27/10/21 - 04:33

Που εντάσσεται το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων από την Ελλάδα!

Sportdog Team
Που εντάσσεται το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων από την Ελλάδα!
652views

Αμυντική ραχοκοκκαλιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Άγγελος Συρίγος: Αμυντική ραχοκοκκαλιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση! Που εντάσσεται το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων από την Ελλάδα.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη στρατηγική της κυβέρνησης μίλησε ο Άγγελος Συρίγος.

Γιατί άλλαξε η στρατηγική της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά; Το κρίσιμο σημείο ήταν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης τον Νοέμβριο του 2019. Αυτό άλλαξε τα δεδομένα και αλλάζει όλη την αντίληψη της Τουρκίας. Είναι η έμπρακτη μεταφορά του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Επίσης είχαμε μία τρομερή ένταση από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, όπου οι δύο χώρες ήταν στα όρια επεισοδίου επί μήνες.

Είναι μεγάλη πίεση του τουρκολιβυκού μνημονίου που μας εξανάγκασε να καθορίσουμε ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο; Η τουρκική πλευρά επιμένει διακαώς προς την εφαρμογή του με πολεμικά μέσα. Όταν θα προχωρήσουμε σε οριοθέτηση με Λιβύη θα δούμε πως θα τεθούν υπόψιν το θέμα της επήρειας των νησιών. Η Μάλτα για παράδειγμα είναι μικρότερη από την Άνδρο. Είναι κράτος, αλλά μικρό νησί. Η Κρήτη που είναι απέναντι από τη Λιβύη δεν είναι κάτι μικρό. Η συμφωνία με την Ιταλία είναι μία προέκταση της συμφωνίας του 1977. Στο Καστελόριζο έχουμε επήρεια πολλών άλλων υφαλοκρηπίδων, όπως της Κρήτης και της Ρόδου.

Είναι δυνατόν να κερδίσουμε στη Χάγη και τί εννοεί ο κ.Μητσοτάκης ότι όπως με Ιταλία και Αίγυπτο η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς; Οπωσδήποτε μία λύση συμφωνημένη είναι καλύτερη από μία πολεμική κρίση. Αν υπάρχει περιθώριο να βρεθεί συμφωνία στα βασικά, εκεί θα ενέταζα τη δήλωση του πρωθυπουργού. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να πεις, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία έρχεται με τη θέση, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, πέραν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία ξεκινά από τη λογική ότι μόνο το έδαφος έχει υφαλοκρηπίδα κάτι που είναι λανθασμένο.

Οι εξοπλισμοί και η ισορροπία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία: Παραδοσιακά η Ελλάδα έπαιρνε όπλα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρα τα Mirage. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην αγορά του αιώνα την είχε σπάσει ανάμεσα σε αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη (Mirage 2000). Όσον αφορά τα πλοία, παραδοσιακά παίρναμε από διάφορες χώρες. Είχαμε πάρει από Ολλανδία. Είχαμε συνεργαστεί με τους Γερμανούς για τα υποβρύχια. Πλέον στραφήκαμε στη Γαλλία, κάτι που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών. Σε μία αποστροφή του λόγου του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη να αποκτήσει αμυντική ραχοκοκκαλιά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί θα ενέτασσα το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων για την Ελλάδα.

Η κόντρα του Ερντογάν με τις ΗΠΑ και μέχρι που μπορεί να φτάσει; Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον Ερντογάν. Προσπαθεί να βρει τα παθήματά του. Δεν μπορεί. Αυτό τον έχει εξαγριώσει.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος στον Flash, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ