Προαπαιτούμενο για την ομαλή εκταμίευση της δόσης χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισήχθη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να δικαιολογήσει – για μια ακόμα φορά – την κατεπείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει.
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών ολοκληρώνει την δέσμη των απαιτήσεων για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας αρκεί – όπως επισήμανε – να ψηφιστεί έως την 29η Ιουλίου.
Πάντως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση εισάγει ένα ακόμα νομοσχέδιο με διαδικασίες εξπρές προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να μιλά – για μια ακόμα φορά - για «πραξικοπηματικές διαδικασίες», «ντροπή», «χούντα» κλπ.
Πέραν αυτών κατά την συζήτηση προέκυψε ότι οι βουλευτές της ΝΔ εξακολουθούν να έχουν ισχυρές ενστάσεις για το θέμα των αποζημιώσεων των απολυμένων της ΕΡΤ, επιμένοντας να ισχύσει «πλαφόν» ύψους 15.000 ευρώ για όλους.
Ενστάσεις, από βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν για το άρθρο 46 υποστηρίζοντας ότι «ανοίγει κερκόπορτα» για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σχολιάστηκαν οι «υπερεξουσίες» που αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων και ζητήθηκε να θεσπιστεί φόρμουλα προκειμένου να λογοδοτεί στην Βουλή.
Γ. Μαυραγάνης: «Προχωρούμε τα μεταρρυθμιστικά βήματα»
Πάντως, ο κ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι το νομοσχέδιο για τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών αποτελεί το 2ο μεταρρυθμιστικό βήμα – μετά την ψήφιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος - για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στο σύνολό του, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για το ποινολόγιο.
Σημείωσε ότι ο νέος κώδικας διαδικασιών αποτελεί «συνοδοιπόρο ανάπτυξης» και ότι «συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Αναφορικά με το άρθρο 46 εξήγησε ότι «δεν αφορά τον Έλληνα που έχει μικρές υποχρεώσεις αλλά εκείνους που συνειδητά προβαίνουν συστηματικά σε πράξεις φοροδιαφυγής και το δημόσιο διασφαλίζει τα συμφέροντά του. Δεν αφορά τις πλατιές μάζες, δεν αφορά τον κάθε Έλληνα».
Νωρίτερα, η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου επανέφερε το θέμα των αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ μιλώντας για «συντεχνίες» και «κατάφωρη αδικία». Επισήμανε δε πως «Στην Ελλάδα του σήμερα οι επιχειρήσεις κλείνουν και δεν έχουν να δώσουν αποζημιώσεις και τις περισσότερες φορές δεν παίρνουν ούτε δεδουλευμένα. Δεν υπάρχει επιχείρηση ούτε στον ιδιωτικό τομέα που τα 4/5 να παίρνουν μισθούς πάνω από 2 χιλιάδες ευρώ. Οι εργαζόμενοι ΕΡΤ έπρεπε να υπόκεινται στο ενιαίο μισθολόγιο. Δεν ζητάω να επιστρέψουν όσα έχουν πάρει παραπάνω αλλά δεν είναι δυνατόν να συζητάμε πως οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν με όρους εκτός ενιαίου μισθολογίου. Δηλαδή όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση μπορεί να πάρουν ακόμα και 90.000 ευρώ;» και πρόσθεσε «επέρχονται άλλες απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι στα αντίστοιχα ΝΠΔΔ με τις ίδιες ευνοϊκές διατάξεις ή αυτές ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ επειδή είναι ισχυρή συντεχνία;».
Πηγή: protothema.gr