Η Σοφία Σακοράφα ζήτησε να επικοινωνήσει με φίλους της ΑΕΚ και αναγνώστες μιας ενωσίτικης ιστοσελίδας θέλοντας όπως είπε να εξηγήσει τις θέσεις της σε ζητήματα που καίνε τους οπαδούς της Ένωσης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο aek-live.gr:

H AEK δημιουργήθηκε από το δυναμικό ανθρώπινο υλικό των μικρασιατών που κατέφτασαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. Υπάρχουν αναλογίες με τους σημερινούς πρόσφυγες ;

"Οι μικρασιάτες Έλληνες ασφαλώς και δεν συνωστίσθηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης. Υπήρξαν τα τραγικά θύματα ενός ανηλεούς ξεριζωμού. Η υποδοχή που τους έγινε στην Ελλάδα θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε κάκιστη, παρά το γεγονός ότι συνεισέφεραν πολύ σημαντικά στην ελληνική κοινωνία. Ανήσυχοι και δραστήριοι μετέφεραν αυτά τα χαρακτηριστικά του και στην Ελλάδα, στο πεδίο του πολιτισμού, της επιστήμης, της πολιτικής, του συνδικαλισμού και σαφώς του αθλητισμού, όπως η ΑΕΚ και εκατοντάδες άλλα μικρότερα σωματεία σπαρμένα σε όλη τη χώρα.


Η αναλογία που μπορούμε να διακρίνουμε αφορά στους λόγους που αναγκάζονται οι σημερινοί πρόσφυγες να ξεριζώνονται από την πατρίδα τους. Κυρίαρχοι παραμένουν ο πόλεμος και η βία.

Κάποια στιγμή η ΄΄πολιτισμένη΄΄ δύση πρέπει να καταλάβει ότι όσο αφαιμάζει τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο των λαών, όσο εξάγει βία και πολέμους θα εισπράττει τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Πρέπει επίσης να καταλάβει η ΄΄ πολιτισμένη ΄΄ Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατρέπεται σε γκέτο των μεταναστών και των προσφύγων και να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση του Δουβλίνο 2, ώστε να προωθούνται και να διαχέονται στις χώρες που αποτελούν και τον επιθυμητό προορισμό τους.

Ένα από τα μεγάλα θύματα του Μνημονίου είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η ερασιτεχνική ΑΕΚ πολλές φορές έχει φτάσει σε αδιέξοδο.


Ένα από τα κυρίαρχα και ταυτόχρονα τραγικά αποτελέσματα τούτης της κατάστασης είναι ότι φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε τις κορυφαίες στιγμές της ανθρώπινης δράσης, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό δηλαδή , πολυτέλειες.
Και ακόμη χειρότερα φτάσαμε στο σημείο να εξοντώνεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός,που αποτελεί την πλέον μαζική έκφραση της αθλητικής δράσης. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θέλει τον πολίτη στην αφασία του καναπέ του, άβουλο, μοιραίο και υποτακτικό.
Δε θα τους κάνουμε τη χάρη και ειδικότερα ιστορικά σωματεία, με ιδιαίτερη φόρτιση, όπως η ΑΕΚ οφείλει απέναντι στην ιστορική μνήμη και στα σημερινά παιδιά της να αντισταθεί.

Αθλητισμός και πολιτική... συνδέονται;

Και μόνον η φύση της παραπάνω ερώτησης για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αποδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο ότι συνδέονται με μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Για να έχεις αθλητισμό, πρέπει καταρχήν να έχεις ισχυρά και στέρεα ερασιτεχνικά σωματεία. Για να έχεις τέτοιου είδους σωματεία πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές, που να φέρουν ακέραιη την πολιτική βούληση της στήριξης των σωματείων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση συμβαίνει ό,τι ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα... Στην περίοδο των παχιών αγελάδων τα σωματεία ήταν οι πελάτες του υπουργού, ενώ τώρα στην περίοδο τω ισχνών αγελάδων τα πρώτα του θύματα.