Facebook Pixel Θα... καραφλιάσετε! Χρυσάφι πληρώνουν οι Κύπριοι για ένα σουβλάκι
| 2022-04-14 00:29:00

Θα... καραφλιάσετε! Χρυσάφι πληρώνουν οι Κύπριοι για ένα σουβλάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Θα... καραφλιάσετε! Χρυσάφι πληρώνουν οι Κύπριοι για ένα σουβλάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οικονομολόγος μίλησε για την επισιτιστική κρίση και την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα.

Τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και το πως θα επηρεάσουν την κυπριακή οικονομία ανέλυσε ο Μαρίνος Γιαλελή, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» με τους Μάριο Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο στο Radio Proto στις 12 Απριλίου 2022.

Αυτά που προβλέπει η παγκόσμια τράπεζα είναι καλύτερες εκτιμήσεις από ρώσους αναλυτές.

Πως θα επηρεαστεί η Ρωσία από τις κυρώσεις; Είχαμε και στο Ιράν περίπου ίδιες κυρώσεις για τα πυρηνικά. Είχαμε τρομερή μείωση στο ΑΕΠ του ιράν από 600 δις δολάρια, τώρα βρίσκεται κάτω από 200. Στην αρχή η μείωση δεν ήταν τόσο δραματική. Στη συνέχεια όμως πήρε πολύ μεγάλη κατηφόρα. Οπότε πρέπει να περιμένουμε.

Φυσικά η Ρωσία έχει περισσότερες πρωτογενείς ύλες σε σχέση με το Ιράν. Το Ιράν που έχει μεγάλες ποσότητες πετρελαίο είδε 30% μείωση στις εξαγωγές πετρελαίο. Μετά τη μείωση του ΑΕΠ μειώθηκε η αγοραστική ικανότητα του κόσμου και τώρα οι μισθοί βρίσκονται στα 2500 δολάρια ετησίως.

Μια αλλαγή στη στάση για τις κυρώσεις θα είναι πολύ θετικό για την οικονομία. Μακροχρόνια θα υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης.

Η ρωσική οικονομία θα περάσει πολύ μεγάλη κρίση. Δεν νομίζω να υπάρξει αύξηση.

Επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία: Επηρεαζόμαστε όσον αφορά τον τουρισμό, καθώς το 25% προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία. Μπορεί να δυσκολευτούμε και να υπάρξει ισχυρό πρόβλημα για φέτος. Μακροχρόνια όμως μπορούμε να ανακάμψουμε.

Όσον αφορά την αλυσίδα των σιτηρών και των πρωτογενών προϊόντων που εισάγονταν από Ρωσία και Ουκρανία θα υπάρξει αύξηση τιμών, αφού επηρεάζεται όλη η αλυσίδα των προϊόντων. Ίσως θα πρέπει να γίνει αύξηση των μισθών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ισοσταθμίσεις το πρόβλημα.

Στο τέλος ερωτηθείς για την τιμή στο σουβλάκι, υποστήριξε, ότι στην Κύπρο θα φτάσει τα 7 με 7,5 Ευρώ, όταν σήμερα κοστίζει 6,5 Ευρώ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags