Facebook Pixel Τρόικα: Ρίξτε τις τιμές!
| 2012-09-12 09:20:00

Τρόικα: Ρίξτε τις τιμές!

Τρόικα: Ρίξτε τις τιμές!

Tο πρόβλημα της ύφεσης αλλά και των υψηλών τιμών στην αγορά, παρά την καθίζηση μισθών και εισοδημάτων, απασχολεί την κυβέρνηση και την Τρόικα.

Αυτό φάνηκε κατά τις συζητήσεις που έχουν οι επικεφαλής των ελεγκτών με τους κύριους Κωστή Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη.

«Θα ασκήσουμε πιέσεις να πέσουν οι τιμές» έλεγαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη δίωρη συνάντηση με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. «Είναι κοινός τόπος και για εμάς και για την Τρόικα ότι είμαστε πάρα πολύ ακριβοί» σημείωναν οι ίδιες πηγές που προϊδέασαν και πως το υπουργείο θα ζητήσει από πολίτες και επιχειρηματίες με επιστολές να καταγγείλουν φαινόμενα στρεβλώσεων που εμποδίζουν τα κόστη να πέσουν.

Η Τρόικα ζήτησε στοχευμένες παρεμβάσεις για να ανοίξουν αγορές και επαγγέλματα. Η αρχή θα γίνει με τα Προεδρικά Διατάγματα που ήδη έχουν περάσει από το ΣτΕ για τα τεχνικά επαγγέλματα, τους υδραυλικούς και τους εγκαταστάτες φυσικού αερίου. Αλλαγές προωθούνται και στην αγορά καυσίμων, στο λιανεμπόριο.

Οι ελεγκτές της Τρόικα ζήτησαν επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και άρση όλων των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία. Το υπουργείο Ανάπτυξης περιορίστηκε πάντως να δεσμευτεί πως θα φανεί συνεπές στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρήσει, στα θέματα της αρμοδιότητός του όπως στον καθορισμό αρμοδιοτήτων νέων ρυθμιστικών αρχών που θα δημιουργηθούν για λιμάνια κλπ..

Βασικό θέμα συζήτησης για το υπουργείο και τους ελεγκτές είναι το θέμα της ρευστότητας και των επενδύσεων. Για το μεν πρώτο, βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης  ενώ για τις επενδύσεις η Τρόικα και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ φάνηκαν έντονα αρνητικοί στη δημιουργία οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ) σε προβληματικές περιοχές με παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά επίσης στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα δίνει έμφαση στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, αλλά και στο πλαίσιο συμφωνίας με τους παραχωρησιούχους για τα έργα των μεγάλων οδικών αξόνων που έχουν «κολλήσει» λόγω της αρνητικής συγκυρίας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags