Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*
Το 2005 ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, στο βιβλίο του “Γεωπολιτική Προσέγγιση για ένα Νέο Αμυντικό Δόγμα” (εκδ. Παπαζήση) είχε κυκλοφορήσει τον χάρτη (βλέπε πιο πάνω) που απεικόνιζε τον συνδυασμό των Αξόνων Αγγλοσαξωνικής επιρροής για την μεταφορά υδρογονανθράκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ).
Ο οριζόντιος Άξονας στοιχίζονταν στα Γιβραλτάρ – Μάλτα – Σούδα – Κύπρος – Ισραήλ, ενώ ο κάθετος στα Πόρτ Σάιντ – Αιγαίο – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Μαυροβούνιο – Κροατία – και κατέληγε στο Ρότερνταμ. Υπενθυμίζουμε πως Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε το 2006, ενώ το 2017 εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Τα ρεζιλίκια του 2018 με τα Σκόπια γνωστά σε όλους και δεν θα αναφερθούν.
Σημείο τομής των δύο αξόνων η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου (χάρτης 1 της συνθέσεως που ακολουθεί).
Ακριβώς στην περιοχή αυτή ο δεσπόζων παράγοντας είναι ο Ελληνισμός με τα δύο του κράτη (Ελλάδα και Κύπρο), με τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας να εποπτεύουν τον Εναέριο Χώρο των δύο Αγγλοσαξονικών Αξόνων (χάρτης 2) και της εν δυνάμει ΑΟΖ τους τον Θαλάσσιο (χάρτης 3).
Η Κύπρος το 2003 οριοθέτησε ΑΟΖ με την Αίγυπτο με την μέθοδο της μέσης γραμμής ενώ η Ελλάδα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην “συμφωνία των 3”, προκειμένου να μην εξαγριωθεί η Τουρκία, η οποία αντέδρασε με την κυκλοφόρηση του Δόγματος της γαλάζιας πατρίδας (χάρτης 4)
Ουσιαστικά η “γαλάζια πατρίδα” διαρρηγνύει την τομή των δύο αξόνων που προαναφέρθηκαν (βλέπε πιο κάτω σύνθεση)
Ενώ από το 2001 και το “Στρατηγικό Βάθος” του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αρχίσει ανοιχτά να ομιλεί για νεοθωμανισμό, παντουρκισμό και πανισλαμισμό (βλέπε “ Ιωάννης Θεοδωράτος – Με το Κλειδί της Ιστορίας Επ.1)
Δεκαεπτά (17) έτη αργότερα, ο χάρτης Μάζη (χάρτης 1 στην σύνθεση πιο κάτω), εμπλουτισμένος από τον χάρτη του MEI που απεικονίζει τον Ινδο-αραβικό διάδρομο τροφίμων[1] (Χάρτης 2) και τον χάρτη με την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Χάρτης 4) απεικονίζει τις ανακατανομές ισχύος, κατά τις οποίες αφαιρείται Γεωπολιτικό Δυναμικό από την Γερμανία και μετατοπίζεται στην Πολωνία και αφαιρείται Γεωπολιτικό Δυναμικό από την Τουρκία και μετατοπίζεται στον Ελληνισμό (Ελλάδα/ Κύπρο), αφού ο κάθετος άξονας στον χάρτη Μάζη αποκτά διακλάδωση από Αλεξανδρούλη προς “Three Seas Initiative”.
Οι πιο πάνω άξονες σε συνδυασμό με τις Συμφωνίες του Αβραάμ[2] του Ντόλαντ Τράμπ, την AUKUS, τα Five Eyes και την “Στρατηγική Ευθυγράμμιση ΗΠΑ – Ιαπωνίας”[3] υλοποιούν τον Νέο Αναχωματικό Δακτυλίο (χάρτης 5) που αντικαθιστά αυτόν του Spykman (χάρτης 6) και από τον οποίο απουσιάζει η Τουρκία (βλέπε πιο κάτω Ιωάννης Θεοδωράτος “ Με το Κλειδί της Ιστορίας Επ.302 – 12/09/2023).
Η Τουρκική πρόταση για τον Αναχωματικό Δακτύλιο (χάρτης 7) φαίνεται πως είναι εκτός σχεδίων της Δυτικής Συμμαχίας ή έστω δεν θα αποτελεί την μοναδική λύση που θα ακολουθηθεί.
Η προ μηνός δημόσια υποστήριξη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην λύση που αφήνει την Τουρκία εκτός (χάρτης 3) είναι η αφορμή για τα σημερινά γεγονότα στη Γάζα, καθώς η στήριξη της Τουρκίας στους τρομοκράτες της Χαμάς είναι μακροχρόνια και διαρκής[4].
Προ ημερών, οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακαλύψει 16 τόνους υλικών που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ρουκετών από την Χαμάς[5], γεγονός που αποδεικνύει πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να απαγορεύσει την υολοποίηση του Ινδοαραβικού Διαδρόμου με κάθε τρόπο και μέσο.
Η εικόνα των επιθετικών ενεργειών της Χαμάς που διείσδυσαν στον στόχο δια ξηράς, δια θαλάσσης και δια αέρος, που χρησιμοποίησαν οπλισμένα drones και live πληροφορίες παραπέμπουν σε σημαντική αναβάθμιση μέσω τουρκικού know how.
Ο κίνδυνος αυτός είχε επισημανθεί από το 2021 στην ανάλυση “Νέα βάση μη επανδρωμένων στην Κύπρο, για ποιον χτυπάει η καμπάνα”; [6]
Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των Ελλήνων
Η Ελληνική στάση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα υπερ του Ισραήλ. Θα πρέπει να του παρέχουμε το Στρατηγικό Βάθος που χρειάζεται, είτε με την εξυπηρέτηση των πτήσεων από τη Λάρνακα, είτε με φιλοξενεία Ισραηλινών τραυματιών σε Ελλαδικά και Κυπριακά νοσοκομεία και σίγουρα με διπλωματική στήριξη.
Δεν θα πρέπει να κινηθούμε ούτε με βάση την ιστορία, ούτε με βάση το ποιος έχει δίκαιο.
Η παρούσα διαμάχη δεν είναι διαμάχη Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων που έχουν δικαιώματα στην περιοχή.
Είναι διαμάχη Ισραήλ εναντίον τρομοκρατίας (Χαμάς με βοήθεια από Τουρκία).
Είναι διαμάχη του ενός αναχωματικού δακτυλίου με εμάς να κυριαρχούμε, εναντίον του παντουρκισμού.
Οποιαδήποτε δολοφονία αμάχων είναι καταδικαστέα.
Οποιοσδήποτε εποικισμός και εκτοπισμός των ιθαγενών είναι καταδικαστέος.
Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ο δικός μας αναχωματικός να κατισχύσει του παντουρκισμού.
ΠΗΓΗ: Άμυνα και Γεωστρατηγική