Facebook Pixel
26/01/15 - 22:31

Συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη, «καρφάρες» από Ποτάμι για Καμμένο!

Συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη, «καρφάρες» από Ποτάμι για Καμμένο!
24.419views

Με ένα σίγουρο από χθες το βράδυ «ναι» και ένα «ναι μεν αλλά» θα σχηματίσει την κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ποιοι από τους ΑΝΕΛ θα είναι στη νέα κυβέρνηση.

Με ένα σίγουρο από χθες το βράδυ «ναι» και ένα «ναι μεν αλλά» θα σχηματίσει την κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι υπάρχουν σημεία επαφής μαζί του, αλλά το «Ποτάμι» διατηρεί και κάποιες επιφυλάξεις.

Θεοδωράκης: Εχουμε σημεία επαφής, αλλά και κάποιες επιφυλάξεις 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας μετά τη συνάντηση στην Κουμουνδούρου, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε να δούμε τι πραγματικά θέλει να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους. Είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε μια ελληνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, αλλά πρέπει να δούμε τις θέσεις με τις οποίες θα διαπραγματευθούμε».

Ο Σταύρος Θεωδοράκης υπογράμμισε την ανάγκη να πάει η Ελλάδα ενωμένη στο εξωτερικό «για να διευκολύνουμε το μέλλον της χώρας». 

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι «υπάρχουν  σημεία συμφωνίας, αλλά και πολλές επιφυλάξεις. Είναι κρίσιμο να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα σημεία συμφωνίας».

Σημείωσε, πάντως, ότι το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση εξαιτίας της ύπαρξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε αυτή.

«Η συμμετοχή ανθρώπων με λαϊκίστικες και ακροδεξιές απόψεις δεν μας βρίσκει σύμφωνους και για αυτό δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό άφησε και το ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επισημαίνοντας «θα ακούσουμε τις προτάσεις και θα αποφασίσουμε».

Ποιοι θα είναι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Τα ονόματα που ακούγονται για τα υπουργείο

Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, βάσει των ανακοινώσεων, να δημιουργήσει ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα με 10 υπουργεία και, για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του συνεχώς γράφουν και σβήνουν ονόματα μοιράζοντας χαρτοφυλάκια.

Τα ονόματα που ακούγονται για συγκεκριμένα υπουργεία έχουν βάση, χωρίς να θεωρούνται ακόμα δεδομένα, ενώ, πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβουν υπουργεία «κλειδώνουν» σιγά σιγά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βουλευτής Β' Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι υπουργός Οικονομικών, ενώ θα τοποθετηθεί και υφυπουργός Εσόδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη.

Στο δεύτερο υπερυπουργείο, που θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια του Ανάπτυξης, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού θα τοποθετηθεί επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης.

Για το υπουργείο Υγείας υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν πως και κκ Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης θα βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό για ποια θέση προορίζονται. Την ίδια στιγμή ψίθυροι από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς (πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου επί σειρά ετών) προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών.   

Για το υπουργείο Επικρατείας ακούγεται ο κ. Νίκος Παππάς. Για το υπουργείο Παιδείας είχε ακουστεί το όνομα του καθηγητή και στενού φίλου του Κώστα Σημίτη, Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ωστόσο, ενώ ένα όνομα της τελευταίας στιγμής που φαίνεται να κερδίζει στο... νήμα είναι ο ακαδημαϊκός Αριστείδης Μπαλτάς.

Πολύ έντονα έχει ακουστεί το όνομα του Θεόδωρου Δρίτσα για τη θέση του Πρόεδρου της Βουλής.

Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός και δεν προτίθεται να ζητήσει αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αυτό τόνισαν πηγές των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις οποίες άμεση προτεραιότητα θα είναι το ζήτημα του χρέους.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «έχει κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία» πως «οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ για τα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές» και ότι «υπάρχει καλή προσωπική χημεία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και σχέσεις εμπιστοσύνης».

«Δεν θα κυβερνήσουμε με εκβιασμούς, αλλά με έντιμες και δημόσιες τοποθετήσεις» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Ποια υπουργεία ακούγονται για τους ΑΝΕΛ

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα προτείνει στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν οι ΑΝΕΛ ένα υπουργείο της νέας κυβέρνησης, αυτό της Εθνικής Αμυνας. Με υπουργό τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο. Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο και για το υπουργείο Ναυτιλίας. Μάλιστα σύμφωνα με διαρροές ο κ. Καμμένος θέλει να αξιοποιηθεί και ο Τέρενς Κουίκ στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα σενάρια για κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αφού έδωσαν τα χέρια για το σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να συμφώνησαν και για το πρόσωπο που θα προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα οι πληροφορίες και από τα δύο στρατηγεία αναφέρουν πως το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί για αντικαταστάτης του Καρόλου Παπούλιά θα προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη.

Ενα από τα ονόματα που έχει ακουστεί έντονα ακόμα και προεκλογικά είναι αυτό του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα πριν από τις κάλπες η επιλογή στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού ήταν ένα σενάριο που έβρισκε σύμφωνους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην πολιτική ενότητα της χώρας. Ωστόσο το περιβάλλον του κ. Καραμανλή αρνείται ότι υφίσταται ζήτημα υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού, ενώ στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό το πρωί της 26ης Ιανουαρίου.

Το όνομα του Κώστα Καραμανλή, πάντως, επανέφερε ο Νίκος Παππάς λίγη ώρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι «θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που διαμορφώνει μεγάλες συναινέσεις», μην αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο αυτής της υποψηφιότητας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κουμουνδούρου θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο με εμφανή τον συμβολισμό της εθνικής συναίνεσης.

Τα τηλεφωνήματα Αβραμόπουλου και Γαβρά

Πάντως δύο ονόματα που είχαν ακουστεί επίσης προεκλογικά ήταν αυτά του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρα. Μάλιστα τα τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια που έκαναν και οι δύο στον Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική του νίκη ξαφούντωσαν τις φήμες περί πιθανής υποψηφιότητας του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης

Το νέο σώμα της Βουλής θα συγκροτηθεί όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Την επομένη στις 6 Φεβρουαρίου η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο της και αμέσως μετά μπορεί να κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Με αυτά τα δεδομένα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν περατωθεί πιθανόν έως τις 6 Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά και την εκλογή προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.


Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ