Facebook Pixel ΗΠΑ, Γαλλία και Τσεχία καλούν για το άνοιγμα του διαδρόμου του Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Life
| 2023-01-19 03:15:00

ΗΠΑ, Γαλλία και Τσεχία καλούν για το άνοιγμα του διαδρόμου του Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

του Γεωπόλδου
ΗΠΑ, Γαλλία και Τσεχία καλούν για το άνοιγμα του διαδρόμου του Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Παραμένει κλειστός για περισσότερες από 30 ημέρες, έχοντας δημιουργήσει κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα – Απομακρύνθηκαν ξένοι πολίτες από την περιοχή

Σοβαρή ανησυχία εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του αντιπροσώπου της Ουάσιγκτον στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μάικλ Κάρπεντερ, για το γεγονός ότι ο διάδρομος του Λατσίν παραμένει αποκλεισμένος για περισσότερες από 30 ημέρες, δημιουργώντας κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ στα αρμένικα).

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα Αζέρων πολιτών, που αυτοχαρακτηρίζονται οικολόγοι ακτιβιστές, απέκλεισε στις 13 Δεκεμβρίου τον μοναδικό δρόμο που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο οποίος διέρχεται από τον διάδρομο Λατσίν στο έδαφος του ΑζερμπαΪτζάν.

«Αυτά τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα», δήλωσε ο Κάρπεντερ στη σύνοδο του Ειδικού Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν.

«Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία να αποκαταστήσουν αμέσως την ανεμπόδιστη διέλευση, σύμφωνα με προηγούμενες δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σαφείς εγγυήσεις, όπως αναφέρατε, για την “ασφάλεια προσώπων, οχημάτων και φορτίου που κινούνται κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν και προς τις δύο κατευθύνσεις”. Η συνεχιζόμενη διακοπή της διέλευσης της ιδιωτικής και εμπορικής κυκλοφορίας στον διάδρομο του Λατσίν θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αντίστοιχη ήταν και η γαλλική τοποθέτηση στη διάρκεια της συνόδου, όπου ο εκπρόσωπος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Γαλλίας στον ΟΑΣΕ επανέλαβε τις εκκλήσεις για άμεση και άνευ όρων αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ασφάλειας στον διάδρομο του Λατσίν και σεβασμό των δικαιωμάτων του τοπικού πληθυσμού.

«Η Γαλλία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την αναζήτηση προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με σκοπό την εδραίωση βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή και την ετοιμότητά της να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, συνεργαζόμενη με όλους τους εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη» καταλήγει η δήλωση.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις Τσέχου βουλευτή, ο οποίος κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει ξανά τον διάδρομο του Λατσίν και να διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλεια της μετακίνησης χωρίς προϋποθέσεις.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τσεχίας–Αρμενίας και επικεφαλής της κυβερνώσας παράταξης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Μάρεκ Μπέντα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό, καθώς οι περιοδικές παραβιάσεις και οι προκλήσεις του καθεστώτος απειλούν 120.000 ανθρώπους με σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον

Συγκέντρωση κοντά στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον οργάνωσαν εκπρόσωποι της αμερικανοαρμενικής κοινότητας, καλώντας κι αυτοί για το άνοιγμα του διαδρόμου του Λατσίν, σύμφωνα με δημοσίευση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής στη σελίδα της στο Facebook.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κρατούσαν αφίσες που, μεταξύ άλλων, έγραφαν «Το Αζερμπαϊτζάν κρατά ομήρους 30.000 παιδιά», «Κάντε βήματα», «Σταματήστε τον αποκλεισμό του Αρτσάχ», «Τιμωρήστε το γενοκτονικό Αζερμπαϊτζάν».

Απομακρύνθηκαν ξένοι πολίτες

Ορισμένοι πολίτες της Ρωσίας και άλλων χωρών που είχαν εγκλωβιστεί στο Αρτσάχ ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού, έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Ρούμπεν Βαρντανιάν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πολίτες της Ρωσίας και άλλων χωρών είχαν εγκλωβιστεί στο Αρτσάχ ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού. Οι άνθρωποι αυτοί, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, βρίσκονταν σε αποκλεισμό για περισσότερο από ένα μήνα. Η κυβέρνηση του Αρτσάχ, σε συνεργασία με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, είχε από καιρό προετοιμαστεί και σήμερα οργάνωσε την επιστροφή ενός μέρους αυτών στην πατρίδα τους. Ωστόσο, ο απάνθρωπος αποκλεισμός συνεχίζεται για τους 120.000 πολίτες του Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών», συμπλήρωσε ο Βαρντανιάν.

 

Πηγή: armenpress.am

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags