Facebook Pixel Επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες αξιοποίησης υδρογονανθράκων από Έλληνα Γεωλόγο
| 2022-11-19 22:56:00

Επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες αξιοποίησης υδρογονανθράκων από Έλληνα Γεωλόγο

του Γεωπόλδου
Επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες αξιοποίησης υδρογονανθράκων από Έλληνα Γεωλόγο

Δεν εμπιστεύεται και μάλιστα σε προεκλογικό- επικοινωνιακό κλίμα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού , με την έναρξη των ερευνών για λογαριασμό της Exxon από την P.G.S.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διευθυντής του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, σε μια εξόχως αποκαλυπτική συνέντευξη στον 98.4 , αναφέρεται στις διαχρονικές αναιρέσεις του πολιτικού συστήματος , παρά τις κατά καιρούς πράξεις του, ως προς την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Δηλώνει , πως ούτε τώρα εμπιστεύεται και μάλιστα σε προεκλογικό- επικοινωνιακό κλίμα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού , με την έναρξη των ερευνών για λογαριασμό της Exxon από την P.G.S. , αφού όπως λέει δεν ακούγεται κουβέντα για τα ήδη πιο προχωρημένα ερευνητικά σε Πατραικό, κόλπο Κυπαρισσίας και Κατάκωλο και την υποδιαστασιολογημένη αναφορά έρευνας στην Ήπειρο , σημειώνοντας ότι μιλάνε μόνο για φυσικό αέριο ακόμη και σε περιοχές όπου θα βρεθεί πετρέλαιο.

Εξηγεί γιατί έφυγε από τις έρευνες η Total και γιατί 6 μήνες πριν λήξουν οι συμβάσεις παραχώρησης που υπάρχουν από το 2019 επέστρεψε η Exxon , που είχε αρχές του χρόνου αναστείλει τις δραστηριότητες της, για την οποία όμως αμφιβάλλει αν θα παραμείνει μέχρι τις γεωτρήσεις. Όπως είπε, κανείς δεν μιλάει για πετρέλεαιο, παρά μόνο για φυσικό αέριο και αυτό για όσο δεν υπάρχει επάρκεια καραβιών για μεταφορά LNG, μετά πολύ φοβάται ότι θα αλλάξει η πολιτική μας και πάλι για το φυσικό αέριο. Επειδή οι έρευνες καθυστέρησαν δε, τότε είναι πιθανόν η ολοκλήρωση τους να μην οδηγήσει σε γεωτρήσεις ποτέ. Δεν είναι μόνο η πολύχρονη καθυστέρηση, είναι κυρίως η προοπτική που φαίνεται ότι είναι ανύπαρκτη. Όπως εξηγεί ο κ.Ζεληλίδης κάποιοι εντός της χώρας δεν ήθελαν ,δεν θέλουν και δεν θα θελήσουν η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί ότι διαθέτει από υδρογονάνθρακες. Ποιοι είναι αυτοί; «Όσοι μεταφέρουν ενέργεια από το εξωτερικό στην Ελλάδα», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας. Ο κ.Ζεληλίδης υπενθυμίζει όσες δηλώσεις έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα.

Θυμίζει όσα έχουν πει υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο κ.Σκρέκας και ο κ.Δένδιας. Υπενθυμίζει ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση στο non paper από ΗΠΑ που «βύθιζε» τον EastMed, αλλά ούτε καν τώρα! Αυτή η επιλογή έδιωξε όλες τις εταιρείες ,μεταξύ των οποίων και την Exxon για την οποία τώρα πανηγυρίζουμε που επιστρέφει… Και η Ευρώπη; Ο κ.Ζεληλίδης εξηγεί ότι οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να πεινάσουν και να παγώσουν παρά να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να γίνει ενεργειακός παραγωγός και «να σηκώσει κεφάλι». Ταυτόχρονα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές διαχρονικά της αβελτηρίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος , όπως στην Ήπειρο ή το Κατάκωλο για το οποίο σημαίνει και συναγερμό ασφαλείας. Αναλύει τέλος γιατί το ποιο κρίισμο κατά την γνώμη του ενεργειακά πεδίο για την χώρα είναι νότιο-νοτιοανατολικά της Κρήτης , με την λεκάνη του Ηροδότου, όπου το πολιτικό σύστημα το αποφεύγει όπως “ο διάβολος το λιβάνι”.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags