Facebook Pixel Οι κεφαλιές των ποδοσφαιριστών μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο!
| 2012-11-15 12:32:00

Οι κεφαλιές των ποδοσφαιριστών μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο!

Οι κεφαλιές των ποδοσφαιριστών μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο!

Μία μικρής κλίμακας έρευνα κατά την οποία έγινε μελέτη σε ποδοσφαιριστές, κατέδειξε ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο εγκεφαλικών αλλαγών ακόμα κι αν δεν έχουν υποστεί διάσειση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Αμερικής (American Medical Association, JAMA), οι απλές κεφαλιές και η καθημερινή εξάσκησή τους με τη μπάλα στις προπονήσεις –κυρίως σε ασκήσεις που συμμετέχει το κεφάλι- είναι ικανές να προκαλέσουν αλλαγές σε εγκεφαλικά τους νεύρα.

Νεύρα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, διότι συνδέουν εγκεφαλικά τμήματα μεταξύ τους και έχουν να κάνουν με την γνώση.

Η έρευνα είναι από τις πρώτες του είδους και επικεφαλής ήταν η Dr. Inga K. Koerte του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στόχος της ήταν να μελετήσει το εάν και κατά πόσο δυνατά χτυπήματα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στο κεφάλι –τα οποία δεν καταλήγουν σε διάσειση- μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές αλλαγές, βλάβες ή διαταραχές.

Στη μελέτη πήραν μέρος 12 άνδρες, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μεγάλων γερμανικών ομάδων και 11 επαγγελματίες κολυμβητές. Κανένας από τους παραπάνω δεν είχε υποστεί διάσειση.

Βρέθηκε ότι παρόλο που η διάσειση δεν ήταν μέρος του ιστορικού των ποδοσφαιριστών, ο εγκέφαλός τους είχε υποστεί βλάβες όπως αλλαγές σε νεύρα που προστατεύουν τις εγκεφαλικές ίνες, γράφει το περιοδικό TIME.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags