Facebook Pixel Αρμενία: Θάνατος στα σύνορα! "Σκότωσαν" στρατιώτη
Life
| 2022-06-01 10:35:00

Θάνατος στα σύνορα! "Σκότωσαν" στρατιώτη

Sportdog Team
Θάνατος στα σύνορα! "Σκότωσαν" στρατιώτη

Το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στην οικογένεια.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αναφέρει ότι στις 28 Μαΐου, περίπου στις 10:40 οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ από πυροβόλα όπλα διαφόρων διαμετρημάτων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων ελεύθερων σκοπευτών πρός τις αρμενικές θέσεις μάχης που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα των συνόρων της Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν τραυματίστηκε θανάσιμα ο στρατιώτης των ΕΔ της Αρμενίας Νταβίντ Βαρτανιάν.

«Το υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας συμμερίζεται την πικρία της απώλειας και εκφράζει τη συμπαράστασή του στα μέλη της οικογένειας, τους συγγενείς και τους συναδέλφους του Βαρτανιάν», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Δείτε το δελτίο ειδήσεων:

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΡΤΑΝΙΑΝ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας καταδίκασε σθεναρά την κατάφωρη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προς τη νοτιοανατολική κατεύθυνση των συνόρων της Αρμενίας στις 28 Μαΐου, ως αποτέλεσμα της οποίας έχασε τη ζωή του ο στρατιώτης των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας Νταβίντ Βαρτανιάν.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από αυτή την πρόκληση, από τις 27 Μαΐου προηγήθηκαν καταστροφικές, πολεμικές και μαξιμαλιστικές δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των καταπατήσεων στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας», αναφέρεται στη δήλωση της υπηρεσίας Τύπουτου ΥΠΕΞ.

Από τον Μάιο του 2021 οι ένοπλες μονάδες του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν παράνομα στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο τμήμα Σότκ-Χοζναβάρ, καταλαμβάνοντας περισσότερα από 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Τέτοιες προκλήσεις και επεισόδια που έλαβαν χώρα στις 28 Μαΐου και νωρίτερα, οι τακτικές παραβιάσεις του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός δικαιολογούν για άλλη μια φορά την ανάγκη για κατοπτρική απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα της Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την ανάπτυξη αποστολής παρατήρησης στα σύνορα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η Αρμενική πλευρά», ανέφεραν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι δεδομένου ότι η επιτροπή για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, αυτό το περιστατικό θα πρέπει να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί δέοντος από την επιτροπή.

Στο υπουργείο υπενθύμισαν ότι οι συνέπειες της προηγούμενης κατάφωρης παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός που θεσπίστηκε με τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, ως αποτέλεσμα της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο χωριό Παρούχ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας θεωρεί σημαντικό οι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, της CSTO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας να προβούν σε ορθή και στοχοθετημένη αξιολόγηση των προκλητικών ενεργειών και των δηλώσεων του Αζερμπαϊτζάν.

«Καλούμε την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν να αποφύγει από προκλητικές ενέργειες και ρητορείες, να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τριμερείς δηλώσεις που επιτεύθχηκαν μετά τα αποτελέσματα των συναντήσεων στις Βρυξέλλες προκειμένου να εδραιωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρεται στην δήλωση του ΥΠΕΞ.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SMERCH

Στη στρατιωτική σχολή Bagramyan οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας διεξήγαγαν ασκήσεις χρησιμοποιώντας πολλαπλά πυραυλικά συστήματα εκτόξευσης Smerch και εκτοξευτή χειροβομβίδων Kaputan S12 -120 και 2 mm διαμετρημάτων. Το Photolure δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΙΕΦ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ σε ότι δεν υπάρχει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η σύγκρουση στο Καραμπάχ έχει επιλυθεί, δεν υπάρχει η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση της Armenpress, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας τόνισε ότι μπορούμε να δείξουμε το έγγραφο που έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και είναι σε ισχύ, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αυτό το έγγραφο είναι η τριμερής δήλωση της 9ης Νοεμβρίου του 2020. Ο Αραράτ Μιρζογιάν τονίζει ότι υπογράφοντας αυτό το έγγραφο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε την ύπαρξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Αλίγιεφ ότι στις Βρυξέλλες έχει επιτευχθεί συμφωνία με την οποία το Αζερμπαϊτζάν θα κατασκευάσει διάδρομο μέσω του Μεγκρί που θα συνδέεται με το Ναχιτσεβάν.

Μπορούμε να δείξουμε αυτό το έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνεχίζει να ισχύει, και λέει ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπάρχει, και αυτό το έγγραφο είναι η τριμερής δήλωση της 9ης Νοεμβρίου του 2020. Υπογράφοντας αυτό το έγγραφο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε την ύπαρξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και αυτό είναι ένα μη αναστρέψιμο γεγονός. Μπορούμε να δείξουμε τις επίσημες δηλώσεις των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ στις οποίες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους ως συμπροέδρων.

Η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ δεν δημιουργήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Δημιουργήθηκε από τη διεθνή κοινότητα, επομένως το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να το διαλύσει ή να θεωρήσει ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή της. Η ίδια διεθνής κοινότητα δηλώνει σήμερα την ύπαρξη της Ομάδας του Μινσκτου ΟΑΣΕ. Και όπως ανέφερα, δηλώνει ότι υπάρχει σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που πρέπει να επιλυθεί. Αυτό αναφέρεται επίσης στην προαναφερθείσα δήλωση του Πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό ανέφερε πρόσφατα η Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης των ΗΠΑ στη Δημοκρατία της Αρμενίας, εκφράζοντας την επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, στην ίδια δήλωση τονίζεται ότι το θέμα του καθεστώτος του Ν.Καραμπάχ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ότι το δικαίωμα των Αρμενίων του Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση παραμένει σε ισχύ. Εν τω μεταξύ, η Αρμενία δεν είχε ποτέ και δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν. Η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ζήτημα δικαίου και αντιλαμβάνεται από τη διεθνή κοινότητα ως τέτοια. Και αυτό είναι ορατό από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Δηλώσαμε ότι η σελίδα του πολέμου είναι κλειστή για εμάς, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί πολιτικά και με διπλωματικά μέσα.

ΜΠΛΙΝΚΕΝ: ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΚΑΥΚΑΣΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένοι να συμβάλλουν στην ειρήνη στον Νότιο Καύκασο. Αυτό αναφέρεται στα συγχαρητήρια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλινκέν με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση ενός ειρηνικού, δημοκρατικού και ευημερούντος μέλλοντος για το Αζερμπαϊτζάν και την περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να καθιερωθεί στην περιοχή διαρκή ειρήνη», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας σε δήλωσή του.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε επίσης να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν την υποστήριξη της Ουκρανίας από το Αζερμπαϊτζάν.

ΣΤΟ ΑΡΤΣΑΧ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ Αραγίκ Χαρουτιουνιάν δέχτηκε την αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Δήμαρχο του Παρισιού Άνν Χιντάλγκο.

Κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής συζήτησης, ο Πρόεδρος του Αρτσάχ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρωτοβουλία και το θάρρος του δημάρχου του Παρισιού, τονίζοντας ότι οι αρχές του Αρτσάχ εκτιμούν ιδιαίτερα τις περιοδικές επαφές με τους πολιτικούς κύκλους της Γαλλίας.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τη θερμή υποδοχή, η Άνν Χιντάλγκο σημείωσε ότι στο πλαίσιο ανθρωπιστικών προγραμμάτων το Παρίσι είναι έτοιμο να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να στηρίξει τον λαό του Αρτσάχ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των νομοθετικών και εκτελεστικών αρχών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, της Πρέσβη της Αρμενίας στη Γαλλία Χασμίκ Τολματζιάν, των μελών του Γραφείου του Ντασνακτουτιούν, των υπεύθυνων του Συντονιστικού Συμβουλίου Αρμενικών Οργανώσεων στη Γαλλία, Κυβερνήτη του Σιουνίκ Ρόμπερτ Γκουκασιάν και άλλων αξιωματούχων. Συζητήθηκε επίσης ένα ευρύ φάσμα ανθρωπιστικών ζητημάτων.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Γκορίς της περιοχής Σιουνίκ της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ EFES 2022 ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Οι ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν ασκήσεις EFES 2022. Όπως γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ, οι ασκήσεις συνοδεύονται από προκλήσεις.

Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα εξοικειώνει τους Αζέρους με το περιβάλλον του Αιγαίου, καθώς το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να «εξοφλήσει» το χρέος του προς την Τουρκία για τη νίκη του το 2021 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο των Αθηνών και πετάξαν πάνω από το ελληνικό έδαφος.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε το Μπακού στις 28 Μαΐου για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ αεροπορίας, διαστήματος και τεχνολογίας TECHOFEST, μίλησε για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

О Ερντογάν είπε ότι όπως και κατά τη διάρκεια του 44ήμερου πολέμου στο Καραμπάχ επίσης και τώρα εξακολουθούν να στέκονται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

«Ήρθε η ώρα να γραφτεί η ιστορία επιτυχίας, ειρήνης και ανάπτυξης σε αυτά τα εδάφη. Πρέπει πάντα να οικοδομούμε το μέλλον μας μαζί ως κάτοικοι της περιοχής, μαθαίνοντας από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Όπως στον πόλεμο έτσι και τώρα είμαστε με το Αζερμπαϊτζάν. Για χάρη της περιφερειακής ειρήνης και της σταθερότητας, η Τουρκία στηρίζει αποφασιστικά τη σταθερή ειρήνη που επιθυμεί να δημιουργήσει ο αγαπητός μου αδελφός Αλίγιεφ με την Αρμενία», επικαλείται στην ομιλία του Ερντογάν το Anadolu.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στη χρήση των τουρκικών όπλων από το Αζερμπαϊτζάν κατά της αρμενικής πλευράς στον πόλεμο των 44 ημερών, δηλώνοντας ότι όλος ο κόσμος ήταν μάρτυρας της επιτυχίας των τουρκικών όπλων.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags