο ιρακινό Κουρδιστάν

Τους τελευταίους πέντε μήνες ή περίπου 150 ημέρες, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις με χημικά όπλα σε περιοχές όπως η Μετίνα, η Αβασίν και το Ζαπ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν υπάρχουν κυρώσεις, αλλά το θέμα δεν βρίσκεται ούτε καν στην ημερήσια διάταξη και δεν διεξάγεται καμία σχετική έρευνα γι' αυτό.

Γράφει η Μεράλ Τσιτσέκ

Από τον Μάιο, το HPG [δυνάμεις της Άμυνας του Λαού] ανακοίνωσε επίσημα τη χρήση χημικών όπλων από το φασιστικό τουρκικό κράτος σε επιχειρήσεις εναντίον της Μετίνα, της Αβασίν και του Ζαπ.

Στην αρχή, επτά αντάρτες σκοτώθηκαν με χημικά όπλα μετά από 10 ημέρες αδιάκοπης αντίστασης στο Μαμ Ρεσό. Στη συνέχεια, στις 8 Μαΐου, πέντε αντάρτες μαρτύρησαν στην περιοχή Αρίς Φαρίς ως αποτέλεσμα επιθέσεων με χημικά όπλα που στόχευαν πολεμικές σήραγγες. Στο Γκίρε Σορ, τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν από χημικά όπλα στις 7 Ιουλίου, στις 1-26 Αυγούστου και 2-3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το HPG, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις με χημικά όπλα σε μόλις πέντε μήνες, περίπου δηλαδή 150 ημέρες.

Το Πρωτόκολλο της Γενεύης, που υπογράφηκε το 1925, απαγόρευσε τη χρήση χημικών αερίων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Το τουρκικό κράτος υιοθέτησε το Πρωτόκολλο της Γενεύης το 1929. Η Τουρκία προσχώρησε επίσης στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα το 1997, η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1993.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν υπάρχουν κυρώσεις, αλλά ακόμη και το ίδιο το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ούτε διεξάγεται κάποια σχετική έρευνα.

Οι ίδιοι που εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003 για κατοχή φερόμενων χημικών όπλων μαζικής καταστροφής και που προσπάθησαν μετέπειτα να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς εδώ και μια δεκαετία, είναι σιωπηλοί όταν πρόκειται για την Τουρκία.

Και δεν μένουν μόνο σιωπηλοί, αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν.

Μεταξύ των όπλων που πούλησε η Βρετανία στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια είναι και στρατιωτικός εξοπλισμός που περιέχει λευκό φώσφορο. Τα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την Τουρκία, η οποία αρνείται ότι έχει στην κατοχή της χημικά όπλα, καθώς είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Πρωτόκολλο της Γενεύης.

Όταν τα ευρήματα που αποκάλυψαν τη σφαγή οκτώ ανταρτών με χημικά όπλα στο Τσελέ τον Σεπτέμβριο του 2009 παρουσιάστηκαν στη γερμανική κυβέρνηση το 2010, το Βερολίνο δήλωσε ότι: «Κατά τη γνώμη μας είναι απίθανο η Τουρκία να έχει χημικά όπλα, αλλά αν επιμένετε, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)». Μέχρι τότε, ο επικεφαλής του OPCW είχε αντικατασταθεί. Ο νέος πρόεδρος ήταν ο Αχμέτ Ουζουμτσού, ένας Τούρκος διπλωμάτης που προηγουμένως υπηρέτησε ως Τούρκος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Πέρυσι, ο OPCW αρνήθηκε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Σερεκανίγιε. Όπως αποδείχθηκε, η Τουρκία είχε δωρίσει χρήματα στον οργανισμό λίγο καιρό πριν.

Αυτή είναι η στάση των δυτικών δυνάμεων.

Προκειμένου να προστατεύσουν τα βρώμικα συμφέροντά τους, χαρακτηρίζουν τους Κούρδους αγωνιστές της ελευθερίας ως «τρομοκράτες» και χρησιμοποιώντας αυτήν τη λέξη ανοίγουν το δρόμο για την παραβίαση όλων των δικαιωμάτων και των νόμων. Διότι αν σε χαρακτηρίσουν ως τρομοκράτη δεν έχεις ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά το δικαίωμα στη ζωή.

Φτάνοντας στο σήμερα, έξι βόμβες έπεσαν πριν λίγες μέρες κοντά στο χωριό Χιρουρέ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Όταν μέσα από μία από τις βόμβες άρχισε να βγαίνει σκοτεινός καπνός, ο Μαμ Αμπντάλα, 76 ετών, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί σε χημικά όπλα ενώ εργαζόταν ως υπάλληλος υπό τον Σαντάμ, έσπευσε μέσα στο σπίτι του με την οικογένειά του. Ωστόσο, εξακολούθησαν να επηρεάζονται από τα αέρια και αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Η σύζυγός του εξακολουθεί να νοσηλεύεται σήμερα. Οι αρχές προειδοποίησαν απλώς την οικογένεια να μην καταναλώνει λαχανικά από τον κήπο της, αλλά δεν τους παρέχουν την παραμικρή πληροφορία και δεν διεξήγαγαν τις απαραίτητες έρευνες σχετικά με το συμβάν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί δείγματα από το έδαφος της περιοχής, ούτε έχουν πραγματοποιηθεί ιατρικές εξετάσεις.

Προφανώς, ούτε η "δύση" ούτε οι διεθνείς οργανισμοί πρόκειται να θέσουν το θέμα της χρήσης χημικών όπλων από το τουρκικό κράτος. Επομένως, πρέπει να αποκαλύψουμε γρήγορα αυτά τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας μέσω κοινωνικών πρωτοβουλιών, πρέπει να προκαλέσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά, και να επιβάλουμε ποινικές διώξεις για κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου κατά του φασιστικού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags