Facebook Pixel Sportdog.gr | Αποκάλυψη! Έτσι προσπάθησαν να αναστήσουν τον ISIS - Αποκαλυπτικό βίντεο
Life
| 2022-01-26 19:08:00

Αποκάλυψη! Έτσι προσπάθησαν να αναστήσουν τον ISIS - Αποκαλυπτικό βίντεο

Sportdog Team
Αποκάλυψη! Έτσι προσπάθησαν να αναστήσουν τον ISIS - Αποκαλυπτικό βίντεο

Αυτή η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη και πιο βίαιη επίθεση σε κατοικημένη περιοχή από την ήττα του ISIS, τον Μάρτιο του 2019.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης των SDF Φαρχάντ Σαμί, είπε ότι το σχέδιο ήταν να δραπετεύσουν 5.000 κρατούμενοι του ISIS κατά τη διάρκεια της απόπειρας μαζικής απόδρασης από τη φυλακή Σινά από το ISIS το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο να αναζωογονηθεί το ISIS.

Το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου, το ISIS επιτέθηκε στο κέντρο κράτησης των Επαρχιακών Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας της Χασάκα, στη φυλακή Σινά, στην περιοχή Γκουεϊράν (Xiwêran), της βορειοανατολικής Συρίας, με στόχο να απελευθερώσει κρατούμενους μαχητές του ISIS. Αυτή η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη και πιο βίαιη επίθεση σε κατοικημένη περιοχή από την ήττα του ISIS, τον Μάρτιο του 2019. Ο επικεφαλής του Γραφείου Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Φαρχάντ Σαμί, μίλησε για την επίθεση στο ANHA λέγοντας:

«Αυτό δεν ήταν απλώς ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των συμμοριών του ISIS από τη φυλακή. Όσες συμμορίες κι αν δραπετεύσουν από τη φυλακή, τελικά θα ξανασυλληφθούν από τις δυνάμεις μας. Το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή εδώ ήταν το τρίτο μεγάλο σχέδιο για τη Μέση Ανατολή».

«Ο κύριος σκοπός των επιθέσεων ήταν να αναζωογονηθεί το ISIS», είπε ο Σαμί, προσθέτοντας ότι τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τόσο της Τουρκίας όσο και της Δαμασκού λειτουργούσαν σαν εκπρόσωποι του ISIS. Σημείωσε επίσης ότι οι διεθνείς δυνάμεις παρέμειναν σιωπηλές απέναντι στις επιθέσεις.

Ο Shami συνέχισε: «Οι συμμορίες (ISIS) στις φυλακές είναι οι πιο επικίνδυνες συμμορίες. Τις τελευταίες ημέρες, το παγκόσμιο κοινό τρομοκρατήθηκε όταν άκουσε την προσπάθεια των συμμοριών (ISIS) να δραπετεύσουν από τη φυλακή. Δεν υπήρχαν φυλακές στην περιοχή μας όπου θα μπορούσαμε να φυλακίσουμε αυτές τις συμμορίες. Η φυλακή Σινά ήταν προηγουμένως ένα σχολείο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή, οπότε τους τοποθετήσαμε εκεί. Αυτή η φυλακή ήταν προσωρινή, οπότε χρειαζόμασταν μια άλλη φυλακή. Έχουμε ιδρύσει τη φυλακή Ας-Σανταντί (Şedadê) και αυτές οι επικίνδυνες συμμορίες θα σταλούν εκεί μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ο Φαρχάντ Σαμί είπε ότι η επίθεση δεν ήταν απλώς μια τοπική επίθεση, αλλά μια στρατηγική επίθεση του ISIS.

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών κυριαρχίας του ISIS, υπήρξαν επιθέσεις στις φυλακές της Μοσούλης και της Αλ Φαλούτζα. Τα μέλη της Αλ Κάιντα δραπέτευσαν από τις φυλακές και δημιούργησαν τις δικές τους οργανώσεις. Τώρα εξετάζουμε την πρόσφατη επίθεση στη φυλακή Χασάκα υπό αυτό το πλαίσιο. Αν οι δυνάμεις μας δεν τους είχαν σταματήσει, σχεδόν 5.000 μέλη συμμοριών θα είχαν δραπετεύσει από τη φυλακή. Υπήρχε ένα μεγαλύτερο σχέδιο πίσω από αυτό και δεν αφορούσε μόνο την απελευθέρωση των κρατουμένων συμμοριών του ISIS».

Ο Σαμί έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για την επίθεση: «Περίπου εκατό μέλη του ISIS που συμμετείχαν στην επίθεση προέρχονταν εκτός της Αλ-Χασάκα».

«Έχουμε περικυκλώσει τη φυλακή και το μεγαλύτερο μέρος της φυλακής βρίσκεται υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή. Ως αποτέλεσμα, τα μέλη συμμοριών από εντός και εκτός της περιοχής θα βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Όσοι δεν συλληφθούν θα σκοτωθούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν ή να σκοτωθούν».

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία πραγματοποίησε επιθέσεις στο Ταλ Ταμέρ, στο Σιντζάρ και στην Αΐν Ίσα ταυτόχρονα με τις επιθέσεις στη φυλακή Σινά, ο Σαμί είπε: «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια στιγμή. Όλο αυτό ήταν συντονισμένο».

«Το ζήτημα του ISIS δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα υφιστάμενα δεδομένα ασφάλειας, πολιτικά και ιδεολογικά. Η ιδεολογία του ISIS και οι πηγές που το τροφοδοτούν πρέπει να στερέψουν. Το ISIS εκμεταλλεύεται τα κατεχόμενα εδάφη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο στην περιοχή για να διώξει αυτές τις συμμορίες και να λύσει το πρόβλημα».

Εντωμεταξύ, η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξαν οι SDF για την ασφάλεια των αμάχων συνεχίζεται επίσης στη Χασάκα καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών του ISIS και των δυνάμεων των SDF.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι «τουλάχιστον 77 μέλη του ISIS και 39 Κούρδοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, δεσμοφύλακες και δυνάμεις αντιτρομοκρατίας σκοτώθηκαν» στην επίθεση που ξεκίνησε την Πέμπτη.

«Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν ακόμη μεγαλύτερος ενώ ο πραγματικός αριθμός των θανάτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς η τύχη δεκάδων μελών και από τις δύο πλευρές είναι ακόμη άγνωστη. Επιπλέον, υπήρξαν πολλοί που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς κατά την επίθεση».

Η Γενική Διοίκηση των SDF ανακοίνωσε αργότερα πως, «Η φυλακή Αλ-Σινά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεών μας. Καταφέραμε να εξουδετερώσουμε 175 μαχητές του ISIS μέσα σε τρεις ημέρες».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης δήλωση τύπου για το περιστατικό: «Επαινούμε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την ταχεία ανταπόκρισή τους και τη συνεχή δέσμευσή τους στον αγώνα κατά του ISIS στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή η επίθεση υπογραμμίζει τη σημασία και την ανάγκη πλήρους χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του ISIS, για τη βελτίωση της ασφαλούς και ανθρώπινης κράτησης των μαχητών του ISIS, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων κράτησης».

Από την άλλη, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι θεωρούν την επιχείρηση των SDF κατά του ISIS έγκλημα πολέμου επειδή εκτόπισε αμάχους (!).

«Οι ενέργειες των SDF προκάλεσαν τον εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων από την επαρχία Χασάκα και αύξησαν τον πόνο τους», ανέφερε η δήλωση.

Δείτε ένα αποκαλυπτικό βίντεο για ό,τι συνέβη τα τελευταία 24ωρα στη Συρία:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags