Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Σωματείου με τη διοίκηση της ΕΡΤ από την οποία δεν προέκυψε καμία συγκεκριμένη απάντηση ή δέσμευση για τα προβλήματα τα οποία χρονίζουν. Μάλιστα από τη συζήτηση προέκυψε πως το θέμα του ενιαίου μισθολογίου υπάρχει ακόμα πάνω στο τραπέζι.

Επίσης η Διοίκηση δεν είχε τίποτε συγκεκριμένο να απαντήσει για τη ρύθμιση στο νόμο Μανιτάκη που αφορά στη δημόσια Διοίκηση και προβλέπει ακόμα και την κατάργηση της ΕΡΤ αλλά ούτε και για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συρρίκνωση της ΕΡΤ, απολύσεις αλλά και συγχώνευση της με το ΑΠΕ.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τη συνεχιζόμενη αδράνεια από πλευράς της Διοίκησης η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία Τετάρτη και Πέμπτη στέλνοντας έτσι ένα τελεσίγραφο σε διοίκηση και κυβέρνηση, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα ερωτήματα που τίθενται με σαφήνεια στο ψήφισμα.

Παράλληλα συστήθηκε Επιτροπή Αγώνα η οποία μεταξύ άλλων θα διεξάγει επαφές με πολιτικούς, εργασιακούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και θα διοργανώσει εκδήλωση με τους παραπάνω φορείς για το ρόλο και το χαρακτήρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης:

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την άρνηση της Διοίκησης να απαντήσει με συγκεκριμένο τρόπο στα θεσμικά και εργασιακά αιτήματα που χρονίζουν και συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση και την φυσιογνωμία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αντιδρούν στα σχέδια ξεπουλήματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μέσω της συρρίκνωσης της λειτουργίας της όπως μεθοδεύεται και με το νομοσχέδιο Μανιτάκη. Με τα σχέδια αυτά απειλείται και υπονομεύεται ο ρόλος και ο χαρακτήρας των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης και ειδικά της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη και Πέμπτη (15 και 16/05) ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από Διοίκηση και κυβέρνηση για:

* το μέλλον που επιφυλάσσει για την ΕΡΤ η τρόικα και η κυβέρνηση,
* την τύχη των συναδέλφων συμβασιούχων,
* την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος μέσω μεικτών και εξωτερικών παραγωγών,
* τη μη καταβολή δεδουλευμένων 5 και πλέον μηνών.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι αποφασισμένοι να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, θεατές του σχεδίου απαξίωσης, υποβάθμισης και κατάργησης του Δημόσιου χαρακτήρα της. Δεν θα απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τους στην ενημέρωση.

Θεωρούμε καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο, την προάσπιση της ενημέρωσης με πολυφωνία, νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα.

Επαναδιατυπώνουμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τα αιτήματα μας:

* Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
* Όχι στο γκρίζο καθεστώς της ΚΥΑ. Όχι στην κατάργηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος μέσω της υπαγωγής στο ενιαίο μισθολόγιο.
* Προάσπιση του δημοσίου χρήματος.
* Όχι στη σπατάλη μέσω της πρακτικής των πολυδάπανων μεικτών και εξωτερικών παραγωγών.
* Σταθερή απασχόληση και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους.
* Όχι στο καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων έργου. Επαναπρόσληψη των συναδέλφων συμβασιούχων με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες
* Αποδέσμευσης της ΕΡΤ από το καθεστώς ΔΕΚΟ.
* Όχι στο στραγγαλισμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που ξεπουλά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας επιδιώκοντας επαφές με τους πολιτικούς, εργασιακούς και κοινωνικούς φορείς για το ρόλο και το χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ιδιαίτερα μέσα την περίοδο κρίσης.