Τα θέματα που διακυβεύονται για την Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της κινητοποίησης που υπάρχει στο ΝΑΤΟ ανέλυσε ο Ιωάννης Βαληνάκης.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή, μιλώντας, στην εκπομπή «Γεωπολιτικά Παίγνια» με τον Δήμο Βερύκιο, στις 18 Απριλίου 2022, υποστήριξε, ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ανοιχτά, ότι δεν μπορεί να υπάρχει μία Συμμαχία, το ΝΑΤΟ δηλαδή, που βλέπει ως απειλή τη Ρωσία και την Κίνα, όταν δύο μέλη της, η Ελλάδα και η Κύπρος δηλαδή, λένε, ότι υπάρχει απειλή από άλλο κράτος-μέλος, το οποίο είναι γνωστό… Εννοεί την Τουρκία.

«Δικαιούμαστε να βάλουμε θέματα για την υποψηφιότητα εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε και υπογράμμισε: «Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα ο κ. Βαληνάκης θεωρεί, ότι η Τουρκία θα βγει αναβαθμισμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία!«Ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν», τόνισε και επεσήμανε, ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα για να βγει και εκείνη κερδισμένη. Γιατί η Τουρκία προσπαθεί να πλασάρει τον εαυτό της, έτσι ώστε να περάσει ο EastMed από τα εδάφη της και όχι από την Ελλάδα.

Παράλληλα επέμεινε, ότι πρέπει να γίνει μία βαθύτερη συζήτηση για αυτά τα θέματα. «Δεν βλέπω εθνικό σχέδιο για την πατρίδα» δήλωσε με νόημα και κατέληξε: «Αυταπατώνται όσοι νομίζουν, ότι με ένα ταξιδάκι και ένα γεύμα λύθηκαν τα προβλήματα».