Facebook Pixel Εκλογές: Για αποτέλεσμα ''σεισμό'' κάνουν λόγο στα επιτελεία των κομμάτων!
Life
| 2015-01-25 17:57:00

Εκλογές: Για αποτέλεσμα ''σεισμό'' κάνουν λόγο στα επιτελεία των κομμάτων!

Εκλογές: Για αποτέλεσμα ''σεισμό'' κάνουν λόγο στα επιτελεία των κομμάτων!

Οι κάλπες έχουν ανοίξει από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής και στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εκλογικές διαδικασίες κυλούν μέχρι στιγμής ομαλά.

Όσο πλησιάζουν οι μεσημεριανές ώρες έχει αρχίσει να «πυκνώνει» η προσέλευση των ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές, ιδίως στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας. Για αυτό και στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί πυρετός συσκέψεων για να εκτιμηθεί το ποιό κόμμα θα είναι ωφελημένο από την αθρόα και συνάμα αιφνιδιαστικά μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές το μεσημέρι.

Πάντως οι χρησμοί δίνουν και παίρνουν από τα στρατηγεία των κομμάτων, με κάποιους να μιλούν για αποτέλεσμα έκπληξη.
Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι πως ο Α. Σαμαράς βρίσκεται από νωρίς στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού ενώ εργάτες στήνουν στα Προπύλαια εξέδρα για να μιλήσει το βράδυ ο Α. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ψήφισε λίγο μετά τις 08:00 το πρωί στην Πύλο, ενώ λίγο νωρίτερα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Θεσσαλονίκη και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο δημοτικό σχολείο στην Κυψέλη, για να ασκήσει με την σειρά του το εκλογικό του δικαίωμα, μέσα σε έναν... παροξυσμό από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και τελικά χρειάστηκε να ανέβει σε καρέκλα για να κάνει δηλώσεις!

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως σήμερα αποφασίζουμε αν την Δευτέρα θα επιστρέψει η τρόικα για να συνεχίσει "την καταστροφική πολιτική λιτότητας" ή αν θα επιστρέψει η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Πότε θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα

Όπως πάντα, οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των exit poll. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας Singular Logic, περίπου στις 21.30 θα έχουμε πιθανότατα και την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών. Όμως, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας, δεν αποκλείεται οι προβλέψεις να είναι οριακές, κυρίως για όσα κόμματα θα βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το 3% που θα τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα φανεί λίγο μετά τις 23.00

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996).
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Πού ψηφίζουμε
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν.
Μάθε που ψηφίζεις, με ένα κλικ εδώ

Τηλεφωνικό κέντρο: "Μάθε που ψηφίζεις"
213 136 1500

Ώρες επικοινωνίας:
Παρασκευή 09.00-17.00
Σάββατο: 09.00-19.00
Κυριακή: 07.00-19.00

Η κατανομή των εδρών και οι σταυροί

Μετά την απογραφή του 2011 αυξάνονται κατά 3 στην εκλογική περιφέρεια Νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), αυξάνονται κατά 2 στη Β' Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α' Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες). Κατά 3 μειώνονται οι έδρες στην Α' Αθηνών (από 17 σε 14 έδρες), ενώ κατά μια μειώνονται οι έδρες στην Αχαΐα (από 9 σε 8 έδρες), στην Αιτωλοακαρνανία (από 8 σε 7 έδρες), στη Βοιωτία (από 4 σε 3 έδρες), Καρδίτσας (από 5 σε 4 έδρες), Σέρρες (από 7 σε 6 έδρες) και Τρίκαλα (από 5 σε 4 έδρες). Στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι εκλογείς βάζουν ένα σταυρό προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 4-7 έδρες, οι εκλογείς βάζουν από 2 σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 8-12 έδρες βάζουν 3 σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 13 και άνω έδρες βάζουν 4 σταυρούς προτίμησης.
 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΕΔΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ 
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΣΤΑΥΡΟΙ  
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Α΄ΑΘΗΝΩΝ 14 18 4
Β΄ΑΘΗΝΩΝ 44 48 4
ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 15 19 4
Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 6 8 2
Β΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 8 11 3
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 7 9 2
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 3 5 1
ΑΡΚΑΔΙΑΣ  3 5
ΑΡΤΗΣ  3
ΑΧΑΪΑΣ  8 11 
ΒΟΙΩΤΙΑΣ  3
ΓΡΕΒΕΝΩΝ  1
ΔΡΑΜΑΣ  3
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  5
ΕΒΡΟΥ  4
ΕΥΒΟΙΑΣ  6
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ  1
ΖΑΚΥΝΘΟΥ  1
ΗΛΕΙΑΣ  5
ΗΜΑΘΙΑΣ  4
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  8 11 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ  2
Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  16 20 
Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  9 12 
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  5
ΚΑΒΑΛΑΣ  4
ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ  4
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  2
ΚΕΡΚΥΡΑΣ  3
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  1
ΚΙΛΚΙΣ  3
ΚΟΖΑΝΗΣ  5
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  4
ΚΥΚΛΑΔΩΝ  4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ  3
ΛΑΡΙΣΗΣ  8 11 
ΛΑΣΙΘΙΟΥ  2
ΛΕΣΒΟΥ  3
ΛΕΥΚΑΔΟΣ  1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ  6
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  5
ΞΑΝΘΗΣ  3
ΠΕΛΛΗΣ  4
ΠΙΕΡΙΑΣ  4
ΠΡΕΒΕΖΗΣ  2
ΡΕΘΥΜΝΗΣ  2
ΡΟΔΟΠΗΣ  3
ΣΑΜΟΥ  1
ΣΕΡΡΩΝ  6
ΤΡΙΚΑΛΩΝ  4
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ  5
ΦΛΩΡΙΝΗΣ  2
ΦΩΚΙΔΟΣ  1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ  3
ΧΑΝΙΩΝ  4
ΧΙΟΥ  2
ΣΥΝΟΛΑ 288    








 









































































Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags